aile perasasi

Herkes zaman zaman istemediği bir şeyi yapmak ya da söylemek zorunda kalabilir.

Ama bu konuda kendimize yüklenmenin anlamı yoktur. Tora, ne hata yapmış olursak olalım her zaman kendimizi düzeltebileceğimizi öğretir.

Bayramlardan önceki bu haftalar, Tanrı'nın bize hatalarımızdan kurtulup kendimizi düzeltmemiz için fazladan güç verdiği zamanlardır. Bu fırsattan yararlanalım ve önümüzdeki senenin harika bir sene olmasını sağlayalım! Mutlu bir sene dileğiyle!

HİKAYE

Hikayemizde bir çocuk düşer ancak yeniden yükselir. 

SINAVI GEÇMEK
Her şey fen bilimleri öğretmenimiz Nedim Bey'in ertesi gün ilk sınavımızı olacağımızı söylemesiyle başladı. Neden bilmiyorum ama epey telaşlanmıştım.

Bir gece öncesinde notlarıma baktığımda sınavı geçmenin tek yolunun biraz "yardım" almak olduğuna karar verdim. Bu yüzden bir kaç formülü küçük kağıtlara yazıp gözlük kabımın içine sakladım. Sınav sorasında da yazıları "daha iyi görmek" için gözlük kabımı açtığımda çaktırmadan bu kağıtlara bakmaya çalıştım. 
Her şey yolunda gitti. Sınavdan pekiyi aldım. Babam çok mutlu oldu ve her şey bu şekilde bitti. 
Ama meğerse asıl son gelmemişti. Belki bir başkası olsa bu olayı hemen unuturdu ama ben yapamadım. İçimde hep bir rahatsızlık hissediyordum. Daha önce hiç kopya çekmemiş, hatta çekenlere kızmıştım.

Okuldaki derslerim, özellikle fen bilgisi dersim kötü gitmeye başladı. Sınıfta bir türlü dikkatimi toparlayamıyordum. Öğretmen ne zaman beni kaldırsa sıranın altına saklanmak istiyordum. Sanki kopya çektiğimi biliyordu ve bunu bütün sınıfa açıklayacaktı.

Günün birinde artık buna daha fazla dayanamayacağımı hissettim ve dersten sonra öğretmenin yanına gidip içimi döktüm. Nasıl kopya çektiğimi detaylarıyla anlattım. Şaşırmış görünüyordu, belki gerçekten de fark etmemişti. Kendimi ne kadar kötü hissettiğimi de söyledim. Ardından kimsenin önünde yapmadığım bir şey yaptım. Öğretmenimin önünde hüngür hüngür ağlamaya başladım. Nedim Bey'in patlayıp bana kızmasını bekliyordum. Ama o bana tekrar sınav yaptı ve ceza olarak sadece 10 puan düştü.

Yıl devam ediyordu. İçimden hala kendimi kötü hissetsem de en azından suçumu itiraf etmiştim. Şimdi yeni bir sınav olacaktık ve buna iyice çalışmaya karar verdim. Yine "pekiyi" almak istiyordum ama bu sefer gerçek bir Pekiyi!

Nedim Bey sınavları dağıttı ve ben de herkes gibi yazmaya başladım. Ardından öğretmenin bana seslendiğini duydum. Kalbim neredeyse duracaktı. Ona baktığımda masasının yanına çağırdığını gördüm. Kıpkırmızı kesildiğimi hissettim. Ama benim gibi bir kopyacı bunu hak etmişti öyle değil mi?
"David" deyince titrediğimi hissettim. Bir daha kopya çekmemem konusunda beni uyaracağını zannediyordum. Belki de çekmediğimden emin olmak için beni yanında oturtacaktı. "Fen kitabımı öğretmenler odasında bıraktım. Şu anda sınav olduğunuz için sınıftan çıkamıyorum. Acaba benim için kitabı alıp gelebilir misin?"
Onu kesinlikle yanlış anladığımdan emindim. Ders kitabını mı getirmek? Ben mi? Bütün cevapların kitapta olduğunu bilmiyor muydu?
"Şey Nedim Bey, " diye fısıldadım, "hatırlamıyor musunuz?..."

Sanki düşüncelerimi okumuştu. Çünkü gülümseyerek bana baktı ve " Her şeyi hatırlıyorum, özellikle de kendini ne kadar kötü hissettiğini, bunu bana itiraf edecek kadar cesur olduğunu ve sonuçlarına katlanmayı göze aldığını. Bu yüzden, şu anda sınıfta kopya çekmeyeceğinden emin olduğum bir kişi varsa o da sensin. Bu sefer bunu sen de biliyorsun. Şimdi Roş Aşana'nın gelişiyle, hatalarını geride bırakıp yeni bir başlangıç yapabilirsin."

Vay! Öğretmenler odasına koştum kitabı aldım ve sınıfa getirdim. Kapağına bile bakmadım. "Teşekkürlere David" dedi öğretmenim göz kırparak. "Bunu yapabileceğini biliyordum."
Sınavı bitirdiğimde yenilendiğimi hissettim. Kağıdı teslim ettiğimde birden fazla sınavı geçtiğimin farkındaydım.

TARTIŞMA SORULARI
3
-5 YAŞ
Soru: David, öğretmen masasına çağırdığında kendini nasıl hissetti?
Cevap: Daha önce kopya çektiği için, öğretmeninin kendisini uyaracağını zannetti. 
Soru: En sonunda ne hissetti?
Cevap: Öğretmeninin kendisine güvendiğini görünce çok mutlu oldu. Artık kendini kopyacı gibi hissetmiyordu. 

6-9 YAŞ
Soru: Neden bütün öğrencilerin arasından Nedim Bey David'e güvendi?
Cevap: David daha önce kopya çekmişti ama bu hatasından sonuçlarına katlanacak kadar utanç duyduğu için öğretmeni onu yüreklendirmek ve artık bir kopyacı olmadığını anlatmak istedi. 
Soru: Hata yapan ve işleri karıştıran biri nasıl kendini toparlayabilir?
Cevap: Alimlerimiz hatalarla yüzleşmek için klasik ama etkili bir yöntem önerirler. Hatamızı samimiyetle yüksek sesle şunları söylemeliyiz: (a) hatamızın ne olduğunu, (b) ondan utandığımızı, (c) bir daha yapmayacağımızı. Bir başkasına zarar verecek bir şey yapmışsak işleri düzeltmek için adımlar atmalıyız. Bunu yaptıktan sonra da hatamızı unutup hayatımıza devam etmeliyiz.

10 YAŞ VE ÜSTÜ
Soru: Neden bütün öğrencilerin arasından Nedim Bey David'e güvendi?
Cevap: David daha önce kopya çekmişti ama bu hatasından sonuçlarına katlanacak kadar utanç duyduğu için öğretmeni onu yüreklendirmek ve artık bir kopyacı olmadığını anlatmak istedi.
Soru: Hata yapan ve işleri karıştıran biri nasıl kendini toparlayabilir?
Cevap: Alimlerimiz hatalarla yüzleşmek için klasik ama etkili bir yöntem önerirler. Hatamızı samimiyetle yüksek sesle şunları söylemeliyiz: (a) hatamızın ne olduğunu, (b) ondan utandığımızı, (c) bir daha yapmayacağımızı. Bir başkasına zarar verecek bir şey yapmışsak işleri düzeltmek için adımlar atmalıyız. Bunu yaptıktan sonra da hatamızı unutup hayatımıza devam etmeliyiz.