Yazdır

Genelde geç kalmayı adet haline getirmiş olan kişiler bu davranışlarını önemsiz bir hata olarak görmeyi tercih ederler. "Evet," derler, "çoğu zaman geç kalırım. Bu iyi bir şey değil."

Ancak, başkalarının geç kalmasına maruz kalmış kişilere bu davranış hakkındaki hislerini sorduğunuzda bu adetlerinin hiç te önemsiz olarak algılanmadığını öğrenirsiniz. "Kendini benden çok daha üstün gördüğü için geç kalmasının hiçbir önemi olmadığını düşünüyor. Açıkçası, zamanımın onun için hiçbir önemi yok sanki."

Bu sözler aşırı mı sizceş Her şeyi dakikası dakikasında yapmayı seven, tam vaktinde olan, bekletildiğinde üzülen insanlar devamlı olarak geç kalanlara karşı normal olarak kızarlar. Şu sözler bu konunun ahlak açısından önemini özetlemektedir: "Zamanınızı alan biri size karşı borçlu olduğunu hissetmez. Ancak bu borç hiçbir zaman ödeyemeyeceği bir borçtur."

Yahudi öğretilerine göre başkasının zamanını boşa harcatmak bir çeşit hırsızlıktır. Rav Avraam Twerski, Yahudiler arasında Hazon İş (Bir İnsanın Hayalleri) adlı kitabının adıyla anılan büyük talmud bilgini Rav Araam Karelitz hakkında kendine has bir öykü anlatır: "Rav günlerden bir gün Minha (öğleden sonra söylenen dua) duası için evinde bir minyan [on kişilik grup] toplamıştı. Oradaki kişilerden biri ona kısa bir süre sonra bir randevusu olduğunu söyledi. Hazon İş ise başkasını bekletmenin zaman hırsızlığı olduğunu ve insanın çalıntı zamanda dua etmemesi gerektiğini söyleyerek onu oradan uzaklaştırdı."

Hazon İş'e göre Yahudi ahlak anlayışı, dua gibi önemli bir yükümlülüğü "çalıntı zaman" içinde gerçekleştirmeyi yasaklamaktadır. Bu durumda uyanamadığınız için birini bekletmek, geç kalmış olduğunuzu bilmenize rağmen telefonda konuşmaya devam etmek, veya sizi bekleyen kişileri düşünmeden programınızı fazlasıyla yüklemek Yahudi ahlak kuralları açısından affedilir davranışlar değildir. Yine Yahudi ahlak kurallarına göre, programları yüklü olduğu için hasta randevularını geciktiren doktorların sekreterleri vasıtasıyla hastalarını aramaları ve gecikmeden onları haberdar etmeleri gerekmektedir.

Kendinizi "arada bir" geç kalan iyi huylu bir insan olarak görebilirsiniz. Ancak Yahudi ahlak kuralları açısından başkalarını genel olarak bekletme alışkanlığınız sizin bir hırsız olarak algılanmanıza sebep olacaktır. ***