Yazdır

Doğru Karizma Ve Dikkat Çekicilik

Karizmatik ve dikkat çekici insan kimdir? Bir odaya girerken, başkalarının görüş ve izlenimlerini umursamayan ve kendisine bu dünyada sıradan bir üstünlük sağlamak isteyen kişidir. Karizmatik olmayı başarmanın iki yolu vardır:

Birinci yol, kibir ve gurur yolu ile olur. Kendini beğenmiş, kibirli ve çalımlı bir film yıldızının bir partiye geldiğini düşünün. "Ben büyük bir insanım, size ve kimseye ihtiyacım yok." Şeklinde bir tavır takınmıştır. Oradaki herkes merakla bakakalmıştır. Karizma!

Yahudilik, bunun aslında sahte bir karizma olduğunu söyler. Gerçek karizma başkalarının fikirlerinden bağımsız olmaktır, ancak bu film yıldızı hala başkalarına tabidir. Bu karizma, kendisini geliştirmemiş olup, gerçekçi değildir. Sadece bu kişinin kendi kontrolü dışında olan ve dış faktörlere bağlı olan bir karizmadır. Kendisine tapan hayranları yoksa bu kişi bir hiçtir.

YAHUDİLİKTE KARİZMANIN TANIMI

Karizmayı elde etmenin ikinci yolu, alçakgönüllülük sayesinde olur. Bu, batılılar için bir garip gelebilir. Dünyadaki en mütevazı insanın, en dikkat çekici biri olabileceğini tahmin bile edemeyiz. Mütevazı bir insanı düşününce, bir yere uysalca giren, sessiz birini aklımıza getiririz.

Alçakgönüllülük, özgüvenin eksikliği olmadığı gibi, aşağılık kompleksi de değildir. Alçakgönüllülük, "Doğruyu yapmak dışında hiçbir şey önemli değildir " demektir. Bu, mütevazı insanın başkalarının görüşlerine bağlı olduğu anlamına gelmez. Çünkü bazen doğruyu yapmak popülerdir ( yani çoğunluğun fikriyle örtüşür), bazen de değildir. Ancak mütevazı insan doğruyu yapmak için kendi egosunu bir kenara koyabilir.

Öte yandan, gururlu ve kibirli insan, doğru ve yanlış davranmakla ilgilenmez. O, sadece kendisiyle ve kendi istekleri için her şeyi nasıl lehine geliştirebileceği ve ona uygun olup olmayacağı ile ilgilenir.

"Kibirlilik"= Ben üstün değerdeyim.

"Alçakgönüllülük"= Benden büyük şeyler değerlidir

Bu yüzden Tora insanlık tarihinde, en dikkat çekici ve alçakgönüllü kişinin peygamberimiz Moşe Rabenu olduğunu ifade eder.

Aslında, alçakgönüllülük, karizmayı garantiler! Mütevazı insan kendi üstünlüklerini ve kendini beğenmişliğini aşıp, etrafındaki insanları kucaklama meziyetine sahiptir. Hiçbir bencillik gözetmeden kendi konumunu bildiği gibi, başkalarına da yer açar. Başkalarına saygı gösterip, onların kendi konumlarını bulmasında yardımcı olur.

Gerçek karizma bu değil midir? 

İNSANIN ANLAMA OLAN TEMEL İHTİYACI

Etkili ve anlamlı bir yaşam yaratma sürecinde, sık sık günlük engellerle karşılaşırız. İnsanların hayret etmelerinin nedenlerden biri de, doğrunun ve değerlerin ne anlama geldiğini bilmemeleridir. İnsanoğlu her zaman anlamı yakalamak ister.

Buna odaklanmak için kendimize soru sorabiliriz. "Ben ne için yaşıyorum?" Yemek için mi yaşıyorsunuz, yaşamak için mi yiyorsunuz? Yaşamak için mi çalışıyorsunuz, yoksa çalışmak için mi yaşıyorsunuz? Her gün, ne için yaşadığınızı, çalıştığınızı, günlük aktivitelerinizi, tüm hedeflerinizi ve hangi yolda olduğunuzu anlamayı gaye edinmelisiniz.

Peki, ne için yaşıyoruz? Yanıt: büyüklük

Size bir ses, "Hayatın gerçek bir amacı yoktur." dediği zaman bunun gerçek olup olmadığını bilmeden kabullenmeyin. Sizin bütün benliğiniz ve varoluşunuz, hayatta bir amaç edinmek içindir. Bu, başarmanız için günlük motivasyonunuzun kaynağıdır. Buna su, gıda gibi ihtiyacımız vardır.

Kendinizi test edip, sizin için anlamlı olan şeyin amacınız mı yoksa hayatınızdaki soyut bir olgu mu olduğuna bir bakın. Yahudilik der ki; "Yaşamın anlamını kavrayabilmeniz ve keşfetmeniz için, Tanrı'nın ne istediğini bilip onunla iç içe olmalıyız.

Dinden uzak insanlar için, alçakgönüllülük kişinin kendisini olaylara ve nedenlere teslim etmesidir. Yahudilikte alçakgönüllülük, büyüklüğü izlemek ve gerçeğe bütünüyle kendinizi adamaktır.

DOĞRU ŞEYİ YAPIN

Doğru şeyi daima memnuniyet verici olmayabilir. Bu yüzden doğruyu yapmak zorlaşır. Fakat gerçekte, doğruyu yapmak insanı memnun eder çünkü bir insanın hayatındaki en büyük anlam kaynağına ulaşılmasını sağlar.

Fakat bu ancak doğru nedenlerden ötürü yapılırsa geçerlidir: doğru neden de sadece yapılması gereken doğru davranışın o olmasıdır. Bencil nedenler için yaparsanız kendinizi berbat hissedeceksiniz.

Örneğin; fiziksel keyiflerinizi doğru nedenler için yapın ve zevk alın. Hatır için yapılan iyilikler ve alınan hazlar zevk düşkünlüğüdür. Gerçek nedenler için yapılan iyilikler, gerçek iyiliklerdir.

Daha duygusal bir düzeyde iseniz doğru şeyi başarılarınızla övünebilmek için yapmayın.

Ölüm döşeğindeki bir ribinin hikayesine göre; kendisi büyük bir dikkat ve yoğunluk içinde dua ederken, etrafını saran öğrencileri sorarlar: "Ribi, şu anda ne düşünüyorsunuz?"

Ribi şöyle yanıtlar: "İçimdeki ufak bir ses bana diyor ki; büyük bir coşkuyla dua ederseniz öğrencileriniz etkilenir." Ölüm döşeğinde bile bu bilge kişi, kendisi ile mücadele ediyordu.

Sonuçları ne olursa olsun, doğruyu doğru nedenler için yapın.

AMACINIZ NEDİR?

Hayatın ne anlama geldiğini araştıran insanlar görürüz. İnsanların çoğu, çare bulmak veya yardım amaçlı birtakım meslekler seçer ki, bunlar sağlık ve hayır işleri olabilir. Ancak sadece para için çalışmak her zaman zevkli veya hayırlı olmayabilir.

Dünyada her insan bir amaç uğruna ölüyor. Sizin terörist dediğiniz kişiler, kendilerini özgürlük savaşçıları diye tanımlarlar. İnsanoğlunun, bir amaç uğruna yaşayıp ölmesi Tanrı vergisidir.

Burada sorulacak tek soru; "Amacınız nedir? Bu amaç uğruna ölmeye değer mi? daha önemlisi, bu amaç uğruna yaşamaya değer mi?

Askerlikte dedikleri gibi; "hangi tepenin üzerinde öleceksin?"

Oturun ve ne uğruna ölmek istediğinizi ortaya çıkarın. Bunu yaparsanız, o amaç için yaşamanız gerektiğini ortaya çıkarırsınız. Bunu günlük yaşamınızda uygulayıp gerçekleştirmeye başlayın. Bunun olumlu etkilerini görecek ve şaşıracaksınız.

TANRI: ANLAMDAKİ EN ÜST NOKTA

Tabii ki, anlamın temeli, doğru şeyi yapmaksa, Tanrı'ya inanç ve Tanrı'nın anlamlı olarak tanımladıklarını yerine getirmek, insanlığın erişebileceği en üst düzeydeki anlama ulaşmak demektir.

Bunun nedeni basittir. İnsanın daha etkili hissetmesine yol açan şey nedir? Bu kişi her zaman değiştirebileceği kişisel bir görüş uğruna hareket ediyorsa icraatını olumlu yönden yerine getirmesi daha manâlıdır.

Tanrı olumlu düşüncelerin ve doğrunun kaynağıdır. Tanrının söylediğini yapmak demek, yapacağınız her şeyin daima doğru olması demektir.

HAYATTAKİ AMAÇLAR, MÜTEVAZİ VE TARAFSIZ OLMAKTIR

Objektif olmak ve alçakgönüllülük, bağlantılı iki görüştür. Bencil isteklerimize gem vururken ve doğruyu yaparken bize gereken yetenekleri sağlayan objektif olmaktır.

Alçakgönüllülük özgürlüktür. Bizi kısıtlayan ve rahatsız eden şeyler, başkalarının bizim hakkımızda ne düşündüğünü de içeren kendimi hakkındaki gereksiz düşüncelerdir. İnsan, sadece gerçekle ilgilenir ve onunla yaşarsa, bu insan en doğru ve anlamlı şeyi yapmakta özgür olur. Bu da karizmayı serbest bırakır.

MÜTEVAZİ OLMANIN GEREKLERİ

1. Methiyeler okuyun. Bunlar önemli ve faydalıdır. Yaşamın anlamını ifade etmekte methiyeler yardımcıdır. Mezar taşınıza ne yazılmasını istersiniz? Sizin hakkınızda nelerin hatırlanmasını isterdiniz? Bizi sonsuzluğa bağlayan şeylerdir.

2. Bir beden değil de ruh olduğunuzu düşünün. Dostluklar ve ilişkiler maddiyata dayanmadığı sürece sona ermeyecektir. Materyalist dünyada emek ve çabalar kökten ve tamamen yok olmaz. İnsanoğlu sadece maddecilik ile tatmin olmaz. Maddecilik bir son değil, araç olmalıdır. Ruhun ihtiyaçlarını gidermek için çalışmaya aç olmak gerekir. Ruhun ahengi, alçakgönüllülüğü sağlar.

3. Sıradan ve olağan olmaktan gurur duyun. Tartışmaları aşmak için alçak gönüllüğünüzü kullanın. Her itiraz ve tahriğe yanıt vermeniz gerekmez.

4. Bilgili ve bilge olmak için alçakgönüllülüğü kullanın. Alçakgönüllülük olmadan kendi gerçeklerimizle iç içe kalırsak bilgeliği anlayamayız.

5. Daha açık görüşlü ve olumlu olabilmemiz için başkalarına nasihat etmeliyiz. Başkalarına öğüt verip onların konuları ile ilgilenirseniz, kendi durumunuzu daha açık bir şekilde görebilirsiniz.

BİLGELİKTE ALÇAKGÖNÜLLÜLÜK

Alçakgönüllülük, özgürlük ve tamamlayıcılıktır.

Alçakgönüllülük, doğrulardır.

Alçakgönüllülük, objektif olmaktır.

Alçakgönüllülük, iyilik ve güzelliktir. Gurur ve kibir acıdır.

Alçakgönüllülük, verici olmaktır.

Alçakgönüllülük, Tanrı ile olan ilişkilerinizi dürüstçe görmenizi sağlar.