Yazdır

Yeruşalayim'in önde gelen din adamlarından Rav Arieh Levine'in oğlu Rav Raphael Benjamin Levine bir gün babasına, ders verdiği Etz Hayim yeşivasına sabah çocuklar geldiğinde neden önünden geçerken onları tek tek dikkatle süzdüğünü sormuş.

"Bak sana ne diyeceğim," diye cevap vermiş Rav Arieh, "Gel benimle beraber dur ve onlara dikkatlice bak. Ne görüyorsun? Neler gözlemliyorsun ?"

Ertesi sabah oğlu, babası ile birlikte kapıda beklemiş ve kısa bir süre sonra, babasının davranışının sebebini anlamış. "Onları içeri girerken gözlemlemek çok ilginç. Onların Tora'yı öğrenmek için ne derecede hevesli olduğunu görebiliyorsun. Bak oradaki çocuk başkasının önüne geçmek, bir an önce içeri girmek için ne kadar da hevesli. Onun öğrenme heyecanı var. Halbuki diğer yandaki o çocuk içeri girmek için pek de hevesli görünmüyor. Onun aklı hala oynadığı oyunlarda," diyordu Rav Raphael.

Rav Arieh ise şöyle karşılık vermiş: "Bütün bunlar doğru olsa da ben, bambaşka şeylere dikkat ediyorum. Bak bu çocuğun pantalonu yırtık. Şununkinin ayakkabıları ise aşınmış ve lime lime olmuş. Bak oradaki çocuk da gerçekten aç. Bu halde nasıl ders çalışabilir ki ?"

Rav Arieh'nin oğlunun yazar Simha Raz'a sonradan anlattığı gibi: "Çoğu kez babam, soğuk kış gecelerinde ıslak, çamurlu ve bozuk yollarda sürünmemeleri ve otobüse binebilmeleri için cebinden para çıkarıp çocuklara verirdi."***