Yazdır

Sigara içenlerin üçte birinin ortalamaya göre yedi yıl daha erken öldükleri bilinen bir gerçektir. Bu durumda anne ve babaların, çocuklarını bu tahrip edici alışkanlıktan mümkün olduğu kadar uzak tutmak için ellerinden geleni yapmaları gerekir.

Bilindiği gibi Yahudi yasaları insanın kendi kendine zarar vermesini yasaklar. Rav Akiva bu konudaki görüşü şöyle özetler: "Kadın veya erkek hiç kimsenin kendine zarar vermesine izin verilemez" (Mişna, Bava Kamma 8:6).

Şu öneri denenmeye değer: Çocuklarınızla bir anlaşma yapın, örneğin onlara şöyle deyin, "Eğer yirmi bir yaşına kadar sigara içmeden durabilirsen sana yirmibirinci doğum gününde (miktarı belirlenecek olan) yüklü bir para vereceğim."

Ödenecek miktar önceden tartışılmalı ve taraflarca bilinmelidir. Anlaşma belli bir ciddiyet içinde yapılmalı ve en az anne veya baba tarafından imzalanmalıdır. Bunun gibi anlaşmalar uyşturucu veya aşırı alkol kullanımı konusunda da yapılabilir.

Acaba bu tip anlaşmalar işe yarar mı? Bazı çocuklar için bu anlaşma düzeni yararlı olabilir. Ve eğer kişi yirmi bir yaşına kadar sigaradan, alkolden ve uyuşturucudan uzak kalabildiyse, ilerde bu alışkanlıklara kapılma olasılığı çok azalır.

Anlaşma bedellerini günü geldiğinde ödemeye mecbur olmamız dileğiyle! ***