Yazdır

Yahudilik Mutluluktur

Hanuka hikayesi zamanında, Yunanlılar Yahudilere Helenizmin en büyük hazinelerini sundular:

Sanat, müzik, moda Teknoloji, mimarlık, atletizm Lezzetli yemekler, çekici eğlenceler, rekreasyon merkezleri.

Ve Yahudilerden istedikleri şuydu: (en azından başta nazikçe istediler ) gelin ve alın - Bedava!

Elbette, Helen toplumuna katılmak için Yahudi kimliğinden vazgeçmek gerekiyordu. Fakat diğer bütün milletler de bunu yapıyordu. Üstelik harika Helen yaşamı ile Yahudilik'in karşılaştırılması ne demekti?

Makabiler durumu inceledi ve "Teşekkürler, biz istemiyoruz" diyerek reddettiler. Yunanlılar bu tür bir teklifi nasıl geri çevirdiklerini anlayamadılar. Bu yüzden, bu sefer de reddedemeyeceğimiz bir teklifte bulundular: "Bizim kültürümüzü ve hayat tarzımızı kabul edin ve Yahudilik'e ait bu özel yaşamı bırakın- aksi takdirde sizi ölüme göndereceğiz. Anlaştık mı? "

Hayır anlaşma yok. Yahudilerin yanıtı, Yunan ordularına karşı hiçbir askeri tecrübesi olmayan Kohenlerin (bir kolunun) liderliği altında başlatılan ayaklanma oldu.

MAKABİLERİN MOTİVASYONU

Küçük bir köyde yaşayan bu din adamlarını dünyanın en güçlü ve en organize ordusuna karşı koymaya motive eden neydi? Yahudi hayatının hangi yüksek değerleri, ölüm ve yok oluş acısına rağmen, Helen kültür ve felsefesinin zenginliğine değişmezliğinde önem kazanmıştır?

Makabiler mutluluk için savaşmışlardır.

Bu bir aldatmaca değil. 4000 yıldır Yahudilik'in bir amacı vardı: mutluluk. Yunanlılar bu coşkuyu ve mutluluğu bizden almak istediler, yerine benzer özendirici aktiviteler teklif ederek.

Ne? Yahudilik mutluluk için bir egzersiz midir? Bu kadar saçma bir şey duymamıştım!

Ve üstelik - Helen kültürü mutluluğun tam bir tanımı değil midir? Hangi yolda Yahudilik mutluluk değerini yükseltebilir?

Bunun yanıtını bulmak için, insanlara gerçek mutluluğu veren kavramı keşfetmemiz gerekir.

ARALIK AYINDA HAWAII

Bir deniz kenarında, lüks bir şezlongta güneş kreminizi sürüp uzandığınızı hayal edin. Hafif bir rüzgar esmekte... CD çalarınızdan en sevdiğiniz şarkıyı dinlerken diğer taraftan soğuk içkinizi yudumlamaktasınız... İşte hayat budur!

Tam zevkin doruğuna ulaştığınız bir anda partneriniz birdenbire: "Başım ağrıyor ve eve gitmek istiyorum" dediğinde hayal kırıklığına uğramış bir halde arkadaşınıza otele geri götürür ve bir ağrıkesici verirsiniz.

Ne oldu? o zevkli sahil yaşantınızı daha üstün bir mutluluk için terk ettiniz: Aşk, sevgi!

Veya buna benzer bir sahneyi sörf yaparken yaşadığınızı farz edin- aniden yaşlı bir kadının iskeledeyken dengesini kaybedip gözleriyle sizden yardım dilediğini gördüğünüzde yeniden o güzel deniz manzarasını daha büyük bir mutluluk uğruna bırakırsınız: doğru olanı yapmak.

YAHUDİLİĞİN NEŞESİ

Bir an için, üzerinizdeki büyük Güçle karşılaştığınızda hissettiklerinizi hayal edin. Tanımlanamayan ve bir an için gördüğünüz ve adına " Ruhsal" dediğiniz şey. Bir gece o siyah ve sonsuz gökyüzüne bakıp kendinize, dünyanın ne kadar görkemli, sözlerle anlatılamayacak kadar soluk kesici ve gizemli olduğunu söylediğiniz an gibi. Aniden hissettiğiniz eşsiz bir mutlulukla sanki kollarınızı açıp tüm görkemi ve tekliğiyle tüm evreni kucaklayabilirmişsiniz gibi. Yaşamın duyusuyla dolu olduğunuz ve sizi gözyaşlarına boğan o an gibi.

Bu, yaşamın anlamı değil midir?

Servet, fiziki güzellik, atletizm, eğlence - İsrael topraklarını istila eden Yunanlılar için,bu kavramlar kendilerinin en uç amaçlarıydı, hatta tapılacak objelerdi. Onlara karşı koyan Yahudiler için de bunlar değerliydi ancak amaçları değildi. Yahudilik der ki: " Tüm dünyaya ve içindeki tüm güzelliklere ve mutluluk veren her şeye değer ver. Ancak bu mutluluğu; fiziksel zevklere daha az yer verip, manevi zevklerle arttırma yoluna gitmelisin."

" Sıradan bir şeyi akla durgunluk verecek düzeye yükseltmek "

ÖZGÜRLÜK İÇİN MAKABİLER

Makabiler Yahudilik için değerli olanı anlamışlardı ve onu korumak için savaştılar.

Düşük düzeydeki zevklerle tatmin olmayan ve her şeyi isteyen bir hayat tarzı.

Bu yıl Menora'yı yaktığınızda, alevin doğasına dikkat edin. Olağan, hareketsiz bir kaynak, güçlü bir enerjiye dönüşmekte. Basit bir mum, kaynağını ışık ve sıcaklık yaymak, gökyüzüne ve daha yükseğe tırmanmak için kullanıyor.

Menora, hayattaki seçimimizi anımsatır. Yalnızca renkli mumların heyecanına kapılabilir veya alevinde ruhlarımızı aydınlatabiliriz - sıradan olanı olağanüstü düzeye, fiziksel olanı maneviye, yüzeysel mutluluğu... Yahudik'in süper üstün seviyedeki mutluluğuna dönüştürebiliriz.

Bunun için Makabiler gibi savaşmak zorunda değilsiniz. Bu mutluluğa ulaşmak sizin elinizde.