Yazdır

Yüzden fazla çifti birbirlerine tanıştıran, bu şekilde de evlenmelerine imkan sağlayan hayırsever bir adam varmış. Ona, bu kadar çok insanı nasıl aklında tuttuğunu, dolayısıyle kişileri kendilerine uygun diğer insanlarla bir araya getirmeyi nasıl becerdiğini sormuşlar. Adam cüzdanından bir tomar kaşıt çıkarmış.

Evlenmek isteyen bekar kişilerin adları, yaşları ve diğer önemli bilgiler, bu kağıtlarda kayıtlıymış. Evlenmek istediğini belirten birine rastladığında bu adam, hem o kişi hakkındaki ayrıntıları kaydeder, hem de, listesini tarayarak, ona uygun birinin olup olmadığını hemencecik araştırabilirmiş.

Ne kadar mükemmel, ne kadar pratik bir sistem! Birine yardım etmek istedişinizde, elinizin altında bu tür kayıtların olmasının, işinizi ne kadar kolaylaştıracağını bir düşünün.

Sadece sistemin var olması da yeterli değildir. Başkasına yardım etmeyi ciddi olarak içinizde hissetmeniz de gereklidir. Bir cemaatin başındaki Rav, şirketinin küçülme sürecine girmesi yüzünden üyelerinden birinin işini kaybettiğini öğrenmişti. Rav, adamın hatırını sorup, üzüntüsünü belirttikten sonra, eski işi, becerileri ve meslek bilgilerini ayrıntılı olarak öğrenmiş, bütün önemli ayrıntıları bir kaşıda yazarak, kendisine göndermesini istemişti.

Bilgileri alır almaz Rav, büyük bir fabrika sahibi olan dişer bir cemaat üyesini aramış, işsiz olan kişinin durumunu ve özelliklerini ona anlattıktan sonra da, fabrikasında adama uygun bir iş olup olmadışını sormuştu. Fabrika sahibi Rav`dan adamın karakterine kefil olup olamayacağını sormuş, Rav bu konuda ona güvence verdikten sonra da adamı hemen işe almıştı.

Rav çok mutluydu. Ona, Yahudi geleneklerine göre en üstün hayırseverlik örneşini sergileme imkanı verilmişti. Maimonides`in öğrettişi gibi:

En üstün hayırseverlik örneği, fakir bir Yahudiye borç sağlayarak, veya onunla bir ortaklık kurarak, veya ona iş bulmaya yardımcı olarak; velhasıl, başkasına muhtaç olmaktan onu kurtarak gerçekleştirilen eylemdir.

- Moses Maimonides, Mişne Tora, "Fakirlere Yardım Yasaları," 10:7

Birine bu konularda yardımcı olmak için din adamı olmanız gerekmez. İş veya eş arayan birine rastladığınızda, o kişi hakkındaki ayrıntıları kaydettikten sonra cüzdanınızda saklayın. Eşer içinizde, başkalarına yardımcı olma konusunda ciddi bir istek varsa, bu isteğinizi yerine getirmek için sayısız fırsatlar yakalayabileceğinize emin olabilirsiniz. ***