DOST KİŞİLERLE BERABER ÇALIŞIN

Bazı yollar tek başına aşılmalıdır; ancak hayat yolu bunlardan biri değildir.  Bu yüzden fikirlerimizi başkaları ile tartışmaya ihtiyacımız vardır. Duygularımızı., tutkularımızı, kısaca her şeyimizi tartışacağımız, gerçek bir dost bulmak, hayati bir konudur.

Dostlar; görüşülecek ve tartışılacak öncelikli kişilerdir, çünkü onlarla bir rekabet veya kişisel itirazlar söz konusu olamaz. İyi bir dost, bizi doğru besleyip, gereken fikir alışverişini sağlayacaktır. Dost, sadece kötü gününüzde ve bocalarken yanınızda olmaz. O, aynı zamanda sizinle artı ve eksileri tartışacak kişidir. Talmud anlayışının temeli, " Ver ve al" " Sor ve yanıtla" dır. Her yeni bir soru ile tartışma, daha derine iner ve yeni görüş açıları ortaya çıkartır. 


FİKİR VE GÖRÜŞLERİ ORTAYA KOYUN.

Bir şirket, herhangi bir ürünü üretmeye deyip değmeyeceğini görmek, gelecekte satıp satamayacağına dair karar verebilmek için pazar araştırması yapar.

Eğer bir fikrin değerini bilmek isterseniz, onu araştırıp incelemeniz gerekir. Fikirlerinizi benzerlerinden ayırt etmeye bakın. Kendinize bir insan grubu oluşturun. Fikrinizi onlarınkinden ayıt edin. Onların yaklaşım ve eleştirileri doğru yolda olup olmadığınıza yardımcı olacaktır.

Herkes hata yapabilir. Görüş açılarınızın bir an için doğru olmadığını varsayın. Fikirlerinizi başkalarına da açın ve güvendiğiniz bir kişiyle görüşüp tartışın. Kararlarınızı doğru vermek iyi bir dost sayesinde olur. Eskilerin deyişlerine göre, fikirlerle, tek başınıza yolculuk yapmayın. Yanınızda bir dostunuz olsun.

BELİRLİ TARTIŞMALAR

Siz bilmeseniz bile, insanlar ayaklı kütüphanelerdir. Çevrenizdeki insanlar, sizin bilmediğiniz çok şeyi biliyor ve günlük yaşam ve olaylar hakkında sizden daha değişik fikir ve düşüncelere sahip oluyorlar. Bu olağandır.

Bu bilgileri araştırıp ve çoğaltmanın tek yolu, onların zihinlerine girmektir. Bu insanlarla fikir alışverişi yapın ve amaçlar edinin. Sizi daha bilgili kılmak için, etrafınızdaki yüzlerce insan sizi bekliyor.

Özelikle önemli bir karar aşamasına geldiğiniz zaman, başkalarıyla görüşüp tartışın. Evlenmeli miyim? Bu işi kabul etmeli miyim? Bu komşuluğa sıcak bakabilir miyim? vb. Yanlışlarınızı belirlemekten çekinmeyin. Herkesin değişik görüş açıları olabilir. Çözümleri, bilen kişilerin içinde bulacaksınız.

Bir insan, sizi biraz bilgilendirdiği zaman, bu bilgiyi hafızanızda dosyalayıp kaldırmayın. İnceleyin ve bilgiyi tartışın.

KONULARI SIRALAYIN

Fikir tartışmalarından yeteri kadar yararlanmak için, bazı temel ve önemli konuları yazılı olarak veya hafızanızda sıralayın. Öğle tatillerinizde, piyasalar hakkındaki tartışmaları bir yana bırakıp, özgür irade ve hayatın anlamı hakkında bazı konuları irdeleyin. Başlangıçta bu dostlarınıza zor gelebilir, ancak bir kere yaptığınız zaman sizi, bunun için seveceklerdir.

BİR DOST SEÇİN

Dost edinirken işi şansa bırakmamak çok önemlidir. Ancak bu genel olarak yaptığımız bir şeydir. Dostlarımızın çoğu, şartların, komşuların, arkadaşlarımızın veya oda arkadaşlarımızın vesilesi ile yaptığımız bir seçimdir. Ancak bu yanlıştır. Dost, dikkat ve titizlikle seçilmelidir. Aktif olun ve dost edinin.

Bir araba satın alırken, öncelikle aradığımız arabanın özelliklerini araştırırız. En ekonomik ve kullanışlı olanı hakkında düşünüp, daha sonra araştırmalara başlarız. Bir dost ararken de aynı şeyleri, hatta daha da fazlasını isteriz.

Seçeceğiniz dost kalıcı ve hayat boyu olmalıdır. Siz tenis sporu ile az ilgileniyorsanız, çok iyi tenis oynayan biri çok iyi bir arkadaşınız da olmayabilir. Yaşam boyu, hedeflerine saygı duyacağınız dostlar edinin. Gerçek değerleri bilen ve doğruyu isteyen dostlar seçin.

Kendinize sorun'' Bu dost, 20 yıl sonra benim için ne ifade edecektir?''.

Dostluklar sadakatler üzerine kurulur. Sadık bir dost seçin ve siz de öyle olun. Yollarınız ve değerleriniz değişse bile, birbirinizi reddetmeyip unutmayacaksınız. Aksine birbirinize daha çok yardımcı olacaksınız. Ne kadar güven verirseniz o kadar iyi bir dost edinirsiniz. Daha iyi bir dost daha fazla güven vermekle edinilir.

Tabii ki, sonunda buna değecektir. Gerçek dostlar, birliktelikten daha çok şey verirler. Mümkün olduğu kadar daha iyi yerlere gelme şansını bize aşılar ve temin ederler.

Beraberce başarıya gideceğiniz ve hedeflerinize varacağınız bir dost seçin.

MÜNAKAŞA ETMEYİN-TARTIŞIN

Kışkırtıcı olun. Bunu münakaşa etmek için değil, iyi ve hareketli bir tartışmayı gündeme getirmek için yapın.

Tartışma, iletişim demektir. Kavga etmeyin. Durumda ısrarcı olmayın. Sınırlamalar yapmayın. Sorular sorup, beraberce analiz edin. Tartışmalarda uzman olmak için, başkalarının da fikirlerini inceleyip tartın. Hararetli durumlarda cesaretsizliğe düşmeyin. Tecrübe ve çalışma ile münakaşaları, tartışmalara döndürebilirsiniz.

Tartışmanın zıt anlamı münakaşa etmektir. Uyumlu olmanızı gerektirir. Bir münakaşayı tartışmaya çevirmek istiyorsanız, sesinizi azaltın ve bir başkasına "Sizi böyle söyleten şeyler nelerdir?" Kanıtlarınız var mı" diye sorun.

Sakin olabilmek için, başkalarının da söylediklerini düşünün.. Başka görüşleri de dikkatle dinleyin. Konumlarını anlamaya çalışın. Kanıtları beraberce inceleyin. Sizin nedenleriniz nelerdir? Yeni fikirlere açık olun.

Başkalarının da sizin kadar önemli olabileceğini göz önüne alın. Onun da bir görüşü vardır. Böyle düşünmesi için bir nedeni vardır. Kızgınlıklara karşı bir metod vardır! Doğal olarak bir şeyi kabul etmediğiniz gibi, karşı da gelmeyin. Onların görüşleri yanlış olabilir. Ancak her şeye rağmen bir görüştür ve saygı duyulmalıdır. Verimli bir tartışma yapmak, size dostlar kazandırır. İlişkilerinizi derinleştirir ve bilgi kazanmanızı sağlar.

AVUKAT DEĞİL, YARGIÇ OLUN

SAVUNAN DEĞİL, KARAR VEREN OLUN

Avukat ile yargıç arasındaki fark çok basittir. Avukatın görevi, para karşılığı bir kişinin haklarını savunup tartışmaktır. Yargıç, iki tarafı dinleyip doğruyu bulmak için tarafsız kalır.

Avukatlar gibi münakaşa içine giren kişiler, sadece o tartışmayı kazanmak ile ilgilidirler. Karşı tarafı sadece dinlerler, ancak ne demek istediğini duymazlar. Sadece duymak istediklerini duyarlar.

Başkalarının söyledikleri ile aynı görüşte olmadığınızı ifade etmeden önce, karşı görüşte olduğunuzu kesinleştirin, geçerli olduğundan emin olun ve " Tamam burada iyi bir nokta yakaladınız, ancak şunun hakkında ne düşünüyorsunuz?" diye sorun.

Doğruyu yapmak isteyen ve gerçeği isteyen bir insan olun.

GERÇEĞİN TAKİBİ

İç içe olup, ilgilenmemiz gereken en önemli konular, yaşamımızdaki temel bakış açılarıdır. Bunlar; Tanrı'nın varlığı, acı, Yahudi insanının rolü olabilir. Yahudilikte, en büyük kavram Tora'yı öğrenmek ve Tanrı'nın buyruklarını anlamaktır. İbranicede "Şevrusa", bir ortakla beraber Tora'yı öğrenmenin yollarından biri anlamına gelir. Gerçeği bulmanın en temel yollarından biri, bir ortak dostla beraber araştırmak ve çalışmaktır. Eğer Tora, Tanrı'nın buyrukları ise, bu yoldan çıkmayalım.

Talmud'da büyük bir alim olan Ribi Yochanan ve ortağı Reish Lakish hakkında şöyle bir hikaye vardır: Reish Lakish ölene kadar bu iki alim beraberce öğrenmiş ve çalışmışlardır. Ribi Yochanan ise ortağının kaybından dolayı çok yıkılmıştır. Öğrencileri onu rahatlatmaya çalışıp, "Merak etme Ribi. Kasabadaki en iyi, en zeki kişiyi ve yeni ortağımızı biz bulacağız." der.

Birkaç hafta sonra, Ribi Yochanan üzgün bir şekilde yolda yürürken öğrencileri ona, "Size en zeki ve iyi ortağı gönderdik. Neden bu kadar üzgünsünüz?" diye sorarlar.

Ribi Yochanan onlara, "Bu kişi gerçekten bir alim ve benim duygularımı ve fikirlerimi ispatlamanın 24 tane yolunu biliyor. Ancak ben Reish Lakish ile çalışırken, o bana yanlışlarımı gösterecek 24 kanıt ile gelirdi. İşte benim özlediğim budur. Çalışmanın ve öğrenmenin amacı, sadece benimle aynı fikirde olan biriyle olmak değildir. Ben onu eleştirmek, ona sormak ve benim hatalı olduğumu kanıtlamasını istiyorum. Tora bunu anlatır. 

ELEŞTİRİDEN KORMAYIN

Bir dosta sahip olmanın en önemli taraflarından biri eleştirilmektir ve eleştiri, hayatta kabul edilebilecek en zor şeydir. Hatalarının ortaya çıkmasından korkan öyle insanlar vardır ki, bunlar eleştirilmektense dünyadan elini eteğini çekmeye razıdırlar. Burada önemli olan eleştiriyle birlikte olumlu geribildirimler de verebilen dostlar bulmaktır.

Talmud der ki; " şavrusa o matusa" - Çalışma arkadaşı veya ölüm. Buradaki 'ölüm', fırsatları veya zamanı boşa harcamak anlamındadır. Çalışma arkadaşı ise, sizin kendinize dürüst ve gerçek olmanız için çalışır.

Sefer Hassidim, ortaçağdan bir Yahudi çalışması olup, şunu öğretir. "Doğruyu kanıtlamışsanız, daha az başarırsınız, ancak yanlışı kanıtlamışsanız, daha çok kazanır ve doğruyu ortaya çıkarırsınız.

Daima hatırlayın, eleştiri gelişmeyi sağlar. Gelişmek ise, hayatın bir heyecanıdır.

TEMEL ÇÖZÜMLER

Başarılı bir tartışma, doğru kurallar etrafında oluşur.. İyi niyetli kişiler, daima ortak sonuçlarda buluşurlar.

İyi niyet şu anlama gelir:

-Karşı tarafı dinlemeyi arzu ediyorum.

-Gerçeği bilmek istiyorum.

-Zararlı ve acı verici bile olsa, değişmek istiyorum.

Gerçek durumlarla iç içe olmaktansa, insanlar birbirlerine saldırarak konuyu kesip atmak isterler. Sizinle tartışan kişinin, tahriklerini ve karşıtlığını hisseder ve anlarsanız, onu ve kendinizi iyi niyete odaklayın. Beraberce savunun ve açıklayın. Görüşmeyi akılcı bir yola getirin, bu, anlaşmazlık ve kavgayı yok edecektir.

Tansiyonu düşürmenin tek yolu, ona "Ya beni ikna et, ya da bana katıl." demektir. Candan ve samimi kişiler daima ortak bir noktada buluşmayı başaracaklardır. Bu kolay değildir, ancak denemeye değerdir.

NEDEN BİLGELİKTE DOSTLARLA İÇ İÇE VE BERABER ÇALIŞMAK ÖNEMLİDİR?

Hepimiz hatalar yaparız. Fikirlerinizi tartışmak için ortaya dökmezseniz, asla hatalarınızı ortaya çıkaramazsınız.

Biz kendimiz hakkında, başkalarının bizi düşündüğü gibi tarafsız ve gerçekçi olamayacağımız ve başkaları hakkında daha açık görüşlü olduğumuz için, daima onlarla tartışmalıyız.

Yakın dostlar, hata yapmaktan daha fazla şeyler yaparlar. "Beyin takımı ile düşünün." Bu fikirlerinizi harekete geçirir ve geliştirir.

Büyüklük istiyorsanız, bunu başarabilmenize yardımcı olacak insanlara ihtiyacınız vardır. Takım çalışmasına ihtiyacınız vardır.

Eğer kendinizi felsefi bir tartışma içinde bulursanız, dostunuza "Ya beni ikna et, ya da bana katıl" deyin.

Kişiler, çevreden ve arkadaşlarından etkilenirler. Onlar bilgelik istiyorlarsa, siz de isteyeceksiniz. Dost seçiminde dikkatli olun, sizi en çok etkileyecek kişiler onlar olacaktır.