Binbeşyüz sene kadar önce Talmud bilginlerinden Rav Safra, günlerden bir gün eşeğini satılığa çıkarır. Bir sabah tam dua ettiği sırada eşeği satın almak isteyen biri onun yanına gelir ve Rav'ın o anda dua etmesine aldırış bile etmeden hayvanla ilgili teklifini yüksek sesle söyler.
Rav Safra o sırada, Yahudi geleneklerine göre konuşmanın yasak olduğu bir duanın tam ortasındadır. Bu yüzden de adama cevap veremez. Sessizliği, teklifinin kabul görmediği şeklinde yorumlayan adam biraz sonra, fiyatını artırarak teklifini yineler. Sessizliğin devam ettiğini gördüğü için de fiyatını son bir kere bir daha artırır.Birkaç dakika sonra Rav duasını bitirdiğinde adama doğru döner ve ona ilk teklifini kabul ettiğini söyler. Sonradan kararını ona şöyle açıklar: "Bana verdiğin ilk teklifin kabul edilebilir olduğunu bildiğimden, daha yüksek tekliflerini kabul etmem dürüstlüğümle bağdaşmazdı."
Rav'lara göre Safra, Teilim'de "kalbinden gerçeği söyleyen" sözleri ile tarif edilmeye çalışılan kişiyi simgeler (Teilim 15:2). Bu kişi gerçeğin sadece kendi kalbinde (ve Tanrı nezdinde) saklı olduğunu bilir. Buna rağmen ve kendisine belki de zarar vereceğini bile bile kalbindeki gerçeğin gösterdiği yolu izler.
Rav Safra gibi yaşamak elbette ki pek kolay değildir. Onun yaptığını belki de çoğumuz yerine getiremekte zorlanırız. Ancak arada bir onun gibi yaşamaya ve kalbimizin derinliklerinden gelen en asil dürtüleri izlemeye çalışmamız gerekir. Örneğin bir arkadaşınızın hasta olduğunu öğrendiniz ve kendi kendinize "onu görmeye gitmem lazım" diyorsunuz. Bunu muhakkak yapın. Daha acil işleriniz olsa da, bu ziyaretin o işleri aksatacağını düşünseniz bile kalbinizin önerdiği ilk dürtüyü yerine getirin. Aynı şekilde bir bağış vermek gerektiğinde, kalbiniz size normalden daha büyük bir miktar vermeyi öneriyorsa daha sonra mantıklı bir şekilde hesap yaptığınızda düşündüğünüzden daha az vermeye yeltenseniz bile, kalbinizden ilk kopan yüksek bağışı muhakkak verin.
Kalbinizin sesini dinleyin ve bir hafta boyunca Rav Safra gibi "kalbinizden gerçeği söyleyen" biri olmayı deneyin. ***