Yazdır

1. Yol - Her saniyenin farkında olmakTrafikte sıkışıp kaldığınızı düşünün ve inanmayacaksınız ama başka bir sürücü, bir deste doları arabasının penceresinden dışarı atmaktadır.

Sonra her beş dakikada bir dışarı bir dolar atar. Büyük bir ihtimalle, böyle bir şey hiç görmediniz. Ancak beş dakikayı pencereden dışarı atan birilerini görmüş olabilirsiniz.

Belki bunu kendiniz bile yaptınız. Bir otobüste giderken manzaranın, bir tepenin veya her hangi bir güzelliğin keyfini çıkartıyorsunuzdur. Bütün bunlar ilk beş dakika için pek fena sayılmayabilir. Ancak kasa görevlisi harcanan zaman için zili çalar. Ding! Ding! Ding!

Hepimiz biliriz, vakit nakittir. Ancak beş dakika mı, yoksa bir dolar mı daha önemlidir? Zaman, hayatınızın en büyük fırsatıdır, onun bir dakikasını bile boşa harcamamanız gerekir.

Bi' talmud, "Sonuna kadar git ve çalış" demektir. İnsanoğlunun kendisini yetiştirmesi için, varlığının son damlasına kadar kendisini aklına adaması gerekir. Her şey, bir taahhüt ve bir karar ile başlar "Hayat bir fırsattır, aklımı kullanıp geliştirmek istiyorum. Günün bir dakikasını bile boşa geçirmek istemiyorum" diye yüksek sesle kendi kendinize tekrarlayın. Belki, zaman zaman içinizde birtakım protesto ve karşı gelmelerle yüzleşebilirsiniz.

''Sadece çalışıp başka bir şey yapmamak belki bizi aptal biri yapacaktır. Eğlence yok, güzellik yok. Fedakarlık ve mahkûmiyet var. Hadi biraz ara verip TV seyredelim!''.

Bütün bunlarla başa çıkıp mücadele etmenin beş tane kuralı vardır

Süreklilik-Her saniye

Devamlılık- Kesintisiz

Tutarlılık-Gelişmelere göre

Dönüşüm-Tekrarlama ve gözden geçirme

Anlamak ve Kavramak- Hayat öğrencisi gibi

SÜREKLİLİK-Her saniye

Her hangi bir amaç peşindeki arayış, sürekli olarak günün yirmi dört saatini kapsamalıdır. Kendinizi bazı zaman dilimlerine bölüp çalışıp çalışmamak arasında çelişkiye düşmeyin. Gayet doğaldır ki, bu sabit fikirli bir işkolik olduğunuz anlamına gelmez. Her şeye rağmen uykuya da ihtiyacınız vardır.

Daimi bir şekilde çabalayıp daha verimli olabilmek için uyumak isterseniz, bu işinizin bir parçası haline gelir. Bu, yemek yemek veya egzersiz yapmak gibidir. Şayet bütün bunlar, doğru amaçlar için yapılıyorsa, sizin gelişme ve başarılarınıza katkıda bulunur.

Kısa bir rahatlamaya ne dersiniz?

Dinlenme tabii ki gereklidir. Ancak Yahudi terimlerinde dinlenme, bir çarkın dişlilerini yenilemektir. Bitirmek değil yenilemek ve yenilenmektir. Sizin gevşeyip istirahat etmeniz maksatlı ve direkt olmalıdır. Ancak arayı fazla açmamanız gerekir. Belki zor görünebilir, ancak bisiklete binmeyi öğrenmek için harcadığınız çabayı hatırlayınız. Denediniz, düştünüz veya '' Bu alet iki tekerlek üzerinde duruyor'' diye söylenirken ki tam pes edecektiniz ki komşu çocuğun kolaylıkla bindiğini gördünüz. Tekrar denediniz ve başardınız. Ve böylece bisiklete binmek sizin için gayet doğal bir eylem oldu.

Bu daimi bir farkındalığın ve kıymet bilmenin 48 yolundan biridir. Ancak zamanla bu konuda ustalaşır ve ellerinizle tutunmadan da bisiklete binersiniz. Eğer, üst düzeylere ulaşıp kendinize bir ara vermek ve dikkatinizi biraz olsun dağıtmak istiyorsanız, zihninizi belli bir noktaya toplayıp orada yoğunlaşın. Fazla gayret gerektirmeyen ancak anlamlı bir şeyler düşünüp yapın. Kendinizi, müziğe, sanata veya doğaya verin, bu sizin yeniden şarj olmanızı sağlar. Hatta güzel bir içki, temiz hava, güzel bir manzara kendinizi yenilemeniz için faydalıdır.

Aklınızı ve dikkatinizi dağıtmamaya özen gösterin. Bir motoru uzun bir zaman çalıştırmazsanız, yeniden harekete geçirmek ve çalıştırmak daha zordur. Bu da hayatınızın kıymetli dakikaların avucunuzun içinden kayıp gitmesidir.

Zaman öldürmek

Hepimiz, zaman zaman hayattan arınmak ve biraz olsun uzaklaşmak isteriz. Cinayet işlemek gibi olmasa da " Burada birkaç saat öldürelim'' demek te zamanı olumsuz kullanmak hatta katletmektir. Biz bunu hiç dikkat gerektirmeyen bazı boş uğraşlardan sonra yaparız. Çünkü dikkat, zahmeti gerektiren bir şeydir ve her zaman bir konu üzerinde yoğunlaşamayız.

Bunu yok etmek için pes edip çıkış noktası yerine bir şeye odaklanın. Değişmez ve sürekli bir dikkat içinde olursanız, tecrübeler hayattan alınacak derslerdir. Örneğin; bir dişçi muayenehanesinde beklerken şöyle görüş ve kavramlarınız olabilir:

"Dişlerim olduğu için şanslıyım. Dişsiz bir yaşam çok zevksiz olurdu."

"Eğer diş sağlığı ile ilgili bir kavram varsa, manevi ve ruhsal sağlık ile de ilgili bir kavram vardır. Acaba nedir?"

"İnsan vücudu çok karmaşıktır. Dişlerin oluşumu, dil, tükürük veya çiklet gibi şeyler anatomik ve psikolojik oluşumun bir başarısıdır. Peki, bütün bunlar nasıl oluştu?"

Ne zaman ve ne yapıyorsanız, örneğin TV seyrederken, işinizde, birisiyle konuşurken tüm dikkatinizi verin. Düşünmeye özen gösterin ve gün boyunca dikkatli ve haberdar olun.

DEVAMLILIK-Kesintisiz

Eğer belli bir amacın peşindeyseniz ve hedefiniz varsa bu kesintisiz olmalıdır. Sürekli olarak bir saat çalışmak, aralıklı ve kesintili olarak iki saat çalışmaktan daha verimlidir. Kesintiler düşüncelerimizdeki düzeni bozar ve elimizdeki bilgiyi sınırlandırır. Ayrıca öğrenme gücümüzü ve kapasitemizi de etkiler.

Belli bir süreyi kenara koyup, o süreyi kullanın. Kendinizi verdiğiniz ve odaklandığınız konu üzerinde çalışırken, bölünüp bir takım başka şeylerle uğraşmayın. Pencereyi açmak, bir içki içmek veya radyoyu açmak gibi…