dans

Evlilik dansı '' Saldırı- Geri çekilme '' adında iki adımdır.

Biri, aşk sözcükleri ister ancak isteğini yanlış bir şekilde ifade eder; diğeri ise tehdit altında olduğunu düşünerek geri çekilir. Büyük çaba harcanması gerektiğini kabul edenler için bile evliliğe giden bu yolda pek çok engel vardır. 

Evlilik dansı '' Saldırı- Geri çekilme '' oyunu olarak da adlandırılabilir. Kadın ( tipik olarak ) sevgi ve olumlu ifadeler ister ancak bu arzusunu olumlu bir şekilde nasıl ifade edeceğini bilemez. Erkek (tipik olarak) kendini tehdit edilmiş hisseder ve geri çekilir. Bu durumda kadın, incinir ve saldırır. Erkek daha da geri çekilir ve arkadaşlarına ve hahamlara şikayet eder. Bu durum değişmedikçe olumsuzluk derinleşir. Aşağıdaki örnekler bu dansın iki değişimidir:

 

Birinci çift: Sally ve Michael verimsiz bir dansta yer almaktalar. Sally Michael'e çok değer verir fakat Michael'ın sevgisini ve bağlılığını ifade etmesini ister. Michael ise duygularını çok fazla gösteremez. Sally'ye çok önem verir, fakat işiyle ve diğer şeylerle çok meşguldür. Sally'yi, Sally'nin istediği sıklıkta aramamakta, ona kalbinin derinliklerindeki duygulardan (özellikle Sally ile ilgili) hiç bahsetmemektedir. Sally, Michael'a saldırarak ona tepki verir. Bu saldırı karşısında şaşıran Michael geri çekilir. Fakat bu durum Sally'yi daha da üzer. Bu yüzden eleştirilerini artırır. Michael daha da fazla geri çekilir. Ve böylece olumsuz bir düzen yerleşmiş olur.

İkinci çift: Carol ve Tom bu dansın değişik bir versiyonunu yapmaktadırlar. Tom, Carol'un duygusal ihtiyaçlarını tatmin etmemekte, Carol'un arzu ettiği şekilde sevgisini vermemektedir. Birlikte çok az zaman geçirmektedirler. Carol bu boşluğu dolduracak başka bir yol arar. Alışverişe gider, alışveriş yapar, yapar, yapar. Tom faturaları görür ve kızarak kendini daha da uzaklaştırır. Bu sefer Carol kendini daha da yalnız ve boş hisseder. Daha fazla alışveriş yapar. Yıkıcı, zararlı bir yolda istemeden sıkışmış durumdadırlar.

BU EVLİLİK KURTARILABİLİR Mİ?

Bu çiftler doğru yolu bulabilir mi? İlgilerini yeniden kazanabilirler mi? Bağlarını derinleştirebilirler mi? Tekrar keyfi ve mutluluğu yakalayabilirler mi?
Yapabilirler ve yapacaklardır. Fakat çoğu büyük uğraş ve pratik aşamalar gerektirir. Dürüstlük ve kendini tanımayı gerektirir. Bu iki şey, çok da kolay şeyler değildir çünkü hepimiz çok dürüst olmaktan korkarız. Yaralanıp incinebiliriz. Fakat zaten incinmiyor muyuz? Eğer yaralanmamıza izin vermezsek asla uzun süreli bir evlilikteki yakın bağı kuramayız. Eğer ilişkimizi geliştirmek istiyorsak gerçekten bu riski almaya değer.

Birinci çifte geri dönelim. Sally'nin kocasına karşı açık olması gerekir. ''Michael, eğer beni daha sık ararsan ve sevgini daha çok gösterirsen benim için daha iyi ve besleyici olacaktır.'' demelidir. Michael'ın ise şöyle cevap vermesi gerekir:'' Bu benim için zor. Ben, duyguların bastırıldığı bir aileden geliyorum ama deneyeceğim. '' Ve Sally her ufak adımı takdirle karşılamalı ve bu takdiri dile getirmelidir. 

Bazen insanlar şikayet eder: “Bu çok sahte görünüyor. Eşim bunu yapıyor çünkü yapmak zorunda. Oysa bunu gerçekten hissetmiyor.” Bu düşünce tarzı çok yanlış ve zararlıdır. Öncelikle eşiniz bunu yapıyor çünkü önemsiyor ve evliliğinizin iyi gitmesini istiyor. İkincisi; Miamonides 
(bir davranış terapisti) der ki, eğer bazı yüzeysel davranışları tekrar tekrar yaparsak bu, bizi içimizden de etkiler. Tutarlı küçük adımlarla Sally ve Michael evliliklerini düzeltebilirler. Miamonides der ki; '' Bir erkek yapılan işin büyüklüğüyle değil, o işin ne kadar sık yapıldığıyla bağlantılı olarak iyiliği ve doğruluğu elde eder.'' Bu sloganı cüzdanınızda saklayın. Yapmış olduğunuz küçük düşünceli davranışlar, çok ender olarak sergilediğiniz büyük hareketlerden daha önemlidir.

Ya ikinci çift? Tom bütün o kredi kartları ile ne yapacak? Ve beraberinde gelen kızgınlık? Yeniden açık bir tartışma ile başlamamız gerek. Tom Carol'a ne kadar zaman ayırabilir? Birlikte geçirdikleri zamanı en üst düzeye nasıl getirebilirler? Eşinizin sizi mutlu etme çabası, tatmin edici bir çözüme ulaşma isteği bile bir ferahlıktır.

VERMEYE ODAKLANIN

Rav Dessler yeni evli bir çifte şu tavsiyede bulunmuştur: ''Her zaman bugün hissettiğiniz gibi birbirinizi mutlu ve tatmin etmeye çaba gösterin, sevgili çocuklarım.'' Her zaman eşinize vermeye odaklanın. Aklınızdaki değişiklik hareketlerinizdeki değişikliğe de sebep olur. 
Carol ve Tom' un ufak artışlarla bile olsa birlikte daha çok zaman geçirmesi gerekir. Dışarıda romantik yemeklere ya da yemek sonrası huzurlu bir şekilde kahve içmeye ihtiyaçları var. Carol'un endişeleri azalacak, verimsizce çözüm arama çabaları son bulacaktır. Bu bir gecede gerçekleşmeyecektir. Zamanlarını iyi geçirmesini bilecek, çocuklardan, faturalardan ya da ev işlerinden konuşmayacaklardır. Olumlu bir davranış sağlanmalıdır. Fakat yavaş yavaş gerçek bir değişiklik meydana gelecek ve ilişki gelişecektir. 
Birlikte çalıştığım birçok çift bu ''Saldırı - Geri çekilme'' oyununda kapana kısıldılar. Onlara yardımcı olacak yolları şöyle bir özetleyelim:

1)Kendi hislerinizin tahlili: Siz kimsiniz ve ne istiyorsunuz?
2)Eşinizi de aynı şekilde düşünün.
3)İhtiyaçlarınızı dile getirirken açık olun.
4)Duygularınızın ifadesinde daha serbest olmaya çalışın. Hissetmeseniz bile söyleyin ya da yapın. Hissetmeye başlayacaksınız.
5)Küçük değişiklikleri takdir edin.
6)Bu takdir duygunuzu dile getirin. 
7)Evde ya da evin dışında özel bir yer yaratın. Sadece birbirinize odaklanın.

İyi dilekler, iyi arkadaşlar, iyi tavsiyeler, çok çaba ve Tanrı'nın da yardımıyla tüm çiftler gözlerinde pırıltı ile yüz yirmi yaşına kadar birlikte el ele yürüyebilirler.