Şavuot’un farklı yüzü: Diğer bayramların aksine özel bir uygulaması yok gibi görünen Şavuot bayramının “Matan Tora” olduğu bilinmektedir.
R. Jonathan Sacks zt”l Bet Amikdaş’ın ziyaret edildiği Üç ziyaret bayramı- Şaloş Regalim’de (Pesah-Şavuot-Sukot) geleneksel olarak okuduğumuz kitapları- megilotu çarpıcı bir şekilde aşk teması altında birleştiriyor ve gözümüzün önünde olan ve yıllarca tekrar tekrar okuduğumuz metinlere yine farklı bir bakış açısı getiriyor.
1-Rut, bir “ger tzeddek”dir. Hiç bir beklentisi olmadan kayınvalidesinin dinini kabul eder.
1-Şavuot, Kral David’in doğum ve ölüm yıldönümüdür. Rut ve kocası Boaz, Kral David’in büyük büyükanne ve büyük büyükbabaları olduğu için.
ELİMELEH: Yeuda Krallığı’nın soyundan gelen Nahşon ben Amminadav’ın oğlu.
1 Hâkimlerin egemenlik sürdüğü günlerde İsrail'de kıtlık başladı.
Midraşa göre Tanrı Tora’yı vermeye hazırlandığında tüm dağlar öne çıkarak Tora’nın kendileri üzerinde verilme gerekçelerini sıralarlar:
Pesah’ın 2. gecesinden başlayarak Şavuot’a kadar 49 gün “Omer” sayma emri, Tora’nın en ilginç emirlerinden biridir.
Anglo-Yahudi mizahçı Hayim Bermant, Şavuot'un, en sevdiği bayram olduğunu söyler. Neden?
Büyük bir bilim adamı, uzak bir yıldıza bir uzay gemisi göndermeye karar verir.
Şavuot bayramında Rut kitabını okuma adeti vardır. Bu kitabın bir açıklaması olan Nahalat Yosef, bu kitapla ilgili ilginç bir bakış açısı sunar.
Şavuot bayramının ana konusu şüphesiz, Yahudiliği ve bir halk olarak varlığımızı ayakta tutan, besleyen ana sütun Tora'nın verilişidir.