Yazdır

Nihai Zevki ArayınÇok paranız, sevginiz ve gücünüz olabilir. Fakat insan doğaüstü boyutla ilişki içinde olmazsa tam olarak tatmin olamaz.

Hayatın inanılmaz anları karşısında şaşkınlığımızı gizleyemeyiz. Bu bir çocuğun doğuşu, bir yıldız kümesi, güzel bir müzik veya nefes kesici bir gün batımı olabilir.

Bu deneyimler bize enerji verir ve bizi aynı zamanda sakinleştirir. Sınırlarımızdan kurtulmamıza yardımcı olurlar ve küçük benliğimizin büyük sınırsız birlikle birleşmesini sağlarlar.

Düşünün eğer Tanrının yaratıklarının bizim üzerimizde böyle bir etkisi varsa Yaratıcının kendisi ile geçirilen bir tecrübe ne kadar çok etki yaratacaktır. Fark edin ki bizim gerçek isteğimiz bütün zevkleri saranla birleşmektir.

Heyecanlı deneyimleri aramak için dünyayı dolaşan birini düşünün. Şimdi ona "yan odaya gidebilirsin oturabilirsin ve Tanrı ile bir saat konuşabilirsin" deyin. Bu nihai deneyim olmayacak mı?

"Ohev et amakom" "Yeri sevin " anlamına gelir. Çünkü Tanrı evrenin bir parçası değildir, evren Tanrının bir parçasıdır. Tanrı "o yerdir" Çünkü tüm evreni kapsar.

Tora o yeri sevmemizi emreder. Neden?

Tanrının sevgisinin yakınında bütün diğer zevkler değersizdir. Güzel bir pizza, çok para sevgi ve güç sahibi olabiliriz. Fakat insanlar günlük yaşamın dünyevi gerçeğinin sınırını aşmayı düşlerler. Bu yüzden esrar, büyü ve mucizeler bizim düşlerimizi kaplar.

Bütün her şey söylendiğinde ve yapıldığında hiçbir insan tam olarak tatmin olmaz. Sonsuz varlıkla birleştiği zamana kadar. Çünkü bu dünyadaki hiçbir sonlu şey sonsuzla karşılaştırılamaz.

Büyük Fiyat Etiketi

En büyük zevk için en büyük bedeli ödememiz lazımdır.

 

Minnettarlık

Tanrı'yı sevmek için onun sizin için yaptıklarınızı takdir etmeyi öğrenmeniz gerekir. Bu sizin başarılarınızdan kendinizin sorumlu olduğu hayalinden kurtularak sizin sahip olduğunuzun Tanrının bir hediyesi olduğunu kabul etmektir.

Minnettarlık neden zor bir farkındalıktır? Çünkü insanların egosu sürekli tanınma ve bağımsızlık ister. Büyük bir güce bağlı olmanın kavramına takılır. Bunu biz kendimiz yaptığımıza inanmak isteriz.

Tanrı'yla sahte ilişki sizin ihtiyaçlarınızı başka biri veya başka bir şey karşılıyor düşüncesidir. Eğer kariyeriniz veya sevgilinizin son başarı olduğunu düşünürseniz o zaman yanılırsınız. Çünkü bütün bu şeyler yok olabilir. Sadece Tanrı sonsuz güce sahiptir ve sadece Tanrı sonsuzdur.

Tanrı'nın armağanını takdir etmek için sahip olmadığımız şeylerin sahip olduklarımız yanında hiçbir şey olduğunu düşünün. Gözlerinizi ele alalım. Örneğin. Bir gözü bir milyon dolara bile satın alamazsınız. Buna rağmen Tanrı size bedavaya iki göz vermiştir. Çok doğru, çabuk ve en komplike bilgisayarlı dijital görme aletlerinden daha verimli çalışırlar.

Tanrı hakkındaki her şey erdemli olduğundan Tanrıyı sevmek kolaydır. Aslında dünyadaki her zevk Tanrının özü ile alakalıdır.

Örneğin

*Araba sürmek=güç zevki=Tanrı

*At sürmek=bağımsızlık zevki=Tanrı

*Müzik=uyum zevki=Tanrı

*Dans=Canlı olmak zevki=Tanrı

Tanrı sevgisi yaratmak hayatın kocaman hediyesini takdir etmektir. Böyle bir tecrübe edindiğinizde bilin ki onu yeniden nasıl bulacağınızı bileceksiniz. Bilinçli olarak en basit şeylerin zevkini bile (nefes almak, tat almak, yerçekimi gibi) takdir edin. Kendinize sorun: "Bu estetik deneyimi hayatımda nasıl sabitleyebilirim?

Bir kez hayatın zevklerini takdir edince sonra Tanrıyı bunun hepsinin görülmez kaynağı olarak görürsünüz. Picasso'nun her fırça darbesi kendi imzasını taşıyorsa bu dünyada her şey Tanrının imzasını taşır. Sizin bunu tanımanız gerekir.

Tanrı Sevgisini geliştirmek

Tanrı " o yer" her yerde her zamandadır. Siz Tanrıyı bazen orada olarak fark edersiniz veya size özen göstermediğini, hayatınızdaki detaylara dikkat etmediğini düşünürsünüz. O zaman kendinize Tanrı ile yakın ilişkinin imkansız olduğunu öğretiyorsunuz demektir.

Bu yüzden tutarlı olmalısınız. Hayatınızda anlam ve doğa üstülük olmasını istiyorsanız o zaman Tanrının her zaman her yerde size dikkat ettiğini düşüneceksiniz. O, sizin ona dikkat etmenizi bekliyor.

Gerçekte bu, insanın yarattığı nihai amaçtır. Biz illüzyon kurtulmak ve özgür irademizi kullanarak Tanrı ile ilişkiye girmek için dünyadayız. Tanrı robotlar yapabilirdi ama yapmadı. Gerçek ilişkiler istiyor bizim istemimizle olan ilişkiler.

Bu seviye erişilmesi zor olduğu için Yahudi hayatı hatırlatmalarla donatılmıştır. Örneğin kapımızın girişine mezuza koyarız. Bazı insanlar bunun hayaletleri kovmak gibi batıl bir inanç için olduğunu düşünürler.

Fakat mezuzayı açıp içini okursanız hayatın en büyük zevklerini öğreneceksiniz. Tanrı birdir ve bizimle ilgilenen kişisel bir Tanrıdır ve yarattığı her şey bizim yararımızadır. İçinde yazılanları düşünün. İçeri girdiğinizde ve dışarı çıktığınızda onu öpün ve ne için yaşadığınız üzerine odaklanın.

Biz aynı zamanda Şemayı bir sabah bir de akşam söyleriz. Şema ne der " Tanrıyı tüm kalbinizle seveceksiniz, tüm ruhunuzla ve tüm kaynaklarınızla".

Tanrıya sevgi geliştirmek için üç ana yol görürüz; bunlar dizelerin 3 özelliğine karşılık gelir: kalp, ruh ve kaynaklar. Şimdi onları teker teker inceleyelim.

1) Tanrı'yı doğa yoluyla sevmek

Eğer doğaya bakarsanız ve Tanrının dünyada her şeyin içine koyduğu hediye olarak görürseniz o zaman onu seveceksiniz. Ve bu daha iyi ne kadar daha analiz ederseniz doğanın güzelliğini ve simetrisini onun yaratıcısının mükemmelliğini ve iyilikseverliğini daha çok takdir edersiniz. Yıllar geçtikçe bilim nice buluşlar yaptı fakat hala doğanın harikalarının gerçeklerini çözmeye çalışıyor.

Büyük vadinin üzerinden baktığımızda huşu içinde kalırız. Taze düşen karın battaniye gibi kapladığı çayırı görünce sakinliği hissederiz, siyah gökte şimşek çakınca sarsılırız ve zindeleşiriz. Doğayı gördüğümüzde onu anlamanın bir önkoşulu tamamen açık zihinli olmaktır. Eğer hiçbir önyargı olmadan bilmek isterseniz " Doğa bana ne söylüyor?"

Doğanın sizin tüm ihtiyaçlarınızı karşılamak için tasarlanmış olduğunu görün. (Hem fiziksel hem duygusal ihtiyaçlar) Örneğin yemek bizi sadece beslemek için değildir, fakat yan faydaları vardır. Her meyvenin kendi güzelliği, tadı, şekli, rengi, kokusu, dokusu vardır.

Birinin size bir araba hediye ettiğini düşünün ve onu ödünç almayı istediğini düşleyin. O zaman onu kullanmasına izin vermek sizin zevkiniz olacaktır. Aynı şey Tanrı için geçerlidir. Size evreni tüm maddesel hazineyle veriyor. O zaman sizden kaşer yemek yemenizi istemesi veya gelirinizin yüzde 10'unu yardım için ayırmanızı istemesine itiraz etmeniz zordur. Bu tanım sizi Tanrıyı tüm kaynaklarınızla sevmeniz tanımına götürür.

2) Tanrı'yı tarih boyunca sevmek

Tanrı’yı kişisel tarihiniz ve Yahudi tarihini çalışarak da sevmeyi başarabilirsiniz.

Tanrı’nın size yaptıklarına bakın. Size nasıl can verdi ve sürekli size destek oluyor. Sahip olmanız için tüm güçleri ve becerileri bağışlıyor. Fakat bu hediyelerin ardında ne var? Eğer biriyle gerçekten ilgilenirseniz onunla bir ilişki istersiniz. Size dikkat etmezse ne yaparsınız? Onun dikkatini çekmek için bir şeyler yaparsınız.

Tanrı bizimle böyle çalışır. Tanrı bize hediyeler gönderir ve hayatta sürüklenirsek bizi uyandırmak için bir şeyler yapar. Bize ceza vermez bizi uyandırmak ister. "Hey benim Tanrı, seni özledim."

Onun sabit ilgisini takdir edin. " gerçekten yaşamak istiyor musunuz? Tatmin olmak mı istiyorsunuz? Belki yanlış yoldasınız. Belki ben daha iyi bilirim. Bana dikkat et."

Kişisel tarihinize bakın. Savaşmayı ve her şeye rağmen hayatta kalmayı başaramadım. Tersine Tanrı size gelişmeniz için fırsat verdi. Hayatınızdaki olayları ayarlayarak her an ve her safhada özel durumlarda size öğretmek ve size rehberlik etmek istiyor. Dünya tarihine de bakabilirsiniz ve Tanrı’nın Yahudi halkının yaşamda kalmasını nasıl sağladığını görebilirsiniz, imkansız durumlarda bile.

Sonsuz Yahudi zincirinin bir parçası olarak Tanrının sizin için olduğunu takdir edin. Eğer bir insan yardım etmek için her şeyi yapacağını kanıtlamışsa buna karşılık siz onun için çaba harcamaktan sonsuz zevk alacaksınız.

Bu yüzden Tanrının emirlerini uygularken alacağınız zevk sizin ne kadar Tanrı sevgisine alıştığınızın bir göstergesidir.

Eğer Tanrıya hizmet etmenin hiçbir sınırı yoksa o zaman bu Tanrıyı " Tüm ruhunuzla sevmek" demektir.

3) Tanrı'nın Tora tarafından sevilmesi

Anlam yolunu nasıl keşfedeceğiz? Torayı çalışarak.

Tora Tanrının dünya ile iletişimidir. Torayı ne kadar çok çalışırsanız Tanrının özgürlüğünü o kadar sever ve takdir edersiniz. Nihai sonsuz bilgelik kaynağı. Böylece onunla daha çok iyi bir ilişki kurabilirsiniz.

Torayı çalışmaya başladığınızda eğer bir şeyin anlamının mantıklı olmadığına inanırsanız yeniden düşünmeniz gerekir çünkü Tora içsel olarak mükemmeldir. Her bir konuyu açıklığa kavuşturduğunuzda, aldığınız zevk de o kadar artar.

Tanrı için arzularınızı ne değiştirebilir?

Eğer Tanrı ve Torasının anlamda nihailiği kapsadığını takdir ederseniz Tanrının isteği için kişisel amaçlarınızı bir tarafa bırakmanız mantıklı olur. Fark edersiniz ki hiçbir başka şey size anlam veremez ve Tanrının isteğiyle uyumlu olmayan her şeyi bırakacaksınız.

Bir insan sonunda fark eder ki Tanrının isteğine karşı olan her istek onunla Tanrı arasında uzaklık yaratır. Bunu bilerek bu engelleri kaldırmak isteyeceksiniz. Bunu Tora böyle diyor diye değil siz buna dayanamadığınız için kaldırmak isteyeceksiniz. Tanrıya yakınlık dışında başka hiçbir şeyin değerli olmadığını fark ettiğinizde bu ilişkiyi kırmak isteyen her karakter hatası bir davetsiz misafir olarak gözükür.

Böylece siz bu hataları intikamla susturacaksınız. Eğer bu amacı hayatınız boyunca sürdürmenizle ruhunuzu özdeşleştirirseniz o zaman tanrıyı "tüm kalbimle seviyorum " dersiniz.

Başkalarıyla paylaşma isteği

Tanrı’yı sevmenin bir alameti bunu paylaşmak isteğidir.

Tanrı’yı sevdiğinizde ve diğer insanların saçmalıkla uğraştığını görürseniz bu size acı verir. Neden? Çünkü bir insanın böyle muhteşem zevki kaçırması size acı gelir. O zaman ne zaman Tanrıya yakın olma zevki ile dolu olduğunuzda bütün insanlığın bu ilişkiye sahip olmasını istersiniz.

Bu, insanların sevdiklerinin dikkatlerini başka yöne çevirdiklerinde kıskançlık duymaları gibi bir şey değildir. Tanrı söz konusu olduğunda kıskançlık olmaz… Çünkü Tanrı sonsuzdur.

Tanrı'yı sevmek neden bir bilgelik öğesidir?

Her insanın doğaüstüne dair bir isteği vardır.

Yaratıcımızın sonsuz güzellik, zarafet, güç, bilgelik ve anlamının zevkini alın.

İnsanlar Tanrı onları boğacak diye ondan korkarlar. Buna rağmen nihai doğaüstü zevk için dağlara tırmanırlar.

Artistler bunun onlarda olduğunu zannederler, fakat fazlası vardır. Tanrı gerçek estetik deneyimdir.

Tanrı'yı size verdiği hediyeler yüzünden sevin: eller, ayaklar konuşma gücü vs..

Eğer Tanrı'nın size olan sevgisini hissederseniz karşılığında siz de onu seversiniz.

Hediyenin zevki size onu verene göre değişir. Tanrı'yı kim olduğu için takdir edin.

Tanrı'ya doğru her zevk sizi kaynak ile ilişkilendirecektir. Onun varlığını sabit olarak hissedin.

Eğer Tanrı'yı sevmeye sabit bir isteğiniz varsa, o zaman bunun için gerçekten çabalayacaksınız.

Tanrı sevgisini elde etmenin en iyi yolu sürekli: "Ben ne için yaşıyorum? Hayattan ne isterim?" demektir.