Ravlarımızın pandemi dönemi zoom tora sohbetlerini dinleyebilirsiniz.
Rav İzak Peres'in Behukotay Peraşası yorumunu dinleyebilirsiniz...
Rav İzak Peres'in Bear & Behukotay Peraşası yorumunu dinleyebilirsiniz...
Rav İsak Alaluf'un Behukotay Peraşası yorumunu izleyebilirsiniz...
Rav İsak Alaluf'un Bear & Behukotay Peraşası yorumunu izleyebilirsiniz...
"Behukotay peraşası Tanrı'nın İsrael oğullarına Tora ve mitsvot izlemeleri durumunda vermeyi garanti ettiği ödüllerle başlar.
"Eğer kanunlarımda yürür ve emirlerimi korursanız, onları yaparsanız; yağmurlarınızı zamanında vereceğim." (Vayikra 26/4)
"İm behukotay telehu, veet mitsvıtay tişmeru vaasitem otam. - Eğer hükümlerimce giderseniz, mitsvalarımı gözetir ve onları yerine getirirseniz." (Vayikra 26/3)
Vayikra kitabının yirmi altıncı bölümü antlaşma kuralları altındaki Yahudi yaşamının koşullarını çarpıcı bir berraklıkla düzenlemektedir.
Vayikra kitabının en son peraşasında, bir ulusa karşı uyarı yollu telaffuz edilmiş en dağlayıcı beddualardan birinin ortasında, Hahamlarımız som altından bir benek bulmuşlardır.
Vayikra kitabı, sonuna yaklaşırken, halkın Tanrı ile olan antlaşmasına bağlı kalması halinde bunu takip edecek bereket ve nimetlerin bir özetini sunmaktadır.
Kedoşim peraşası ile ilgili Covenant & Conversation yazımda, Yahudiliğin etnik bir yapıdan daha fazlası olduğunu öne sürmüştüm.
Aile Duygusu
Hahambaşı Rav İzak Haleva'nın Bear & Behukotay Peraşası yorumunu izleyebilirsiniz...
Tanrı, Sinay Dağı'nda Moşe'ye Şemita (toprağın çalıştırıldığı altı yılı takip eden yedinci "Şabat" yılı) kanunlarını verir.
Behukotay peraşasının açılışında Tanrı’nın Bene Yisrael’e Tora’ya uymaları halinde vermeyi vaad ettiği büyük ödüller anlatılmaktadır.
Bear ve Behukotay peraşalarıyla üçüncü kitap olan Vayikra sonlanmakta ve yerini Bamidbar kitabına bırakmaktadır. Oldukça kısa bir peraşa olan Bear içinde oldukça fazla konu ve kural işlenmektedir.
Tanrı, Sinay Dağı'nda Moşe'ye Şemita (toprağın çalıştırıldığı altı yılı takipeden yedinci "Şabat" yılı) kanunlarını verir...
Tanrı,Sinay Dağı'nda Moşe'ye Şemita (toprağın çalıştırıldığı altı yılı takipeden yedinci "Şabat" yılı)kanunlarını verir...
Tanrı, Sinay Dağı'nda Moşe'ye Şemita (toprağın çalıştırıldığı altı yılı takip eden yedinci "Şabat" yılı) kanunlarını verir...
Behukotay peraşasında Tanrı, Yisrael halkı emirlerine uyduğu takdirde, onların maddi refaha kavuşacaklarına ve anavatanlarında güvenli biçimde yaşayacaklarına söz verir...
Tora, her yedi yılda bir Erets-Yisrael'de normal çiftçiliği yasaklamaktadır. Toprağın "Şabat" yapacağı bu yıla "Şemita" adı verilir. Her yedi Şemita'nın bitiminde, ellinci yıl "Yovel" olarak kutlanacaktır... ...