Yazdır

ayrilmaEvlilik yaşamı boyunca neredeyse her çift tartışır, kavga eder veya bir şekilde birbirinin sabrını sınar.

Anlaşmazlık sürecinde izlenebilecek çeşitli uygun yöntemler vardır ve eğer bir çiftin tartışmaları bu etik parametreler dahilinde kalabiliyorsa o evlilik sağlıklı olarak devam edebilir. Çoğu zaman da eşler bu tür anlaşmazlıklardan kendilerini geliştirerek çıkarlar.

Uluslararası Yahudi Kadınlar Derneği, ilişkilerde doğabilecek kavgaların tek taraflı veya adil olup olmadığını tayin edebilmek için bir dizi soru tespit etmiştir. Eğer bu soruların hepsine "hayır" cevabını verebiliyorsanız ilişkiniz sağlıklıdır demektir. Eğer herhangi bir soruya "evet" cevabını verdiyseniz bir an önce bir Rav'dan, danışman veya kuruluştan yardım istemelisiniz.

Eşiniz,

" Size sövüp sayıyor, bağırıyor veya küfür ediyor mu?

" Başkalarının önünde sizi küçük düşürüyor mu?

" Hiçbir işe yaramadığınızı söylüyor mu?

" Çok kıskanç mı ve size tahakküm edici bir şekilde mi davranıyor?

" Mali işlerinizi kontrol altında tutup sizin ondan para istemenize meydan veriyor mu?

" Ne yaptığınızı ve kimlerle görüştüğünüzü kontrol altında tutmaya çalışıyor mu?

" Giyim kuşamınız, sözleriniz veya davranışlarınız konusunda sizi azarlıyor mu?

" Kendi öfkesinden sizi sorumlu tutuyor mu?

" Eşyalarınızı kırıyor, evcil hayvanlarınıza zarar veriyor mu?

" Sizi itiyor, size vuruyor, tekme veya tokat atıyor mu?

" Sizi onunla cinsel ilişkiye girmeye zorluyor mu?

Yahudilikte "şalom bayit" (evde barış) çok değer verilen bir kavramdır. Eğer bir evlilikte barışın tekrar kurulması mümkün görünüyorsa Rav'lar çoğunlukla boşanmayı teşvik etmezler. Ancak bu mümkün görünmüyorsa o ilişkiyi sürdürmek hatalı olur. Tora'nın kendisinde şöyle buyurulmuştur: "Canınızı (kendinizi) büyük bir dikkatle koruyacaksınız" (Devarim 4:15). Bu sözlerden insanın kendini gereksiz yere tehlikeye atmasına Yahudi yasasının izin vermediği anlaşılmalıdır. Dolayısıyla, bir kişinin sizi fiziksel ve duygusal yönden taciz ettiği bir ilişkiye devam etmeniz yasaklanmıştır. Soruları hazırlayan derneğin "evet" cevabı verenleri uyardığı gibi: "Evliliğinizde veya ilişkinizde kavga veya şiddet varsa, sağlığınızı ve güvenliğinizi o ortamda yaşamaya devam ederek tehlikeye atıyor olabilirsiniz."