Yazdır

Purim ve KpurTalmud, her Şabat ve bayramın "bir yarısının fiziksel, bir yarısının da manevi " olduğunu söyler. Günün bir kısmını sinagogda dua ederek (manevi), diğer kısmını da güzel yemekler yiyerek ve dinlenerek geçiririz (fiziksel).

Maneviyat sadece bir dağın tepesinde meditasyon yaparak veya manastıra kapanarak elde edilmez. Yahudi maneviyatı günlük hayatın zorluklarıyla mücadele ederek geliştirilir. Bu yüzden Yeşivalar şehrin içinde kurulmuşlardır, tam ticari aktivitenin merkezlerinde.

Yaşamdan kendimizi geri çekmez, aksine onu geliştirir, yüceltiriz. Cuma gecesi, şarap kadehimizi Kiduş söylemek ve Şabat gününü kutsal kılmak için kaldırırız. Yahudilik der ki maneviyat, mutfakta, ofiste ve evet yatak odasında bile bulunur.

Bu kurala bir istisna Kipur günüdür, her iki kısmının da manevi olduğu bir gün:

Bütün günümüzü, yemeksiz ve minimum dinlenmeyle sinagogda dua ederek geçiririz.,.

İkinci bir istisna da Purim 'dir, iki tarafın da fiziksel olduğu: Ziyafet verir, arkadaşlarımızı ziyaret eder, değişik kostümler giyer ve aşırı şekilde içeriz.

Vilna Gaon ( 18 yı ) "Purim" in, Yom haki - PURİM - Kipur'un ismiyle aynı harfleri paylaştığını anlatır. Kipur gününde maneviyatla ulaştıklarımıza, Purim'de fiziksel yolla ulaşmaktayız. Bu bayramlar paranın iki yüzü, aynı günün iki yarısı gibidir.

KİPUR'DAN DAHA BÜYÜK

İlginçtir, bu iki bayramın içinde yarı fiziksel ve yarı ruhsal bir denge görmekteyiz. Kipur'da, oruca bir gün önce bayram yemeği yiyerek, Purim'de ise, bayrama bir gün önce oruç tutarak hazırlanırız. (Taanit-Ester )

Kipur gününün daha büyük olduğunu varsayarız. Ancak bir anlamda, Purim daha büyüktür:

Kipur gibi bir günde manevi yükselişe ulaşmak daha kolaydır, dua edildiğinde, dedikodu veya kızgınlık duyma gibi yasaklanmış aktivitelere zaman kalmaz. Oruç tutarak, ruh beden üzerinde üstünlük kazanır.

Ancak Purim'de, sarhoşluk durumunda, insani saygınlığımızı korumak daha zordur. Rabi Eliyau Kitov'un yazdığı gibi: " Eğer biri maneviyata acı yoluyla, diğeri de zevk yoluyla erişiyorsa, ikisinden hangisi daha önemlidir? Zevk yoluyla erişilen maneviyatın daha değerli olduğu söylenebilir, çünkü bu tür maneviyat sınırsız derecede büyük bir çaba ve çalışma gerektirir."

Bu anlamda, Purim'in mücadelesi daha büyüktür. Tam olarak tercüme edildiğinde, Yom hakiPurim sadece "Purim gibi bir gün" dür.

EDEN ( Cennet ) BAHÇESİ

Yahudi düşüncesine göre, dünyayı mükemmel halde gören en son ( ve tek!) insanlar Adam ve Hava idi. Eden Bahçesi mükemmel dünya demektir. Adam ve Hava bu seviyeden nasıl düştüler? İyi ve Kötüyü Bilme Ağac’ından yiyerek. Bu, "İyi" nin,"Kötü" nün ardında gizlendiği hayal dünyasının peşinden gittikleri içindir...

Purim'i doğru olarak algılarsak, iyi ile kötüyü ayırt edemeyecek çakırkeyif durumuna ulaştığımızda, fiziksel gerçeğin kaynağı olarak Yüce olanı görmek, Eden'i tatmak gibidir.

Purim'deki manevi yükseliş potansiyelimiz çok büyüktür. Partide içerken, bunu aklımızdan çıkarmamalı ve bu fırsatın uçup gitmesine izin vermemeliyiz!