mum isigiÜnlü din bilgini Rav Israel Salanter (1810-1883) günlerden bir gün bir kunduracının evinde geceyi geçiriyordu.

Gece geç vakit olmasına rağmen, titreyen, nerdeyse sönmekte olan mumun ışığında yaşlı kunduracı hala çalışıyordu. Salanter, adamın yanına yaklaşarak şöyle dedi: "Bak saat ne kadar da geç olmuş. Mumun da sönmek üzere. Neden hala çalışıyorsun?" Rav'ın sözleri kunduracının azmini hiç azaltmadı ve şöyle cevap verdi: "Mum yandığı müddetçe onarmak hala mümkündür."


Haftalar sonra Rav Salanter kunduracının sözlerini hala kendi kendine tekrarlıyordu: "Mum yandığı müddetçe onarmak hala mümkündür."

Hayat devam ettikçe - mum yandığı müddetçe - onarmaya devam edebiliriz. Yabancılaştığımız kişilerle ilişkilerimizi tekrar kurabilir, ailelerimiz içinde barışı sağlamaya yardımcı olabilir, hayırseverlik yapabilir, maddi zorluklar içindeki bir arkadaşın bir iş kurmasına yardımcı olabilir veya kızgınlığımızı adil bir şekilde ifade etmeyi öğrenmeye çabalayabiliriz. 

Acaba siz hangi yönlerinizi onarmak istersiniz? O yönlerinizi tespit edin ve sonra da bu onarımı başlatmak için ne yapmanız gerektiğini düşünün. Mum yandığı müddetçe, ilişkilerimizi, dünyamızı ve kendimizi tamir edebiliriz.