Yaşama Hayran Olun

Bazen öylesine etkileyici olaylarla karşılaşıyoruz ki koltuğumuzun ancak tam kenarında oturuyormuş gibi oluyoruz. Öyle anlarda yaşamanın heyecanını iliklerimize kadar hissediyoruz.

Yaşam savaşında krizler bu yüzden uyarıcıdır. Bizim tüm dikkatimizi gerektirir. Kalbin ve aklın uyumu coşturucudur. O sırada "yüzde yüz yaşıyoruzdur".

Bu duyguyu günlük yaşamınızda devamlı yenileyebilirseniz, yüksekten uçuyorsunuz demektir.

"Mit yaşev libo bi talmudo", "çalışmalarınızı gönlünüzde yerli yerine oturtun" şeklinde tercüme edilebilir. Bu yeni bir işe başladığınız zaman, yalnız vücudunuzla yapmayın demektir. Aklınızın ve kalbinizin de orada olduğundan emin olun. Duygusal gereksinimlerinizle entelektüel değerlendirmelerinizin ilişkide olmasını sağlayın. Aksi takdirde hayat deneyimimiz dolu dolu yaşanmamış olacaktır.

Yaptığınız her işe yoğunlaşın. Biyoloji çalışırken, alışveriş yaparken, çocuğunuzu yetiştirirken... İlgili olun. İlgili olduğumuzda, daha dikkatli olur, daha iyi anımsar ve nihayetinde daha iyi bir iş başarırız.

KİMİN UMURUNDA

İlgi eksikliğinin başlıca nedeni, bilgiden ne denli yararlanabileceğimizi kavrayamamamızdır.

Araba karbüratörü üzerine bir dersten zevk alır mıydınız? Yakıtın havayla karışmasının motoru çalıştırdığını öğrenmek ne kadar çekicidir? Belki beş dakika... Sonra...

Ama bazı durumlarda ilgi göstereceğiniz garantidir. Örneğin bozuk bir karbüratörle çölün ortasında kaldınız. O zaman birisi size karbüratör hakkında bir ders vermeye kalkarsa şunu derdiniz: "Çok ilginç! Yavaş anlat, not almalıyım."

Görüş açınızı ne değiştirdi?

Karbüratörler aniden ilgi çekici oldu. Bir an için tamamen sıkıcı olan bir konu, bir süre sonra ilginç gelebiliyor. Tabii bu konunun bizim için olan önemini kavrarsak...

"1 milyon dolar kazanmanız garantidir" şeklinde bir reklamı okurken bir an duraklarız. Aniden dikkatimiz harekete geçer ve ilgileniriz.

Bir dahaki sefere birileri size bir konuda bilgilendirmeye kalkarsa, "Bana ne" demeyin. Tespit edin ve "Bunu neden bilmek istiyorum? Bunun yaşantımla bir ilgisi olabilir mi? Bu düşünceye uyum sağlayabilir miyim?" deyin.

Bilgeliğe kendinizi adarsanız, ne kadar ilginç olduğunu göreceksiniz.

CEZBEDEN FORMÜL

Başarılarınızı anımsayın. İlgi geçmişte sizi ne kadar etkilemiştir? Biyoloji gibi sıkıcı bir konu nasıl birdenbire çekici bir konu haline gelmiştir. Ne olmuştur? Nasıl olmuş da biyolojinin güzelliğini fark etmişsinizdir?

Burada önemli olan düşüncelerin duygularınıza nasıl hitap ettiğinin ortaya çıkarılmasıdır. Biyolojide derin, ruhsal gerçekler vardır. Örneğin; organizmaların artistik simetrileri, tabiatın kutsal birliği vb. Kendinizi sadece entelektüel bilgi ile sınırlamayın. Bir adım öteye gidip, günlük yaşamınıza paralel metafizik gerçekleri keşfedin.

Güncel yaşamın en olağan anlarında bile buna tanık oluruz.. Çim biçerken hiç dikkatinizi çekti mi? Aniden çimende şekiller oluşturmaya başlamışsınızdır. Ne olmuştur? Size bunu yaptıran nedir? Çim biçmeyi bir oyun haline dönüştürürken aklınızdan hangi düşünceler geçiyordu? Bunu yapmanızın özel bir nedeni var mıydı?

Acı çekeceğinize, çimlerinizi biçerken aklınızı toplayın.

Alıştırma olarak, genelde ilgini çekmeyen ancak nedense çekici bulduğunuz iki konu düşünün. İçinizde kıvılcımı yaratan neydi?

Dersin özünü çıkarın ve bundan günlük yaşamınızda yararlanın. Eğer yaşamınız sıkıcı ve monoton geliyorsa bu yöntem yaratıcı olabilecektir. Zamanında yararlı olmuştur, tekrar yararlı olabilecektir.

HAYATTA CEZBEDENİN NE OLDUĞUNU GÖRÜN

Çocuklar doğal bir merak ortamında yaşarlar. Onlar için dikkat etmek ve her şeyi öğrenmek gereklidir. Siz de çocukluğunuza geri dönün ve sizi en çok cezbeden şeyin ne olduğunu düşünün. Teknoloji? Tabiat? İlişkiler? Toplum? Bunun gibi sizi en çok cezbeden 10 şeyin bir listesini yapın.

Çevrenize dikkat edin. İlgi çekici olaylar sürekli gelişmektedir. Günlük yaşamınızda bunları gözlemlemeye çalışın. Elinizde en çok ilginizi çeken 10 konu listesi. Bu konularla rastlaşmaya çalışın.

İlgi çekici durumları gözlemlemek amacıyla arayışta olun. Altın arayan bir insanın altın bulması dağlara tırmanan birinin bulmasından daha kolaydır. Her olayda ilgi çekici bir deneyim yaşamaya meyilli iseniz, bu deneyimleri yaşama şansınız daha yüksektir.

Başkalarının ilgisini çeken konuları gözlemlersek çok şey öğrenebiliriz. Ne tür bir film büyük hasılat yapmaktadır? Bir filmde 90 cinayetin olması mı? Dakikada bir cinayet, bunu bir filme nasıl sığdırabiliyorlar? Neden herkes uçak kazasını seyretmek için CNN'i seçiyor? Veya evlerin yıkıldığı bir kasırga! İnsanlar savaş hikayelerini, maceraları, şöhreti, detektifleri severler. Neden ilgi duyarlar?

İlgiyi yaratan, cazip kılan ortak yön nedir? Bütün bunlar insan yapısı hakkında bize nasıl bir fikir verebilir?

Bu bir onaylama değildir, bu batı dünyasında insanların nasıl etkilendiğinin gözlemlenmesidir.

Bunu kendi listenizle karşılaştırın. Nerede ne kaçırıyorsunuz? Ve aynı zamanda başkalarının düştüğü tuzaklardan nasıl sakınabilirsiniz?

GERÇEK İNSANLARA CAZİBE

Bir an her insanın ilginizi çektiğini bir düşünün...

İnsanlara eşya gibi muamele etmeyin. Bir dükkandaki tezgâhtara ikinci sınıf biri gibi davranmanız, -ki bu tezgâhtarın işi satışı kolaylaştırmaktır- sizde bir ilgi yaratmaz.. Onun yerine bir merak uyandırın. Ona işinden zevk alıp almadığı, ne kadar zamandır burada çalıştığı, gününün yoğun geçip geçmediği, vardiyasının başında mı sonunda mı olduğu gibi sorular sorun.

Samimi, açık ve arkadaşça davranın. Bu, sizin dünyanızı gerçek ve ilginç varlıklarla dolduracaktır.

Eğer birisi hayattan ziyade filmler ve romanları daha ilginç buluyorsa yanlış bir şey var demektir. Bu kişi başkası hesabına, kendinden ve potansiyelinden kaçarak yaşıyordur. Gerçek yaşamdaki karakterler yerine roman karakterlerindeki karakterler tarafından etkilenmek, çok üzücüdür. Hayatınızın anlamlı olması için, gerçekle iç içe olun ve gerçeklerle ilgilenin!

Dikkatinizi verdiğiniz şeylerin çoğu hayaldir. Bize hayat hakkında pek bir şey öğretmez. Bir TV gösterisi, bir roman, hatta bir gazete. Gerçekte ne öğrendiniz? Yaşamınıza uygulayabilir misiniz? Romanı bitirdiniz ve kahramanlarının çok çekici olduğunu düşündünüz. Yaşamınızın değiştiğini sandınız.  Aslında bu roman yaşamın anlamı hakkında size ne öğretmiştir? Kitap çok güzeldi, ancak size yaşamla ilgili dersler vermiş midir? Her zaman olmayabilir!

Gerçek merakınızı, gerçek insanlarla olan ilişkilerinizle giderin. Hayat bir video oyunundan daha çekicidir. Sadece cihazı hayata geçirmeyi öğrenmeniz gerekir.

HAYATTAN NE İSTEDİĞİNİZİ BİLİN

İlgi duymanın en kolay yöntemi olabilecek en ilginç insanla karşılaşmaya çalışmaktır. Onun kim olduğunu biliyor musunuz? Sizsiniz... Ve oturup kendinizle güzel bir konuşma yapın. Sorun: Ne için yaşıyorum? Nereye gidiyorum?

Çoğu insan ilgiden yoksundur, çünkü hayattan tam olarak ne istediklerini bilmezler. Belli amaçlarınız varsa, yaşamınızdaki deneyimleri daha iyi değerlendirirsiniz.

Büyük bir hevesle doktor olmayı isteyen birini düşünün. Okulda tıbbi dergiler okumakta, gönüllü olarak bir hastanede çalışmakta ve doktor arkadaşlar ediniyor. Hedefine kilitlenmiştir. Ve mezun olduğunda doktor gibi konuşmakta, doktor davranışları sergilemektedir.

Tıp öğrenimine daha başlamadan dahi...

İnsanoğlu ne istediğini biliyorsa, her zaman yolunu bulur ve hedefine varır. Bu arada da hedefiyle uzaktan yakından ilgili her konuya ilgi duyacaktır.

Yönlendirilin. Ne istediğinizi bilin. Hayat yolunuzu gözden geçirin. Arzunuz, yaşamınızı sürdürmek değil, yaşamınıza hakim olmak olsun. Hırslısınız ve istekleriniz büyük olsun. Eğlence için harcadığınız zaman hedefinize ulaşmanızda gecikmelere neden olmaktadır.

İşinizden sıkılana kadar beklemeyin.

Hayata "asılı" kalmayın. Yaşamınızın nereye doğru yöneldiğine bakın ve yönünüzü belirleyin.

İlgili olun. Hedefinize varın.

KALBİNİZİN ARZU ETTİĞİNİ ÖĞRENİN

İlgi alanlarınızı inceleyin. Meslek seçimi konusunda kararsızsanız kalbinizin sesini dinleyin.

Bilgeler der ki; "insan her zaman kalbinin arzusu doğrultusunda çalışmalıdır". Konuyu takdir ederseniz, o zaman öğrenmek keyifli bir deneyim olur. Bir konudaki heyecan bir sonraki konuya bulaşır ve daha az ilgi çekici konular da bu şekilde öğrenilmiş olur.

Bir kitaba başlamakta güçlük mü çekiyorsunuz? O zaman size çekici gelen bir bölüm bulun. Size zor gelecek konuları incelemeye önce gönlünüze uygun bir bölümü okumakla başlayın.

Aynı yöntemi bilgelikte de uygulayın. Tora'nın karşı konulmaz büyüklüğü? Başlamak için sizi cezbeden bir konu bulun ve oradan başlayın. Eş seçimi veya insanlığı sevmek gibi örneğin... 613 Mitsvot arasından ilgi çekici bir tanesini bulabilirsiniz.

Gerçek ile bilgeliğin ilgi çekici gelebilmesi için olabilmek için, varlığınızın beden değil, ruh olduğunu anlayın. Bu gerçek sizin hayatın yüzeysellikleri ile vakit kaybetmenizi engeller. Yemek güzeldir. Vücudunuzu beslemeniz gerekir. Tatmak, şüphesiz daha büyük bir zevktir. Fakat yemekle sınırlanmayın. Siz bir ruhsunuz. Bilgelik, yaşam ve var olmanın esrarı bu ruhun ilgisini çeker.

Bir bedene hapsedilmiş bir ruh. Ne heyecanlı!

NEDEN YAŞAMIN ÇEKİCİLİĞİ BİLGELİKTE ANA UNSURDUR?

Bir konuya ilgi duyduğumuzda ve konuya yoğunlaştığımızda daha iyi bir iş çıkartırız. İlgi duyduğumuzda enerji kaybı yerine daha fazla güç kazanırız. Gerçek ve bilgelik ilginizi çektiğinde unutmayın, siz bir can ve ruhsunuz, beden değilsiniz. Fikir yönünden gerçekleştirdiklerinizi duygularınızla bağdaştırın. Gerçek bir insan, bir TV kahramanından her zaman için daha ilgi çekicidir.

Yaşamınızda hedefler belirleyin ve bu hedeflerinize erişmek için bıkmadan ilgi gösterin.