Yazdır

Olumsuzu Azaltın ve Olumluyu Vurgulayın

Bu makale New York Times'ta en çok satan "Aldatmanın Arkasındaki Gerçek" adlı kitaptan alınmıştır. Yazar kadınların kendileri için nasıl daha güçlü ilişkiler yaratabileceklerini keşfetmek için yüzlerce sadık ve sadık olmayan erkeği inceledi. İşte terapide ve seminerlerimde binlerce çiftle paylaştığım basit bir sır: başarılı çiftler olumluyu vurgular ve olumsuzu azaltırken başarısız çiftler olumsuzu vurgular ve olumluyu azaltırlar. Başarısız çiftler başarısızlıklarının evlendikleri eşten kaynaklandığını düşünmeye meyillidirler. Başarılı çiftlerin kolay bir yaşam, daha az stres ve onlarınkinden çok daha az sorun yaşadıklarını sanırlar. Başarısız çiftin bir numaralı hatası budur. Başarılı çiftler de, ister parasal güçlükler olsun, ister işle ilgili stres olsun, ister hamilelik sorunları olsun, ister hastalıklar olsun, ister kayınlarla ilgili sorunlar olsun, onlar kadar sorun sırtlarlar. Ancak o sorunlarla baş etme yöntemleri oldukça farklıdır ve onları başarılı kılan da budur.

Başarılı çiftler:

1.İlişkide cereyan eden iyi şeyleri aklınızda tutun.

2.Bazen eşlerin de bir sorunu olabileceğini kabul edin ve eşinizin yaptığı veya söylediği her olumsuz şeyi çok fazla üstünüze almayın.

3.Başarılı bir evlilikte eşler kavga ettikten sonra şöyle düşünürler: "Bu saçma konu için daha ne kadar zaman öfkeli kalacağım? Bana o kadar iyi davranırdı ki… Son zamanlarda o kadar sıkıntılıydı ki, havasında değildi... Daha dün benle biraz daha fazla zaman geçirmek istemişti..."

Başarısız bir evlilikte ise, eşler tartıştıktan sonra şöyle düşünürler: "Bu ne cüret! Son zamanlarda bana sevgi göstermek için ne yaptı? Sıkıntılıysa ne yapayım? Ben de öyleyim, herkes öyle! Annesine bu şekilde konuşmuyor!" Bu eş kocasının yaptığı bazı güzel şeyleri hatırlayarak bir davranışa mazeret aramaya veya onunla hiçbir ilgisi olmadığı halde neden bu şekilde davrandığını araştırmaya çalışmıyor.

Tabi ki başarılı bir çiftin tartışmaya mazeret bulmaktan başka bir şey yapmadığını söylemeye çalışmıyorum. Ama başarılı bir çift hemen olumsuzu azaltır, tartışmanın etkisinden hemen kurtulur ve incinen eş sıklıkla içten bir özürle karşılaşır, çünkü diğer eş hatasının III. Dünya Savaşına yol açmadığına o kadar minnettardır ki...

Erkekler genellikle düşmanca bir tavır ve cezalandırıcı hareketlerle karşılaştıkları zaman, kendi bakış açılarını daha çok irdelerler. Eğer erkeğin eşi kızgın kalmaya, onunla konuşmamaya ve azıcık bile olsa şefkat göstermemeye karar verirse, hareketleri erkeği ondan uzaklaştırmaktan başka işe yaramaz. Erkekler çok önemsiz olduğunu düşündükleri bir şey için cezalandırıldıklarını hissettikleri zaman, öfkelenirler ve cezalandırıcı olmaya çalışırlar.

Başarılı çift ise "Ben bunu devam ettirmek istemiyorum. Birbirimizden özür dileyelim ve beni neyin rahatsız ettiğini lütfen anlamaya çalış" tavrı ile birbirlerine geri dönerler. Bu tavır neredeyse her zaman kocanızı takdir eden bir eşe dönüştürecektir. O zaman da hatasını kabul eder ve hatta gelecekte sizin istediğinizden çok daha fazlasını vermeye çalışacaktır. Başarılı çift ertesi gün o minik aksiliğe çare bulmak için çok fazla ihtiyaç duyulan "çifte özel bir zaman" için vakit ayırmaya karar vererek tekrar birleşir. Başarılı çiftler birbirlerine değil, sorunlara saldırırlar.

Başarılı çiftler birbirlerine yaklaşırlar, çünkü kötü bazı şeyler olmasına rağmen, ilişkideki iyi şeyleri hatırlarlar. Evli olduklarını ve birbirlerini sevdiklerini hatırlarlar. O evliliği yürütmek zorundadırlar ve kızgın kalarak neden zaman kaybedilsin? Yıllar boyunca süren ilişkide mücadele etmek zorunda kaldıkları ve akıllarında kalmış zorluklar yerine, inşa edilmiş sevgiyi, olumluyu düşünmeye kendilerine izin verirler.

Başarılı çiftler birbirlerine değil, sorunlara saldırırlar. Sorunu masum bir varlık gibi görürler ve suçlamaya zaman harcamazlar.

Başarısız çift ise olumsuzluğun içine kök salarlar. Birbirlerine tek bir mola bile vermek istemezler. Onlar her şeyden bıkmışlardır, ama senelerce süren bir evlilik yüzünde değildir, onlar ilk baştan bıkmışlardır. Bir tartışmayla nasıl baş edeceklerini hiçbir zaman bilmemişlerdir ve tartışmaya sımsıkı tutundukları ve birbirlerini cezalandırdıkları için, hiçbir zaman bir çözüm bulamamışlardır.

Bir müddet sonra, her bir çiftin tarih inşa ettiği bir nokta vardır. Başarılı çift daha ziyade mutlu anlara, olumluya dayanan bir tarih inşa eder. Tartışmalar hafızalarında çok fazla yer almaz, çünkü uzun sürmemiştir ve cezalandırıcı olmamıştır. Başarısız çift ise yıllarca inişler çıkışlar yaşamışlardır ve her bir tartışmadaki yeni noktaları, diğer eski tartışmadakilerle birleştirirler.

Başarılı Çift Örneği

İlişkideki iyi şeyleri hatırlayın ve onları aklınızda tutun.

Eşinizin olumsuzluğunu çok fazla üzerinize almayın.

Evlilikte hedeflerinize ulaşmak için zaman gerekmesine rağmen, değişim için harcanan çabanın en büyük sevgiyi gösterdiğini aklınızda tutun.

Erkeklerin nezakete ve takdire iyi tepki verdiklerini ve duygusal varlıklar olduklarını aklınızda tutun. Özür dileyebilirler ve duygularınızı anlayabilirler. Eğer kendilerine bir şans verilirse, bunu büyük bir coşku ile yaparlar ve siz olumluya odaklanınca, o şans onlara tanınmış olur.

Kaynak: "Aldatmanın Arkasındaki Gerçek: Erkekler Neden Doğru Yoldan Saparlar ve Siz Bunu Engellemek İçin Ne Yapabilirsiniz" Yazar: M.Gary Neuman