Lütfen Peraşa Kağıtlarını Dua Sırasında Okumayınız

               Bu Hafta İçin Saatler              

18 Elul

Gelecek Hafta İçin Saatler

Şabat

Başlangıç

Bitiş

5771

Şabat

Başlangıç

Bitiş

Yeruşalayim

6:09

7:19

-----

Yeruşalayim

6:00

7:10

Tel Aviv

6:24

7:21

  17 Eylül

Tel Aviv

6:15

7:12

İstanbul

7:01

7:41

2011

İstanbul

6:49

7:29

K İ  T A V O

 Hatırlatmalar:

ü  29-30 Eylül Perşembe Cuma: Roş Aşana

ü  1 Ekim Şabat: Şabat Şuva

 

 

Bu HP .....'nin aziz ruhuna ithaf edilmiştir.

 

Peraşa Özeti (Devarim 26:1-29:8)

[www.chabad.org]

 

Moşe, Bene-Yisrael'e talimat verir: Tanrı'nın ebedi mirasınız olarak verdiği ülkeye girdiğinizde ve oraya yerleşip toprağı ekip ürünleri toplamaya başladığınızda, meyve bahçelerinizin ilk olgunlaşan meyvelerini (Bikurim) Bet-Amikdaş'a getirin ve Tanrı'nın sizin için yaptığı her şey için minnettarlığınızı ilan edin.

Peraşamızda, Leviler ve yoksullara verilen onda birlik paylardan ve Ree peraşasının başında söylendiği gibi Gerizim ve Eval dağlarında, berahaların ve lanetlerin nasıl duyurulacağından da bahsedilir. Moşe, insanlara Tanrı'nın seçilmiş halkı olduklarını, onların da aynı şekilde Tanrı'yı seçtiklerini söyler.

Ki Tavo'nın son bölümünde Toheha ("Sert Uyarılar") bölümü yer alır. Tora'nın emirlerini uygularlarsa Tanrı'nın ödül olarak vereceği berahaları sıraladıktan sonra, Moşe, Tanrı'nın emirlerini terk etmeleri durumunda başlarına gelecek hastalık, kıtlık, yoksulluk ve sürgün gibi kötü olayların uzun, sert bir hesabını verir.

Moşe, insanlara sadece bugün, halk olarak doğumlarından kırk yıl sonra, "bilmek için bir yürek, görmek için bir göz ve duymak için bir kulak"a sahip olduklarını söyleyerek sözlerine söz verir.

DEVAR TORA

[Rabi Yisahar Frand - www.torah.org]

 

"Öğreniyor Musun?" "Vaktim Olduğu Zaman"

 

Bu haftaki peraşa Tanrı'nın Torası'na uymadığımız takdirde nelere maruz kalacağımızı ayrıntılı bir şekilde tanımlayan 98 laneti. Toheha adı verilen bu bölüm başlamadan önce Tora bazı "iyi haberler" de verir. Şöyle ki, "Eğer Benim bütün emirlerime uyarsan, büyük berekete kavuşursun..." [Devarim 28:1-14].

"İyi haberlerin" hemen ardından, Tora "Efendin olan Tanrı'nın emirlerine itaat etmediğimiz takdirde" neler olacağını tasvir eder. Lanetler bereketlerden bahseden kısmın bir görüntüsünü içerir. Berahalar hakkında "Şehirde mübarek olacaksın ve kırda mübarek olacaksın. Geldiğinde mübarek olacaksın ve çıktığında mübarek olacaksın" denmekteyken, lanetler kısmında "Şehirde lanetli olacaksın ve kırda lanetli olacaksın. Geldiğinde lanetli olacaksın ve çıktığında lanetli olacaksın" denmektedir.

                              

Targum Yonatan "Geldiğinde lanetli olacaksın ve çıktığında lanetli olacaksın" (28:19) sözlerini şöyle tercüme eder: "Tiyatro ve sirklere geldiğinde lanetli olacaksın, çünkü vaktini Tora öğrenmek yerine boş şeylere harcıyorsun. Ve ekmek paranı kazanmak için dışarı çıktığında da lanetli olacaksın".

Rav Pam ekmek paramızı kazanmanın neresi yanlıştır, diye sorar. Bir Yahudi'nin ailesini geçindirmesi için ekmek parasını kazanması gerekir. "Ve ürününü toplayacaksın" pasuğunda bu açıkça belirtilmektedir (Devarim 11:14). Çoğu zaman ahlak dışı veya uygunsuz olabilecek, en iyi ihtimalle de Tora öğrenimine ayrılması gereken zamanın başka şeylere harcanmasına neden olacak eğlence şekilleriyle bağdaştırılan laneti anlayabiliriz. Ama kişinin ekmek parasını kazanma çabasıyla ilgili olan lanetin anlamı nedir?

Talmud (Gitin 34a) "Ones BeGitin - Boşanma Belgesinde Mücbir Haller" kavramını tartışır. Eski zamanlarda insanlar, uzun yolculuklara veya savaşa çıktıklarında, geri gelmemeleri halinde eşlerinin belirsiz bir durumda kalmamaları için şarta bağlı bir boşanma belgesi verirlerdi. Örneğin "30 güne kadar geri dönmezsem, bu boşanma belgesi yürürlüğe girecek" şeklinde bir koşula bağlı olabilirdi. Aynı örneğe dayanarak, eğer böyle bir kişi, kendi kontrolü dışındaki mücbir bir durum nedeniyle 30 güne kadar geri gelemediyse, bu boşanma belgesi bazı durumlarda geriye dönük olarak iptal olabilir. Ancak, Gemara'nın Ketubot kısmında belirtildiği üzere bu, yalnızca, "evine gerçekten dönmek isteyen, ama örneğin geminin bozulması gibi mücbir bir durum nedeniyle zamanında yetişememiş" kişiler için geçerlidir. Buna karşılık, eğer bu kişi geri dönmeye zaten niyetli değil idiyse, sonra geriye gelip keyfi bir biçimde boşanma belgesi geçersizdir gerekçesiyle eski eşini kendisine tekrar bağlı kılamaz  - arada mücbir bir durum söz konusu olduysa bile.

Rav Pam'a göre bizim sorumuzu cevaplayabilmek için bu örnekten yararlanılabilir. Kişinin ekmek parasını kazanmasında yanlış olan hiçbir şey yoktur ve para kazanmak kendi başına bir "Bitul Tora" (Tora öğreniminin ihmali) sınıfında değildir, çünkü kişi ailesini geçindirmek zorundadır. Ancak insanlar günde 16 saat çalışmazlar. Kişi boş vakitlerinde ne yapmaktadır? Eğer boş zamanını öğrenmek için, ailesiyle geçirmek için, evde yardım etmek için kullanıyorsa, o zaman bu kişinin gerçekten de sadece çalışmak için zaman harcadığını gösterir, çünkü bunu yapmak zorundadır; bu mücbir bir durumdur (ones). Ancak bu boş zamanlarında Tora öğrenmek veya bir şiur'a katılmak tercihlerin sonunda ise, bu durum, çalışmayla geçen zamanın da sadece mecburiyetten doğmadığını, aynı zamanda öğrenmenin dışında başka bir şey yapmayı tercih ettiğine işaret eder. Bu kişi, iş olmasaydı bile, Tora öğrenmemek için başka bir mazeret bulurdu. İşte, "(Tiyatro ve sirklere) geldiğinde lanetli olacaksın ve (ekmek paranı kazanmak için bile olsa) dışarı çıktığında lanetli olacaksın" sözleri bu tür insanları kastetmektedir. Kişi ekmek parasını kazanmalıdır. Ancak, takınacağı tavır "Fırsatım olduğunda, zamanımı manevi açıdan akıllıca olacak şekilde kullanacağım" şeklinde olmalıdır.

Rav Henkin bir keresinde Hazon İş'e rastlar. O dönemde her ikisi de henüz Avrupa'dadır. Rav Henkin Hazon İş'i henüz tanımamaktadır ve onun büyüklüğünün de elbette farkında değildir. İkisi de bir hahamı görmek için gelmişler ve bekleme odasında tesadüfen karşılaşmışlardır. Rav Henkin Hazon İş'e sorar: "İsminiz nedir?" Hazon İş cevap verir: "Benim adım Avraam Yeşaya Karelitz'dir." "Ne iş yaparsınız?" diye sorar Rav Henkin. "Bir dükkânım var", der Rav Karelitz. Bu doğrudur, çünkü Hazon İş'in eşi bir dükkân işletmektedir ve aile ekmeğini bu şekilde kazanmaktadır.). Rav Henkin sorar: "Her gün Tora öğrenimi için sabit vakitler ayırıyor musunuz?" Hazon İş "Vaktim olduğu zaman öğreniyorum" der.

Daha sonra Rav Henkin konuşmak için beklediği hahamı görmek üzere içeri girer. Haham ona birkaç aylığına görevini bırakmak ve Rusya'ya gitmek üzere olduğunu söyler. Bu süre içinde yerine, misafir salonunda bulunan ve Talmud'un her alanında uzman olan Rabi Avraam Yeşaya Karelitz adındaki bir bey bakacaktır!

Hazon İş'in Rav Henkin'e söyledikleri tamamen doğruydu. Öğrenmeye vakti olduğu zaman, "öğreniyordu"! İşte Hazon İş olmasının nedeni de budur.

AFTARA BAĞLANTISI

[The Jersey Shore Torah Bulletin / www.shemayisrael.co.il]

 

Kumi Ori - Yeşayau 60:1-22

 

Bu aftara, Tişa BeAv ile Roş Aşana arasında okunan yedi teselli aftarasının altıncısıdır. Peygamber Yeşayau, bütün milletlerin, dünyayı Tanrı'nın yönettiğini anlayacağına dair bir kehanette bulunur. Tanrı son kurtuluşta O'nun bizim için sonsuz bir ışık olacağına ve yas günlerimizin sona ereceğine dair garanti verir.

DEVAR TORA

 [Rav Moşe Benveniste]

 

TANRININ HÜKÜMRANLIĞI

 

U aya omer: Ase retsono kirsoneha, kede şeyaase retsonha kirtsono.Batel retsonha mipene retsono, kede şeyevatel retson aherim mipene retsoneha (Pirke Avot 2/4)

Raban Gamliel şöyle der: Tanrı'nın arzusunu kendi arzun gibi gerçekleştir ki, Tanrı senin isteklerini kendi arzusu gibi gerçekleştirsin. Tanrı'nın istekleri için kendi isteklerinden vazgeç ki başka kişilerin kötü düşüncelerinden Tanrı seni korusun.

İnsan sadece kendi menfaatlerini düşünür. Tanrı ise daima yarattıklarının iyiliğini düşünür.

Bizler icraatlarımızla iyiyi, doğruyu ve güzeli elde edebiliriz. Aynı zamanda kötüyü, yanlışı ve çirkini de seçebiliriz. Raban Gamliel yazımızın başında getirdiği öğretide doğru yolu seçebilmek için Yaradan'a ne şekilde yaklaşmamız gerektiğini öğretir.

Şunu çok iyi bilmek gerekir ki, MALHUT ŞAMAYİM - TANRININ HÜKÜMRANLIĞI insan iktidarına benzemez. İnsan iktidarları bizleri sadece faydalanmak için kendilerine yaklaştırırlar. Her hangi bir yardım istediğimiz zaman bizi tanımazlar. MALHUT ŞAMAYİM - Tanrı Hükümranlığına yaklaşan kişi Tanrı tarafından unutulmaz.

Her an onu merhamet ve iyilik ile karşılar. Yüce Tanrıya yaklaşmanın bir tek yolu vardır. Kutsal Tora'mızın emirlerini yerine getirmektir. Bir tek emir dahi, kişiyi sonsuz yaşama taşıyabilir. Yeşaya Peygamber'in söylediği gibi: "Sevapların senin önünde yürürler".

"Tanrının arzusunu kendi arzun gibi yerine getir" diyen Raban Gamliel aslında ne kadar zor bir istekte bulunuyor. Kişi kendi arzu ettiği bir şeyi elde etmek için tüm zorlukları aşar. Bazen Tanrının emirleri bizlere aşılmayacak zorluklar gibi gelebilir.

Ancak Toranın emirlerini kendi arzularımız gibi kabullenirsek tüm engelleri aşabiliriz. Buna karşılık zorluklarla karşılaştığımız zaman Tanrı kendine yapılmış gibi kabul eder dua ve yakarışlarımıza anında cevap verir.

KAROV A' LEHOL KOREAV LEHOL AŞER YİKRAUU BEEMET.

Bazı dualarımızda Tanrı'ya şu şekilde sesleniriz: Bizlere öyle bir yaşam bahşet ki, arzularımız iyilik ve doğru bir şekilde kabul görsün.

Bazen iyi gördüğümüz arzular aslında doğru olmayabilir. Yüce Tanrı sadece faydalı olan arzularımızı yerine getirmesini arzu ederiz. Onun için Raban Gamliel bize böyle sesleniyor.

Yüce Tanrı isteklerimizi kendi istekleri gibi görsün. Bunun tek şartı bizlerde Tanrının arzularını kendi arzularımız gibi yerine getirmektedir.

Merhamet dolu Elul ayı içindeyiz. Yüce Tanrı bizlere bu günlerde çok daha yakındır. Her gün VİDUY - TÖVBE duasında günahlarımızı sayarız. ARAV BAAL HAFETS HAYİM böyle bir günde halka şöyle seslenir: Bütün bu günahları kime söylüyorsunuz? Yüce Tanrıya mı? O her şeyi biliyor. Bence en doğrusu kendinize söyleyin ve merhamet dolu Tanrımıza daha çok yaklaşın. Yeter ki siz isteyin. Yüce Tanrı sizleri kucaklayıp bağrına basacaktır.

Yaşam kitaplarına yazılıp onanmamız temennisi ile.

Rav Moşe Benveniste

MİŞNE TORA

[Rambam'ın Sözlü Tora'nın tüm konularını kapsayan devasa kanun kodeksi Mişne Tora'nın çok kısa bir özeti. Hazırlayan: Rabi Dr. Azriel Rosenfeld]

Önemli Not: Bu yazı dizisinin amacı Tora'nın tüm kanuni konuları hakkında okuyucuya bir fikir vermekten ibarettir. Okuyucu, pratik Alaha konusunda burada yazılacak - hem de çok kısa bir özet olan - kanunları bir temel olarak kullanamayacağını bilmelidir. Alaha konusundaki pratik uygulamalar için uzman bir Haham'a danışmak gerekir.

 

On Dördüncü Kitap: ŞOFETİM / YARGIÇLAR

83. Melahim U-Milhamoteem - Krallar ve Savaşları

 

Tora, Yahudi olmayanları yedi emirle yükümlü kılar: putperestlik, Tanrı'ya küfür, cinayet, cinsel ahlaksızlık, hırsızlık, canlı bir hayvanın etini yemek (Bereşit 9:4) konusundaki yasaklar ve adalet.

Yisrael halkına, bir kral atamaları emredilmiştir (Devarim 17:15). Bu kral doğuştan Yahudi olmalıdır. Bu kişi alçakgönüllü tavırlar sergilemelidir. Özellikle çok sayıda eş veya at alması veya olağanüstü bir zenginliğe sahip olması yasaktır ve her nereye giderse, Tora'nın bir kopyasını da yanı başında taşımakla yükümlüdür (Devarim 17:16-20). Kralın asileri cezalandırma, vergi koyma, askere alma ve neye ihtiyacı varsa onu almaya (ve karşılığını ödemeye) yetkilidir.

BİR HAYAT DERSİ

[Adam Lieberman / "A Life Lesson" - www.aish.com]

Dünün İnancıyla Yaşamak

 

Bu haftaki peraşada Moşe Bene-Yisrael'e Mısır'da ve çölde iken yaşadıkları mucizeleri hatırlatır. Ve bütün olanları tekrarladıktan sonra Moşe şunları ekler: "Ancak Tanrı bu güne kadar size kavrayacak bir kalp, görecek gözler ve dinleyecek kulaklar vermiş değildi"(Devarim 29:3).

Bene-Yisrael'in hepsi bütün mucizeleri doğrudan yaşamalarına rağmen, Moşe onların şimdiye kadar hiçbir şey bilmediklerini, görmediklerini ve işitmediklerini açıklamaktadır. Moşe'nin bunları söyleme nedeni kendi hayatımızda bunun güçlü bir ana kapı olduğunu kanıtlayacaktır.

Hayatınızda kaç kez geriye dönüp huşu ve şaşkınlık içinde önceki tavırlarınıza baktığınızda nasıl bu şekilde davranabildiğinizi sormuşsunuzdur? Neredeyse hepimiz ortaokul veya lise yıllarındaki bir resme bakıp saç şeklimizi gördüğümüzde "O sırada ne düşünüyordum?!" diye çığlık atmışızdır.

Geçmişte ve şimdi bazı şeylere bakış açımızda bu kadar farkın olmasının nedeni geçmişteki bütün hareketlerimizin o ana kadar yaşadığımız tecrübelere dayalı olmasıdır. O halde senelerin ardından, bu kadar çok şey yaşadıktan sonra, kararlarımızı dayandırabileceğimiz tamamen farklı ve yeni bir çerçeveye sahip oluruz. Ve bu kararlar daha önce aldıklarımızdan tamamen farklı olacaktır.

Moşe Bene-Yisrael'in bu hayat değiştiren ilkeyi anlamalarını istiyordu. Hepsi sayısız mucizelere tanık olmasına ve bunları şahsen tecrübe etmesine rağmen, ilerde bu olayları anımsadıklarında zihinlerindeki denkleme ekleyecek çok daha fazla hayat tecrübeleri olacaktır. Bu da, ilerde Tanrı'nın varlığıyla ilgili şimdikinden çok daha az inanca sahip olacakları anlamına gelir.

Esasında bir şey cereyan ettiği zaman hepimiz neyin cereyan ettiği konusunda belirgin bir berraklığa sahip oluruz. Ama zaman geçtikçe bu olaylara yeni bir bakış açısıyla bakabilir, bu olaylarla ilgili inancımızı değiştirebiliriz. Şimdi o olayların cereyan ettiği zamankinden çok daha fazla hayat tecrübesine ve tamamen farklı bir bakış açısına sahibiz.

Hayatımızda o kadar çok kez Tanrı'nın elini açıkça hissetmişizdir ki... Tanrı'nın tamamen kontrolü eline aldığı ve bizi doğru yöne götürdüğünü hissederiz. Ama zaman geçtikçe, sahip olduğumuz o güçlü ve sarsılmaz inancı unuturuz.

Moşe Yahudilerin yaşadıkları mucizevî olaylara bakıp Tanrı'nın varlığıyla ilgili sahip oldukları o muhteşem berraklığı ve O'nun Yahudilere beslediği sevgiyi unutmalarını istemiyordu. 

Ve hepimiz için hayatımızı değiştirecek mesaj budur. Hayatınızın geçmiş bir döneminde Tanrı'nın sizin için bir mucize gerçekleştirdiğini bildiğiniz bir anı düşünün. Ve o olayı düşündüğünüzde "O güne kadar size kavrayacak bir kalp, görecek gözler ve dinleyecek kulaklar vermiş olmadığını" bilin. Ancak bugün Tanrı'ya olan inancınız ve güveninizle geçmişte olan inancınız arasında bir köprü kurduğunuz zaman, Moşe'nin talimatını tamamen kavramış olacak ve her günü inanılmaz ve mutlu bir manevi gerçekçilikle yaşayabileceksiniz.

YAHUDİ EVİNİN TEMELLERİ

[Dini Uygulama Rehberi - Rabi Nisim Behar]

Erev Roş Aşana Kuralları

1. On Teşuva gününe buruk bir kalple girmek amacıyla Erev Roş Aşana'da Taanit yapma adetinde olanlar vardır.

2. Bu şekilde oruç tutmak isteyen bir kişi, Roş Aşana'dan önceki gece uyumadıysa gece boyunca yemek yiyebilir. Fakat uyuyup da gece yarısı Selihot'a kalkmışsa yemek yiyemez; sadece kahve, çay, su vb. şeyler içebilir.

3. Erev Roş Aşana'da yapılan Selihot'un ardından, 3 kişi Bet Din şeklinde oturtulur ve onlardan Nederler'i, yani söz verilip de yerine getirilmeyen vaadleri iptal etmeleri istenir. Bu mini törene "Atarat Nedarim" adı verilir.

4. Erev Roş Aşana'da ne gece, ne de gündüz Şofar çalınmaz. Ancak eğer sinagogun Tokeası [Şofar çalan kişi] alıştırma yapmaya çok ihtiyaç duyuyorsa, bunu kapalı bir odada ve kimsenin duymayacağı bir şekilde yapabilir.

5. Erev Roş Aşana'da mezarlığa gidip Tsadikler'in mezarlarının başında dua etme adeti vardır. Burada elbette amaç ölülere değil, [gömülü olan Tsadikler'in sevaplarına yaslanarak] Tanrı'ya yalvarmaktır. Duadan önce çok Tsedaka verme adeti vardır.

6. Erev Roş Aşana'da Tahanunim yapılmaz; fakat bir gün öncesinde Minha'da ve gece yarısından sonra okunan Selihot'ta Tahanunim yapılır.

7. Erev Roş Aşana, tıraş olunur ve bütün vücut yıkanır. Fakat tıraşı, öğleden önce olmaya özen gösterilmelidir.

Haftanın Sözü

["Shabbat Shalom Weekly" - Rabi Kalman Packouz]

 

Amaç, bitim tarihi olan bir rüyadır.

-- Napoleon Hill

 

Haftanın Peraşası'nı, t e b e r r u d a   b u l u n a r a k, ölmüşlerinin ruhuna veya hasta bir yakınının şifasına ithaf etmek isteyenlerin,

 ilgililer (050 - 38 41 30) ile temasa geçmeleri rica olunur.

Peraşa kağıtları Tora ile ilgili yazılar içerdiğinden çöpe atılmamalıdır.

Lütfen Geniza'ya getiriniz.