Zararlı dürtülere karşı koymanın yolları
Dolambaçlı yolu seç, Ey Nazirit, üzüm bağlarına sakın yaklaşma.
Tora, Bamidbar kitabında Nazirit yasasını tanımlar. Nazirit, and içerek Tanrı için kendini "ayırmış" kişilere denir. Bu kişiler (belirlenmiş bir süre için) şarap içmemeye, üzüm yememeye, saçını kesmemeye ve "ölüye yaklaşmamaya" and içerler (Bamidbar 6:1-21).
Bu yasayı yorumlarken Talmud, Nazirit'e pratik bir öneride bulunur: "Dolambaçlı yolu seç, Ey Nazirit, sakın üzüm bağlarına yaklaşma." Yani, madem üzüm yemen yasaklanmıştır, üzüm olan yerlere giderek arzularını zorlamaktan kaçın.
Daha modern bir bağlamda bu öğüdün kapsamı çok farklı eğilimleri olan insanları içine alacak şekilde genişletilebilir. Örneğin, "Dolambaçlı yolu seç, Ey iyileşme yolunda olan içki bağımlısı, içki sunulan yerlere yaklaşmaktan kaçın." Kumarbazlar da aynı şekilde, kumarhane, at yarışları veya iskambil oyunlarından kaçınmalı, perhiz yapanlar ise lokantalardaki tatlı menülerine göz atmaktan imtina etmelidir.
Ettiği yemin çok özel olduğu için Nazirit tam olarak nelerden kaçınması gerektiğini iyi bilir. Ancak modern insan için durum çok daha zordur. Hepimiz bir iki içkiyi rahatlıkla idare edebileceklerini zanneden alkol bağımlılarına, çok para kaybetmeye başladıklarında kumar masasından ayrılabileceklerini düşünen kumarbazlara muhakkak rastlamışızdır. Kendini geliştirme yolundaki ilk adım bu nedenle kendini iyice tanımaktan geçer. Eğer insan kendini ve (kabul edilmiş cinsel sınırları aşma, aşırı ve haksız dedikodu, müşteriye karşı masrafları şişirme gibi) zayıf yönlerini iyi tanıyorsa, zararlı dürtülerini dizginlemesi yönünde kesinlikle ümit vardır.
Zayıf yönlerinizi biliyor musunuz? Ve eğer biliyorsanız kendinizi onlardan korumak için hazırladığınız bir yöntem, bir strateji var mı? ***