Çalışanlarını sömüren insanlarla iş yaptığınızda işçilerini baskı altında tutmaya devam etmelerini sağlamış olursunuz. Eğer siz ve sizin gibi yeteri kadar insan ürünlerini satın almayı bırakırasa işçilerinin çalışma koşullarını iyileştirmeye teşvik edebilirler.

Bu sorun hem güncel (Çin'de yaşayan sömürülmüş işçilerden veya dünyanın neresinden olursa olsun çocuk yaşta işçilerin ürettiği malların satın alınmaması gerektiğini düşünüyorum), hem de uzun müddettir insanlığı meşgül eden bir konu. 1913'te önde gelen Amerikan Yahudi işçi lideri ve Amerikan İşçi Federasyonu başkanı Samuel Gompers çoğu tüketicinin moral uyuşukluğunu eleştirmişti:

"Toplum acaba giysilerin ne gibi sağlık şartları altında üretildiği konusunda tasalanmış mıydı? İşçilerin çalışmakla zorunlu oldukları üzücü uzun saatler hakkında? Oyun oynama, büyüme hatta yaşama haklarından mahrum bırakılan küçük çocuklar hakkında? Bu toplum acaba bu hataları düzeltmekle ilgilendi mi ve kötü muamele görenlere adil çare bulabildi mi? Tam aksine, bu ilgisiz "adil" toplum, kelepir, ucuz elbiseler arayışına devam etmiş ve insan hayatının harcanmasına ve kaybını bir an bile düşünmemiştir."

Bildiğimiz gibi, Yahudi yasaları çalıntı olduğunu bildiğimiz malların satın alınmasını yasaklar. Sömürülmüş işçiler veya düzgün bir çocukluktan mahrum edilmiş çocuklar tarafından üretilen malları satın almak da, bir çeşit çalıntı mal ticaretini andırır.

Böyle bir durumla karşı karşıya kaldığınızda, kendinize sormanız gereken soru sadece: "Bu kelepir bir mal mı ?" değil, "Tanrı bu durumda benim ne yapmamı isterdi ?" olmalıdır. ***