Yazdır

Steve Jobs

Steve Jobs diploma töreninde yaptığı konuşmasının konusu, "Ölmeden Önce Nasıl Yaşanır?" dı.

Birçoğumuz da dünyada ne kadar süremizin kaldığını bilmediğimiz için, hiç ölmeyecekmişiz gibi yaşıyoruz. Peki neden? 

Cevabı ise çok açık. İnsan hayatına tat katan, zevk ve mutluluk veren hislerini aklından değil, Tanrı'nın her sabah tertemiz geri verdiği neşamasından alır. Neşama da bu dünyaya her sabah milyonlarca ışık yılı uzaklıklardaki manevi dünyalardan gelir. Böylesi manevi ortamlarda da zaman kavramı olmadığı için, insan sonsuza dek yaşayacakmış gibi düşünür. 

Steve Jobs ise o kadar şanslı değildi. Onun bu dünyadaki zamanı bizim ki gibi limitliydi. Aramızdaki fark ise, o bunun farkındaydı ve bunun için bir şeyler yaptı. 

Konuşmasındaki mesajlardan biri insanın sevdiği işle uğraşmasıydı. Steve Jobs günümüzün en büyük mucitlerinden ve dahilerinden biriydi ve işi konusunda her zaman sabırlıydı. Yaptığı işi her zaman severek yaptı. 

Vefatından bir gün önce, iPhone'un en son versiyonu piyasaya sürüldü. Birçok insan daha yeni iPhone'unu almışken, o hiçbir zaman elindekiyle yetinmeyi sevmedi. Her zaman sahip olduklarımızın nasıl olduklarını değil, nasıl daha iyi olması gerektiğini düşünmeliyiz. İyi olduğunu inandıklarımızı bile daha mükemmelleştirmek için çalışmalıyız. 

Bizler de hayatımıza ışık katan Hanuka bayramına geldik. Her akşam tüm ailenin başında toplandığı hanukiyamızın başında renkli mumlarımızı veya saf zeytinyağımızı yakıyoruz. Her akşam birer mum arttırarak yakıyoruz. Hanukiyanın da bize öğretmek istediği, hiçbir zaman dünle yetinmememiz gerektiğidir. Her gün bir adım daha ileri gitmeliyiz. 

Steve Jobs'un işi her zaman kolay gitmedi. O, diğer firmaların başarısızlığa uğradığı ürünleri yeniden yarattı. Alışılagelmiş olan teknolojinin, her kesimden eleştiriler toplayacak kadar, tabularını yıktı. Israrcı oldu ve sonunda başardı. Amacını, yönünü bildi ve hiçbir şey onu yolundan çeviremedi. 

Bizler sürekli geçmişte yaptıklarımızdan pişmanlık duyarak veya "keşke" lerle yaşayarak günümüzü geçirebiliriz. Geçmişte başarmayı denediğimiz bir alanda başarısız olduysak, demek ki yeniden denemenin hiçbir anlamı yoktur veya başarılı olduysak da tekrarlamanın ne anlamı olabilir ki, ilerlemek kimin umurunda? Öte yandan Steve Jobs bugünü gelecek için yaşadı. Geçmişine geleceğine rehber olması için baktı. 

Hanuka bayramı da bizlere bunu öğretir. Her akşam yaktığımız mumlar ve parlak ışıkları bize bu mesajı verir. Dün yaktığımız birinci mumu mükemmel bir şekilde yaktık. Bugün ise tekrardan bir mum ile yetinemeyiz; bir adım ileri gitmeli ve bir mum daha eklemeliyiz. Onu da aynı mutlulukla, sevinçle ve şevkle yakmalıyız.