Purim, doğrunun kötüye karşı zaferini anar. Purim ile ilgili anlatı Megilat Ester kitabı olarak bilinir.
Ekli yıl, Tora’da yazdığı şekilde Pesah bayramının her zaman bahar dönemine gelebilmesi ve diğer bayramların da her sene aynı mevsimde kutlanabilmeleri için iki üç yılda bir oluşur.
Purim bayramının tam olarak ne ifade ettiğini anlayabilmek için, bu yazıda, Megilat Ester'i olabildiğince geniş bir açıklamayla birlikte sunacağız.
Purim bayramının tam olarak ne ifade ettiğini anlayabilmek için, bu yazıda, Megilat Ester'i olabildiğince geniş bir açıklamayla birlikte sunacağız.
Ahaşveroş'un tahtının inşasının tamamlanması ve başkentin Şuşan'a zorunlu (!) bir şekilde taşınması, Ahaşveroş'un krallığının üçüncü yılına rastlar.
Vaşti, yüksek ahlaki standartlara sahip bir kişi olarak tanınan biri değildir.
Vaşti'nin idamından sonra Ahaşveroş'un öfkesi diner. Güzel karısını hatırladıkça üzüntüsü gittikçe artmaktadır.
Megila "güzellik yarışması" na geçmeden önce, bize Purim olaylarının başkahramanlarını tanıtmaktadır:
Ester, Ahaşveroş'un önüne getirilir. "Esareti" sebebiyle fiziksel olarak çok şey kaybetmiş olsa da, Ahaşveroş kendisini çok güzel bulur.
Mordehay devamlı olarak saray kapısı civarında dolaştığı için, etrafta olan olaylar konusunda da bilgi sahibi olabilmektedir.
Saray çevresinde asayiş sağlandıktan sonra Ahaşveroş Aman'ı başvezirlik konumuna yükseltir.
[Aman bu tarihe zar atarak ulaşmıştır. Kullandığı zar günümüzde kullanılan küp şeklindeki zarlardır. Küpün her yüzünde, sayıların karşılığı İbranice olarak yazılıydı.
Ester, Mordehay'ın bu sözleri üzerine kralla konuşmayı kabul eder. Mordehay'dan, Şuşan'daki tüm Yahudileri toplamasını ister.
Ahaşveroş Aman'a, söylediklerini, saray kapısında oturan Mordehay için (taç hariç) harfiyen uygulamasını emreder.
Ester artık Aman'la yüzleşmeye hazırdır. Tanrı'dan beklediği mesajı almıştır.
Aman öldürüldükten sonra, aynı gün içinde, Ahaşveroş Aman'ın tüm varlığını Ester'in eline verir.
Adar ayının 13'ünde, imparatorluk genelindeki Yahudiler, organize gruplar halinde, kendilerine zarar vermek isteyen kişilere saldırırlar.
Şuşan dışında oturan Yahudiler 13 Adar günü savaşı bitirirler. Ertesi gün, 14 Adar'da, bu zaferi mutlulukla, ziyafetlerle, birbirlerine yemek hediyeleri ve fakirlere para vererek kutlarlar.