Tora, İsrael milletine Şavuot’ta verilmiştir, o zaman Tora’nın alınışı neden Şavuot’ta değil de, aylar sonra gelen Simhat Tora’da kutlanmaktadır? Bunu açıklamak için Dubnow Maggid aşağıdaki benzetmeyi kullanarak cevap vermiştir:
Benzetmede, çocuk özlemi çeken ancak bir türlü çocuğu olmayan bir kral anlatılır. Kral, yakındaki bir köyde yaşayan, sadece seçtiği kişilerin dileklerini yerine getirebilen, kutsal bir adam olduğunu duyar. Kral, bu adamı ziyaret eder ve içini döker. Kutsal adam, kralın bir kızı olacağını ancak kızın evlenene kadar krallık üyelerinin gözleri önüne çıkmaması gerektiğini söyler. Kral bu şartı istemeyerek de olsa kabul eder.
Kralın kızı doğduğunda, kral onu kutsal adamın şartına uygun bir şekilde gizlice yetiştirir. Kız büyüdükçe, kral sabırla bekler ve onun evlenme yaşına geldiği zaman krallığın tüm uygun genç erkeklerini sarayına davet eder. Genç erkeklere, prensesin biriyle evlenmeyi düşündüğünü, fakat prensesi ancak evlendikten sonra görebileceklerini bildirir.
Genç erkekler endişelenmeye ve prensesin neden bu kadar uzun süre gizlediğini merak etmeye başlarlar. Onun bir canavar olabileceğinden veya gizli bir kusuru olabileceğinden korkarlar. Yavaş yavaş hepsi saraydan ayrılır ve sadece evlenmeye razı olan bir genç kalır.
Kral bu evliliği kabul eder ve genç çift evlenir. Sadece evlendikten sonra damadın prensesi görmesine izin verilir. Damat, prensesin bir canavar olmadığını, aksine, gördüğü en güzel ve sevimli kadın olduğunu görünce çok sevinir.
Ancak, damadın zihninde hala şüpheler vardır. Eğer prenses bu kadar güzelse, neden kral onu bu kadar uzun süre saklamıştır? Onunla ilgili fark edilmeyen başka bir problem mi vardır? Genç adam, karısını, onun gerçek karakterini öğrenmek için kararlı bir şekilde yeni evlerine götürür.
Birkaç ay sonra saraya geri döndüklerinde, herkes damadın etrafına toplanır ve ona gelin hakkındaki düşüncelerini sorar. ‘Onunla aylar boyunca yaşadıktan sonra rahatça söyleyebilirim ki karımla ilgili hiçbir sorun yoktur ve o dünyadaki en harika gelindir.’ diyerek cevap verir damat. Ve hemen mutluluğunu kutlamak için güzel bir parti düzenler.
Bu hikaye, Tora’nın, kralın kızı gibi, Yahudi halkına verilen değerli bir hazine olduğunu anlatır. Tora’nın okuma döngüsünün tamamlanması olan Simhat Tora’nın kutlanmasındaki gecikme, damadın gelinine olan ilgisini sembolize etmektedir. Damadın, gelininin gerçek karakterini öğrenmek için zaman geçirmesi gerektiği gibi, Yahudi halkı da yıllar içinde Tora’nın bilgeliği ve öğretileri üzerine daha derinlemesine giderek onun güzellik ve zenginliğini keşfeder. Tora, gizlenmiş prenses gibi, büyük bir güzellik ve bilgelik kaynağıdır ve bu derinlik, sürekli çalışma ve düşünme ile zaman içinde açığa çıkar.
İsrael oğulları, Şavuot'ta Tora’yı kabul ettiğinde, içeriği hakkında henüz bilgileri yoktu. Onun gerçek büyüklüğünü tam anlamıyla anlamak ve takdir etmek biraz zaman almıştı. Ancak Simhat Tora zamanı geldiğinde, Tora'nın güzelliği ve iyiliği konusunda tamamen ikna olmuşlardı. İşte bu yüzden, Tora aslında Şavuot'ta verimiş olsa da, Simhat Tora’da, İsrail'in Tora ile birleşimi kutlanır.
Rav İzak Peres