Yazdır

Çocuklarımıza etkili biçimde disiplin vermek

Rabbi Noach Orlowek En fazla disiplin sahibi kişiler, azarladıkları kişilerce en çok sevilen insanlardır. Bunun nedeni, etkili bir disipline, disiplin edenle -edilen arasındaki ilişkiye bağlıdır. Eğer çocuklarınızın, söylediklerinizi dikkate almalarını istiyorsanız, onların sizleri dinlemelerinden emin olabileceğiniz bir ortamı önceden oluşturmanız gerekmektedir. Kendi iyilikleri için söylediklerinize güvenmelidirler. Bu da, dudaklarınızdan çıkacak ilk azar sözlerinden önce aranızda çok güçlü, güvenilir, sevgiye dayalı bir ilişki bulunması gerektiği anlamına gelir. Çocuğunuzu kendi öğrenciniz yapmalısınız. 


SENİN İÇİN ÖNEMLİYSE BENİM İÇİN DE ÖNEMLİ

Sevgi " Senin için önemliyse, benim için de önemlidir " şeklinde açıklanabilir. Bunu, çocuklarınıza da göstermeniz gerekmektedir. Sadece sözcükler yeterli değildir.

Shakespeare, Roma halkına, 'kulaklarını açmaları' gerektiğini söylerken sadece şairane bir anlatım kullanıyordu. Kimse kulaklarla ilgilenmez- onlar akılları isterler.

Çocuklarınıza da aklınızı verin, onlara zaman ayırın ve onları dinleyin Siz çok yorgunken 3 yaşındaki oğlunuz anaokulunda o gün yaşadıklarını anlatmaya başladığında, " Sadece laf kalabalığı" deyip onu susturmayın. Kendi sınırlarınızın dışına çıkmaya çalışın ve onu dinleyin.

Eğer çocuğunuz için önemli olan konuların, kendiniz için önemli olmadıklarını düşünüyorsanız, emin olun ki çocuklarınızın size şu mesajı göndereceği günler gelecektir: Senin için önemli olanlar benim için önemli değil.' Disiplinin temelini bir kez kurduğunuz zaman, onu koruyun. Şu adımları takip ederek üretken bir disiplin sağlayabilirdiniz:

Her zaman cezanın, çocuklara bir yarar sağlaması gerektiğini aklınızda tutun. Bunun için de sağlıklı düzeyde bir duygusal objektifliği yakalamanız gerekmektedir.

Öğretmenim, Rabbi Simcha Wasserman, kızınızın veya oğlunuzun sizin olmadığını, Allah'ın size verdiği bir güvence olduğunu söylerdi. Çocuğunuzu nasıl yetiştirdiğiniz, Allah'ın bu güvenini ne kadar doğru yerleştirdiğini gösterecektir. Öğretmenim ayrıca, iyi davranmadığı zaman, çocuğun disiplinle bir problemi olduğunu söylerdi, sizinle değil. Sizin göreviniz ona yardımcı olmaktır. Eğer onu bir problem olarak görmeye başlarsanız, öznelleşirsiniz, korkarsınız ve kafanız karışır. Bunun sonucunda da ona yardım edebilme yeteneğinizi kaybedersiniz ( ve onunla anlaşamamaya başlarsınız )


SPESİFİK OLUN

Çocuğunuza direktif verdiğiniz zaman açık olun. Ona ' Karşıdan karşıya dikkatli geç' demek yeterli değildir, çünkü dikkatli kelimesi türlü şekilde yorumlanabilir. Spesifik olmanız gerekmektedir: " İki yanına da bak, eğer hiç araba görmezsen hızlı adımlarla karşıya geç " demeniz daha doğru olacaktır.

Genellikle, çocuğunuzun sizin söylediklerinizi tekrar etmesi yararlı bir şeydir. Belki düşündüğünüz kadar açık konuşmamışsınızdır. Böylece, eğer sizin istemediğiniz bir şey yaparsa, " ne dediğini anlamamıştım" şeklinde bir cevap vermesini önlemiş olursunuz.

ÖRNEK OLUŞTURUN

Çocuklar genellikle, davranışlarını evden gördüğü hareketlerden örnek alırlar. Birkaç nesil bir arada yaşarsa, çocuklar anne-babalarının, anneanne ve dedelerini dinlediklerini görürüler. Günümüzde, kurallara uyma ve dinleme konusunda örnek oluşturmak için hayli çaba sarf etmemiz gerekmektedir.

Anne-babanız eve geldiği zaman, çocuklarınızın onları nasıl karşıladığınızı ve onurlandırdığınızı görmelerini sağlayın.

Eğer anne-babanız size zor zamanlar yaşatıyorsa, bu daha da iyidir! Çocuklarınız olgunlaştığı zaman, ilişkilerdeki zorlukları göreceklerdir. Sizin, geçinilmesi zor büyüklerinizle bile saygılı olmanız ona çok önemli bir örnek olacaktır.

Dindar evlerde, çocuklar ayrıca, anne-babalarının Yahudiliğe olan bağlılıklarını da görürler.

ADİL OLUN

Verdiğiniz cezaların, hatalarla tutarlı olmasına dikkat edin. Anne-babanın asıl görevi, çocuklarını hayata hazırlamaktır, bu yüzden ceza, da genelde gerçek hayatta olduğu gibi, suçun doğal bir sonucu olmalıdır.

Ayrıca, kötü davranış, nedenlerinin doğal bir sonucu olduğundan, bu davranış, çocuğun içindeki pişmanlığı da hafifletecektir.

KARARLI OLUN

Sınırları test etmek, insanoğlunun doğal bir eğilimidir. Çocuklarınız da, ne kadar ileriye gidebileceklerini denemek isteyeceklerdir. Bir kez sınır belirlediniz mi, onlara uymanız gerekmektedir.

Bu, mantıksızca inatçı olmak anlamına gelmese de, silahlarınıza sarınmaya hazır olmalısınız. Eğer gerekliyse, uygun bir tepkinin veya cezanın ne olabileceğine karar vermek için belli bir süre düşünün böylece kararınızın arkasında durabilmeniz daha kolaylaşacaktır.

TUTARLI OLUN

Hiçbir zaman söz vermeyin. Çok az şey, yerine getirilmemiş bir söz kadar, çocuğunuzun size olan güvenine zarar verebilir. Eğer küçük bir söz bile vermişseniz, çocuğunuz onu büyük ihtimalle unutmayacaktır. Bunun yerine, ' Deneyeceğim' veya ' Yapabilirsem' demelisiniz. Zamanla çocuğunuz da bu sözlerin de altın kadar değerli olduğunu anlayacaktır.

ARKADAŞ OLUN

Çocuğunuz, bir hata yaptığı için değil, de siz sinirlendiğiniz için disiplin altına alındığını düşünüyorsa, bir yerlerde hata yapıyorsunuz demektir. İyi olmayan bir davranışa tepki vermek için uzun süre beklememelisiniz fakat ihtiyacınız varsa, sinirinizin yatışmasını beklemelisiniz.