esini sevKarını kendin kadar sev
- Babil Talmudu, Yevamot 62 b

Eski bir Yahudi geleneği, yeni evlenen çiftlerin arkadaş ve akrabalarının, düğünü takip eden yedi gün boyunca yeni evlilere ziyafet hazırlamasını emreder. Yine böyle bir ziyafet sırasında, gelin ve damadın arkadaşı tanınmış Talmud bilgini Profesör Reuven Kimelman, genç çift şerefine bardağını kaldırmıştı:

"Tevrat'taki 'komşunu kendin gibi sev' emrini Talmud, yorumlayarak, insanın kendi eşini de dahil edecek şekilde genişletmiştir. Acaba bu nedendir? Tevrat'taki bu kuralın insanın kendi karısını da kapsayacağı apaçık belli değil mi ?" diye soruyordu Prof. Kimelman.

Ve ardından şöyle devam ediyordu: " Bazen ilişkide olduğumuz kişi bize çok yakınsa 'sev' emrini nasıl yerine getireceğimizi bize hatırlatacak özel bir dürtüye ihtiyaç duyabiliriz. Örneğin bazı toplantılarda bazı erkeklerin eşleri hakkında, ortak oldukları iş arkadaşlarına bile söyleyemeyecekleri sözleri telaffuz ettiklerine şahit oldum. Eğer bunu söyleyen kişiyi uyarsanız dahi o size: 'Ne olacak canım o benim karım, ben onu seviyorum' diyecektir. Karınızı sevme kuralına uyduğunuzun kanıtını sizin onu severek bu hareketi yapmış olmanızda değil, onun sevildiğini hissetmesinde bulabilirsiniz."

Son senelerde, bütün dikkatler birbirlerine fiziki olarak kötü davranan eşlerin üzerinde odaklanmıştır. Ancak, sözlü olarak gerçekleştirilen taciz konusu üzerinde pek de durulmamıştır. Bu tip sözlü davranışlar birbirlerini sevdiklerini iddia eden insanlar arasında bile görülebilir.

Bundan böyle karınız veya kocanız hakkında tenkit eder bir şekilde başkaları ile konuştuğunuzu hissettiğinizde, kendinize şu iki soruyu sormayı ihmal etmeyin: "Bunu niye yapıyorum ?" ve "Acaba, 'Eşini kendin gibi sev' yasasına uygun hareket ediyor muyum?"