Dindar Görünen Yavan Sözler Söylemeyin

Yeruşalayim'in önde gelen bilge kişilerinden olan Rabi Shlomo Shwardon parkta oınarken yaralanan çocuğu gördüğünde, onu omuzlarına alıp en yakın hastaneye doğru koşmaya başlamıştı.

Rabi'nin yüzündeki dertli ifadeyi gören yaşlı bir kadın ona şöyle seslenmişti: "Üzülme Rabi, Tanrı her şeye çare bulur."

Rabi yanına yaklaştığında ve çocuğun kendi torunu olduğunu gördüğünde ise kadın ellerini ovuşturarak kendini kaybetmişcesine haykırmaya başlamıştı: "Hayim! Hayim! İyileşecek mi? İyileşecek mi?"

Başkaları acı çekerken ağızdan çıkan "din imalı" ifadeler derin bir inancın belirtisi değildir her zaman. Bazıları için böyle olsa bile diğerleri için anlamsız, yavan sözlerdir. Dolayısıyle paraya ihtiyacı olan birine "Tanrı verecektir", bir yakınını kaybetmiş olan birine "Tanrı en iyisini yapar" gibi ucuz ve yavan sözler söylemeye meyilli olduğunuzda, Ribi Shwardon'a düşüncesizce seslenen büyükanneyi aklınıza getirin. Çocuğunuz veya torununuz yaralansa veya tehlikede olsa başkalarının ne demesini, nasıl tepki göstermesini isterdiniz? Herhalde bu büyükannenin davrandığı gibi değil.

Sessiz kalmanın daha doğru olduğu anlar vardır. ***