Yazdır

Kötülüklerden iyilik yapmayı öğrenmekİngiliz krallarından biri, ailesini ve özellikle oğullarını çok korkuturmuş.
Danışmanlarından biri krala çocuklarına karşı daha yumuşak davranmasını önermiş. Kral bu sözlere çok kızmış: "Babam da beni çok korkuturdu. Ben de oğullarımın benden korkmasını istiyorum."

Ne kadar acınacak bir durum! Hem kral, hem çocukları hem de çocuklarının çocukları için... Çocukluğundan beri zorbalıktan başka bir şey görmeyen bu kralın kendisi de bir zorba olup çıkıvermişti...

Tora, Yahudilerden çektikleri acının tam aksi yönünde bir ders çıkarmalarını ister. İnsan ezilmiş veya zorbalık görmüşse, bunun ne kadar dehşet verici bir şey olduğunu kavrayarak, başkalarına da bu acıyı çektirmekten kaçınmayı öğrenmelidir. Bunun içindir ki Tora, Mısır esaretinden daha yeni kurtulmuş olan Yahudilere şunu emreder: "Yabancılara haksızlık etmeyeceksin; çünkü sen de Mısır diyarında bir yabancıydın" (Şemot 22:20).

İsrailoğulları esaret yıllarından bambaşka dersler çıkarabilirlerdi. Örneğin: "Sana yapılan kötülükleri başkalarına da yap. Ve önce sen yap..." Çünkü insanlık tarihi boyunca acı çekenlerin öğrendiği iki ders buydu. Tarihçiler Alman milletinin büyük çoğunluğunun Nazileri desteklemesini bu şekilde açıklar: Alman halkının I. Dünya savaşı sonrasında Müttefiklerin zorla kabul ettirdikleri ağır şartlara karşı gösterdiği tepki... Benzer şekilde çocuklarını aşırı derecede baskı altında tutan anne ve babalar çoğunlukla kendi çocukluklarında baskı altında yetiştirilmişlerdir. Acı çekmek, genelde, insanı yücelten bir öğreti değildir.

Tora birey veya millet olarak hepimizin, bu kısır döngüye bir son vermemizi istiyor. Eğer birileri size acı çektirmişse (herkes muhakkak bunu yaşamıştır), siz başkalarına acı çektirmemeyi öğrenin. Küçükken size çirkin bir lakap takarak alay mı ederlerdi? Sporda başarısız olduğunuz için size gülerler miydi? Hakkınızda çirkin bir dedikodu çıktığı için hiç acı çektiniz mi? Veya haksız yere yeni bir işe girmeniz mi engellendi? Çektiğiniz bütün bu acıları gözünüzün önüne getirin. Sonra da, başkalarının bu gibi acıları çekmemesini sağlamak için ne yapmanız gerektiğini düşünün.

Hayatta hepimiz acı çekeriz. Kötülüklerden ve acı çekmekten çıkarılabilecek en önemli ders ise bu acılardan iyilik yapmayı öğrenmektir...