Yazdır

Başkaları hakkında şikayet etmeye meyilli iseniz

Size haksızlık yapıldığında bunu kendinize saklamayıp, çevrenize duyuran bir insan mısınız? Bir görevli size kaba davrandığında, uçaklar geç kalktığında veya bir hizmet layıkiyle gerçekleştirilmediği zaman şikayet mektubu yazanlardan mısınız?..

Aslında bu şekilde davranmak en doğal hakkınızdır. Ancak bunu yaparken herzaman haklı olup olmadığınızı da düşünmeniz gerekir. Adil bir insan şikayet ettiği kadar, beğendiği şeylerin de çevresinde bilinmesini sağlar. Dennis Prager bu konuda şöyle bir yöntem önermektedir: Sık sık şikayet mektubu kaleme alan bir insansanız, yazdığınız her şikayet mektubu için bir tane de teşekkür yazısı yazmayı kendinize hedef edinin. Sadece memnuniyetsizliğinizi ifade etmek, bencillik ve dar görüşlülük göstergesidir.

"Karakter Gelişiminin Kuralları" adlı eserinde Maimonides, kişiliğimizdeki bir hatayı düzeltmenin yolunun, geçici olarak, aksi yönde aşırıya kaçmaktan geçtiğini savunur. Örneğin randevularınıza genellikle geç gelen biriyseniz, bir süre için randevularınıza tam zamanında değil, biraz erken varmayı adet haline getirmeye çalışın. Aynı şekilde, başkaları hakkında şikayet etmeye meyilli iseniz, tayin edeceğiniz bir müddet boyunca çevrenizdekiler hakkında olumlu şeyler üretmeye kendinizi alıştırmanızda fayda vardır. Bunu yaparken belki de, yardımsever kişilere teşekkür mektupları yazmayı adet edinmiş olan Rav Rami Shapiro'nun önerisi size yol gösterecektir. Rav Shapiro, el altında bir miktar teşekkür kartı hazırda tutarmış: "Dükkan sahiplerine, beni etkileyen kitapların yazarlarına, arada bir de arkadaşlarıma, bu kartlardan göndermeye özen gösteririm. Aynı şekilde bana özellikle yardımcı olan görevliler hakkında, müdürlerine hitaben, övgü dolu yazılar yazmayı ihmal etmem."

Rav Shapiro, "Yapıcı Yaşam"ın kurucusu olan David Reynolds'un öğütlerine atfen şöyle devam eder: "Günde en az on kere 'teşekkür ederim' demeye çalışın." Reynolds'un öğüdü, hayatımızdaki bütün iyi şeyler için Tanrı'ya yönelik "şükran dolu bir tavır" takınmayı teşvik eden Yahudi geleneğini anımsatmaktadır. Buna göre, günde en az yüz tane "berahot" (kutsama duası) söylenmesi buyurulur.

Bir gün boyunca, davranışınızı denetleyip hiç bir şey değiştirmeden gün içinde kaç kere "teşekkür ederim" dediğinizi saptamaya çalışın. Eğer ortaya çıkan sayı 10'dan azsa, veya "teşekkür ederim" demeniz gerekirken bunu yapmadıysanız, bir sonraki gün en az on sefer "teşekkür ederim" diyebilmek için fırsat kollayın. Ve eğer yirmi kere "teşekkür ederim" deme fırsatını elde ediyorsanız, kim bilir belki de, Maşiyah'ın gelişini hızlandırmaya yardımcı olacaksınız. ***