Sizi eleştirebilen bir arkadaşınız muhakkak olsun

Hayır kuruluşlarından birinin senelik yemeğinde bir adam, çok zengin olduğu bilinen bir kadının yanına oturmuştu. Sohbete başlar başlamaz kadın, yemekte bulunan diğer kişiler hakkındaki acımasız eleştirilerini sıralamaya koyulmuştu. Adam yemeğe katıldığına çok pişman olmuştu.

Ancak etrafına baktığında şunun farkına varmıştı: Kadın çok zengin olduğu için insanlar sözünü kesmeden onu dinliyorlar, söyledikleri hatalı da olsa, karşı fikir beyan etmekten çekiniyorlardı. (Adamın kendisi de pek karşılık veremiyordu, zira karısının da kadının kocası ile iş ilişkisi vardı). Anlaşıldığı kadariyle hiç kimse kadına çenesini tutmasını söyleyecek cesareti bulamamıştı.

İstinasız her birimizin, hatalı davrandığımızda, bizi haklı bir şekilde eleştireceğine güvenebileceğimiz kişilere ihtiyacımız vardır. 2. Şemuel kitabının 11. bölümü, Kral David tarafından işlenmiş olan çok büyük bir günahtan bahseder. David, Yeruşalayim'deki sarayının damında dolaşırken yakındaki bir evde yaşayan çok güzel bir kadın görmüş ve hizmetkarlarına kadını saraya getirmeleri için emir vermişti. Kadınla yatıp onu hamile bıraktıktan sonra, ordusunda subay olan kocasının bir savaş sırasında öldürülmesini sağlamış ve en sonunda da kadınla evlenmişti.

David'in sarayında, başta kadını kendisine getiren hizmetkarlar olmak üzere, bu sırry paylaşmış olabilecekleri yakınları oturuyordu. Bunların hepsi, Kral'ın bu suçu işlemiş olduğunu biliyorlardı. Ancak bunların hiçbiri ağzını açıp Kral'a herhangi bir şey söyleyemiyordu. Sonunda Nebi Natan, David'i karşısına alarak onu azarladı (2. Şemuel, 12. bölümdeki Natan'ın sözleri, birini paylama konusunda çok değerli bir model teşkil eder). Eğer Natan olmasaydı David tövbe etmeyecek, günahkar kalacaktı. Natan sayesinde David tövbe etti ve Tanrı'ya karşı günah işlediğini kabul etti.

Sizinle açık kalplilikle, dürüstlükle konuşacak, gerektiğinde sizi eleştirebilecek en az bir arkadaşınız (bu eşiniz de olabilir) var mı? Eğer böyle biri yoksa, gerçek arkadaşınız yok demektir. ***