Yazdır

Daima Neşe

Neşe kendinizi güçlü hissettirir. Neşeli iseniz gücünüz, motivasyonunuz ve güveniniz olduğundan başka zaman size zor gibi görünen girişimler bir anda kolaylaşır. Herkes neşenin bir güç olduğunu bilir. Satıcı daha çok satar, beyzbolcu daha hızlı koşar. Bu gücü iyi değerlendirin ve kullanın.

Neşe bir araçtır. Neşeye, düşünülmüş ve çalışılmış bir yetenek gibi yaklaşabilirsiniz. Hayatta başarılı olmak için onu sahiplenmelisiniz. Ne yapacaksanız yapın, neşeyi kullanın. Gezerken, çalışırken, dinlenirken kendinizi neşeli bir ortama sokun. Her şeyi daha iyi yapacaksınız.

KENDİNİZE BİR NEŞE VE KEYİF LİSTESİ YAPIN

Neşeli olduğunuz bütün zamanların bir listesini yapın. Sonra listeye bakıp ortak paydayı tanımlamaya çalışın. Neşelenmenize yol açan ve neşeyi ortaya çıkaran nedenleri kavrayacaksınız. Olumsuz halinizden sıyrılıp neşeyi oluşturan nedenlerin sırrını öğreneceksiniz.

Neşenin ne zaman oluştuğuna bakın. Bu genellikle, yeni bir şey satın aldığınız zaman, başarılı bir sınavdan sonra veya bir rahatlamadan sonra oluşacaktır.

Sadece neşeyi oluşturan nedenlerin listesi ile kendinizi kısıtlamayın. İnsanların peşinden koşup, onlara, hayattaki en büyük keyifleri ve neye ihtiyaçları olduğu hakkında sorular sorun. Bu sizi, neşenin varlığı ve önemi hakkında daha güçlü kılacak, neşeye ve hazza bağlayacak, ayrıca neşeyi yaratma yöntemleriniz için size ışık tutacaktır.

DAHİLİ - HARİCİ

Yahudilikte, "Şitzonit mi'orrer pi'nimiut" denilen bir prensip vardır. "Dış içi uyandırır." Bu, bir duyguyu içinizde geliştirmek, sanki siz bu duyguyu yaşıyormuşsunuz gibi davranıyorsanız daha kolaydır demektir.

Bunun örneklerini günlük yaşamda görürüz. Psikolojik gözlemler göstermiştir ki, üzgün olduğunuz zaman gülümsemek, sizin havanızı değiştirebilir. Kaslarınızı harekete geçirmek ve duygusallığınızı etkilemek arasında bir bağlantı vardır.

Neşe gerektiren birtakım şeyler yapın, daha neşeli olacaksınız. Örneğin;

Bayram ve Şabatta nefis yemekler yiyin.

Dostlarınız ve güzel insanlarla vakit geçirin.

Güzel giyinin.

Şarkı söyleyin.

Olumlu düşünün.

Torayı öğrenin.

Başkalarına yardım edin.

Anne ve babanızı arayıp size hayat verdikleri için teşekkür edin

Sahilde uzun bir yürüyüş yapın.

Yahudi olmanın bir büyüklük olduğunu daima hatırlayın. 

POTANSİYEL MEMNUNİYETİN NEŞESİ VE KEYFİ

Yahudilik der ki; "Neşe zevk almaya başladığımız zaman hissettiğimiz bir duygudur." Bu, sürekli olarak potansiyel zevkler bulursak, her zaman neşeli olacağız demektir. Neden bu zevkten önce de kendimizi iyi hissetmeyelim?

Memnuniyetlerinizi hissedin ve değerini bilin. Kendinize "Bugün güzel bir gün geçireceğim." deyin. Güne heyecanla başlayıp neşeyi enerji deposu haline getirin ve kullanın. Yaşamınızda memnuniyetin bu aşamada, ne olduğunu inceleyin.

Bugün ne yapıyorsunuz? İşe mi gideceksiniz? Çalışmanın olumsuzluğuna yöneleceğinize, bugün işe gitmenin faydasını kendinize sorun. Bunu bir yere yazın.

Bugün müzeye mi gideceksiniz? Niçin? Bundan ne faydanız olacak? Bunu yazın ve keyfini, artılarını düşünün. Bu, daha müzeye gitmeden neşelenmenize yardımcı olacaktır. 

HAYATI BİR LÜTUF OLARAK GÖRMEYİN

Bazı insanlar, neşeyi bilmezler çünkü hayatı bir lütuf olarak görürler. Bu ölene kadar devam eder.

Yaşamınızda her gün neşelenmek için neler var? Elleriniz! Ayaklarınız! Gözleriniz! Aklınız!

Sadece hayatta kalmanın gerçeğinde bile neşe vardır. Hayatta kalmak iyi değil midir? Kendinize sorun: Hayatta kalmanın zevki nedir? Bu keyfi hissetmeyi öğrenin. Nerede olursanız olun sizinle beraber olacaktır. Şayet, hayatın iyi olduğunu hissetmiyorsanız, hiçbir şeyiniz yok demektir. Hayatta kalmanın keyfini takdir edin. Yaşamak bir potansiyeldir ve potansiyel sonsuzluktur.

Bir trafik kazasından kurtulan bir insan, asla eskisi gibi yaşayamaz. Etrafa neşe saçıp insanlara "Olaylar o kadar kötü değil, farkında mısınız? Hayattasınız! Bunun ne muhteşem olduğunu biliyor musunuz?!" der.

İnsanlar bu kişinin deli olduğunu düşünürler. Kimse milyarlar kazanmadan bu kadar mutlu olamaz. Ama işin doğrusu ölümle burun buruna gelmenin deneyimi sayesinde, yaşamın ne kadar değerli olduğunu ortaya çıktığıdır. 

ÇOCUKTAN ÖĞREN

Siz, hiç çocukların doğal bir neşe ve sevinç anına dikkat ettiniz mi? Hiç tasasız ve en sade bir şekilde yaşamın tadını çıkarırlar. Yetişkinler, yaşamın problemleriyle boğuşurken, neşenin bu sihirli dokunuşunu kaybederler.

Bu yaşamın haz ve neşesinin yok olduğu anlamına gelmez. Günlük hayatınızdaki endişelerimiz, bize neyin keyif vereceğini unutturur. Neşeyi esas almak, günlük olayları gözlemleme başarısını esas alıp, bu olayların ardındaki keyfi bulmaktır.

NEŞEYİ DIŞA VURUN

Neşeli iseniz, bu durumdan istifade edin. Sadece oturup neşe içinde yüzmeyin. Şimdi enerjiniz var! Dışarı çıkın ve mükemmel bir şey yapın. Birisine yardım edin. Çözemediğiniz bir işle uğraşın. Neşenizi üretkenliğinize kanalize edin.

Neşeyi sorunlarımızın üstesinden gelebilmek için kullanabiliriz. Neşe, hayatta görüş açısı kazandırır. Keyifli hissediyorsanız sizi rahatsız eden şeyleri not alın. Gerçek haz ve keyif normal zamanda sizi sıkan olayların üstesinden gelmenizi sağlayacaktır.

Neşenin diğer esasları:

1. Başkasına keyif verdiğiniz zaman daha çok keyif alacaksınız. Örneğin; gelin ve damadı tebrik edin. Dul ve yetimin duygularına ortak olun veya komşunuza yardım edin.

2. Neşe, şakalaşmak için insanlarla alay etmek değildir.

3. Neşe, aptalca sarhoş olmak değildir. Neşe, doğruyu yapmak ve Tanrıya bağlanmanın derin mutluluğudur.

OLAYLARI KENDİNİZE ÇEKİN

Hayatın belli zorlukları ve dönemleri vardır. Bu mücadele, sizin neşe düzeyinizi arttırır mı azaltır mı? Ufak tefek şeylerin sizi rahatsız etmesine izin verirseniz neşeniz azalır. Seçim sizindir.

Orkos Tsadikim (15. Yüzyıl) der ki: "İnsan zorluklara odaklanmaz ise, neşe o kişinin kalbinde yerleşir."

Acı ve üzüntü veren zamanlar vardır. Bunu hayatın gerçeği olarak kabul edin. En zorlu gününüzde bile dualarınızı aksatmayın. İçinde neşe olan kimse, zor durumların üstesinden daha etkili bir şekilde gelecektir.

Sorunlarınızı çözemiyorsanız bile, insanların arasında zavallı ve perişan bir halde durup onları da perişan etmeyin. Üstünde yoğunlaşacak olumlu bir şey bulmadan pes etmeyin.

Hatırlayın, endişe etmek ile sıkılmak arasında bir fark vardır. Sıkılan ve üzgün olan bir insan, sorunları çözmek için bir şey yapamamasına rağmen, bu sorunlar çözülene kadar onların kendisini tüketmesine sebep olur. Ancak endişeli bir insan, sorunlara dikkat eder ve çözüm arar. Sorunlara aşırı bir duygusallıkla yaklaşmaz.

NEŞENİN KAYNAĞINI BİLEBİLMEK

İnsanoğlunu en fazla ne mutlu eder? Bu mutluluk kendimizi belirlemektir. Kendimizi ne kadar anlar ve farkına varırsak o kadar daha mutlu hissederiz. Belirli olmak ve farkındalık, dünyamızdaki etkileşimlerle ölçülür. Kayda değer şeyler yaparsanız, neşenize neşe katarsınız.

Kral David der ki: "Tanrıya neşeyle hizmet edin". Neşenin en önemli unsuru, Tanrıya hizmet etmektir. En büyük doğruluk ve anlam, en büyük neşemiz ve keyfimizdir. Tanrının isteğini yerine getirirseniz, sonsuzluğa kenetlenirsiniz. Bu da Tanrının mitsvalarını yerine getirmek ile başarılır.

Biz neşe ile dolu olduğumuz zaman Tanrı da öyledir. Bizi hayır dualarıyla donatır.

Yahudilik der ki; Tora bütün hazların en güçlüsü ve gereklisidir. Tora bize, hayatın anlamını öğretir. Yaşamın esasını anlarsanız, ömrünüzün geri kalanı için artık sizindir. 

DAİMİ NEŞE NEDEN BİLGELİKTE BİR ESASTIR?

Bilgelik neşedir. Bizim hayatın ne anlama geldiğini anlamamıza yol açar, yetenek ve enerjimizi en üst düzeye taşımamız için yöntemler verir. Ne kadar bilgelik kazanırsanız, hayatınızı o kadar mutlu yaşarsınız.

Büyük kabalist, AriZal (16. Yüzyıl İsrael) "Neşe bize en üst düzeydeki bilgeliğin kapılarını açar."

Neşe, bir güç ve enerjidir.

Bilgelikten haz duyuyorsanız, buna sıkı sıkı sarılacak ve kıymetini takdir edeceksiniz.

Nelere sahip olduğunuzun kıymetini bilin. Tanrı bizi zevk almamız için yarattı. Bize verdiklerinden keyif duyarsak, Tanrı bize daha fazlasını verecektir.