Lütfen Peraşa Kâğıtlarını Dua Sırasında Okumayınız

               Bu Hafta İçin Saatler              

4 Temmuz

Gelecek Hafta İçin Saatler

Şabat

Başlangıç

Bitiş

2009

Şabat

Başlangıç

Bitiş

Yeruşalayim

7:14

8:30

-----

Yeruşalayim

7:13

8:29

Tel Aviv

7:29

8:33

12 Tamuz

Tel Aviv

7:28

8:31

İstanbul

8:27

9:07

5769

İstanbul

8:24

9:04

B A L A K

 Hatırlatmalar:

ü 9 Temmuz Perşembe: Taanit - Şiva Asar BeTamuz

 

Bu HP  .....'nin aziz ruhuna ithaf edilmiştir.

 

Peraşa Özeti (Bamidbar 22:1-24:9)

[www.chabad.org]

 

Moav kralı Balak, Bene-Yisrael'e lanet okuması için peygamber Bilam'ı çağırır. Yolda, Tanrı ona engel olması için bir melek gönderir. Meleği gören eşek ters davranışta bulununca, durumun farkında olmayan Bilam tarafından dövülür. Bilam ancak eşeğin dilinin mucizevi şekilde açılması sonucunda meleği fark eder.

Balak'a ulaşan Bilam, üç kez, üç farklı seyir noktasından Bene-Yisrael'e lanet okumaya çalışır; fakat her seferinde, lanet yerine ağzından berahalar çıkar. Balam, ayrıca tarihin sonu ve Maşiah'ın gelişi hakkında da kehanetlerde bulunur.

Halk, Moav kızlarının çekiciliklerinin tuzağına ve Baal Peor adlı puta tapma hatasına düşerler. Tanrı halk içine bir salgın gönderir. Yüksek rütbeli Yahudi, Midyanlı bir prensesi alenen çadırının içine alınca, Koen Gadol Aaron'un torunu olan Pinehas, her ikisini de öldürür ve salgın son bulur.

DÜŞÜNCELER

["Straight Talk" / Rabi Shaul Rosenblatt - www.aish.com]

Yahudi Evi

 

Bu haftaki peraşada, Bilam'ın Yahudiler için en büyük övgüsü, günlük dualarımızın başındaki meşhur sözlerde mevcuttur ve her Bar-Bat Mitsva çocuğu onları ezbere bilir: "Ma Tovu Oaleha Yaakov - Çadırların ne kadar güzel, ey Yaakov!" (Bamidbar 24:5).

Hahamlarımız'a göre Bilam, çöldeki Yahudilerin çadırlarının, hiç kimsenin bir başkasının çadırına bakamayacak şekilde ne kadar güzel bir şekilde dizildiklerini fark etmiştir. Bilam Yahudilere lanet etmek istemiş, ama onların namusa ve özel yaşama üst düzeyde önem veren bu düzeni nedeniyle bunu yapamamıştı.

Burada gizli bir mesaj vardır. Yahudilerin gücü evlerinden kaynaklanmaktadır. Bir ulusun temel taşları bireyler değil, evleridir. Bireyler evleri yaratırlar, evler bireyleri besler ve korur. Güçlü bir millet yaratırken, güçlü değerleriyle, eğitime odaklanmış sağlam ve dengeli evler en önemli unsurlardır.

Okul da eğitim sisteminin önemli bir parçasıdır; ancak güçlü etik değerleri olan bireyler yetiştirirken, okullara güvenilebileceğini sanan ebeveynler ve hükümetler, artık ok yaydan çıktıktan sonra hatalarını anlamaya başlarlar. Özgür irade unsurunu bile göz önünde bulundurunca, ebeveynler çocuklarının neye dönüştükleri konusunda sorumludurlar. Çocuklarının eksiklerinden yalnız okulu, toplumu veya çocuğun arkadaşlarını suçlayamazlar. En temel etki evdir.

Her ne kadar söylenmesi kolay olsa da, bunu yapmak da aynı derecede zordur. Çocuk yetiştirmek aşırı büyük bir Tanrısal yardım gerektirmektedir. Ama bunu gerçekleştirirken, gerçeği kabul etmek ilk adımdır. Çocuklarımızın olmalarını istediğimiz şekilde topluma faydalı birer ferde dönüşmeleri için, gerekli çevreyi sağlama görevini başkalarına devretmemeli, bu konuda sorumluluğu bizzat almalıyız. Zira Bilam'dan gördüğümüz üzere, Bene-Yisrael'i lanetleyememesinin nedeni, evlerinin ve ailelerinin sağlamlığıydı.

2 Soru

Cevapları broşürün sonunda bulabilirsiniz.

1)      Tanrı, Bilam'ın Balak'ın adamları ile gitmesine nasıl izin vermiştir?

2)      Bamidbar 22:21'de Bilam'ın Balak'ın adamları ile yolculuğa çıkmak üzere eşeğini eyerlediğini görüyoruz. Bilam konumunda biri için böyle bir hareket uygun değildir; o halde bunu neden şahsen yapmıştır? Eşeğini başka bir amaçla bizzat eyerleyen başka kim vardır?

 

MİŞNE TORA

[Rambam'ın Sözlü Tora'nın tüm konularını kapsayan devasa kanun kodeksi Mişne Tora'nın çok kısa bir özeti. Hazırlayan: Rabi Dr. Azriel Rosenfeld]

Önemli Not: Bu yazı dizisinin amacı Tora'nın tüm kanuni konuları hakkında okuyucuya bir fikir vermekten ibarettir. Okuyucu, pratik Alaha konusunda burada yazılacak - hem de çok kısa bir özet olan - kanunları bir temel olarak kullanamayacağını bilmelidir. Alaha konusundaki pratik uygulamalar için uzman bir Haham'a danışmak gerekir.

Üçüncü Kitap: ZEMANİM / ZAMANLAR (Devam)

12. Şabat (Devam)

 

b) Şabat Günü Yasak Olan İş Kategorileri - Melahalar (Devam)

 

12) "Yün kırkmak": Deriden saç, tüy veya tırnak koparmak.

13) "Yünü beyazlatmak": Çamaşır ve giysi yıkamak bu kategoriye dâhildir. Ayrıca Hahamlarımız onları kurumak için asmayı veya katlamayı da yasaklamışlardır.

14) "Yünü taramak": Herhangi bir nesneyi liflerine ayırmak.

15) "Boyamak": Bir nesneyi [veya bazı görüşlere göre sıvıyı] kalıcı bir şekilde boyamak.

16) "İplik eğirmek": Lifleri iplik veya keçe haline sokmak.

17) 18) 19 "Farklı dokuma işlemleri": İplikleri kumaşa dönüştürmek (sepet örmek, hasır örmek de buna dâhildir).

20) "Sökmek". İpliklere ayırmak.

21) "Düğüm atmak": Kalıcı düğümler yapmak (buna halat bükmek de dâhildir).

22) "Düğüm çözmek".

23) "Kumaş dikmek". Buna iki şeyi birbirine yapıştırmak da dâhildir.

24) "Yırtmak". (gelecek hafta devam edecektir).

AFTARA (Miha 5:6 - 6:8)

Peygamber Miha kehanetinde, Mısır Çıkışı'nın ardından gelen kırk yıllık çöl yolculuğu sırasında, Tanrı'nın yeni oluşmuş milleti koruduğu bazı olayları hatırlatır.

Bu olaylar arasında Balak'ın, Bilam'ın Bene-Yisrael'i lanetlemesinden ibaret olan planından ve bunda başarılı olamayan Bilam'ın çözüm önerisi olarak, Bene-Yisrael'i putpersetliğe sürüklemek amacıyla Moavlı kızların çekiciliğini kullanmayı öne sürmesinden de bahsedilmektedir. Bu sebeple Aftara, peraşaya oldukça uygundur.

YAHUDİ EVİNİN TEMELLERİ

[Dini Uygulama Rehberi - Rabi Nisim Behar]

Melave Malka

1.      Şabat çıkışında Avdala'dan sonra Melave Malka (Kraliçe Şabat'tan ayrılma öğünü) adı verilen bir öğün yenir ve özel Şabat çıkışı şarkıları söylenir.

2.      Melave Malka öğününe Şabat kıyafetiyle oturmak gerekir. Melave Malka zamanı, yıldızlar çıktıktan dört saat sonraya kadardır. Fakat bunu yapamayan bir kimse bu öğünü gece yarısına kadar yiyebilir.

3.      İştahı olmayan veya yorgun olan bir kimse, bu Seuda'yı Mezonot veya meyve ile yapabilir.

2 CEVAP

1)      Tanrı hırslı Bilam'ın gitmesine izin vermiştir, çünkü engellemesi durumunda Bilam'ın O'nu geçimine engel olmakla suçlayacağını biliyordu.

2)      Bilam Bene-Yisrael'den o kadar çok nefret ediyordu ki, kişisel şerefinin ona engel olmasına izin vermedi ve eşeğini eyerleme işini başkasına vermeyerek bizzat yaptı. Avraam da sabah erken kalkıp eşeğini eyerlemişti, ancak nedeni farklıydı. Tanrı'yı o kadar çok seviyordu ki, O'nun emri uğruna oğlunu korban olarak getirme görevini bir an önce yapmak istiyordu.

 

Haftanın Sözü

["Shabbat Shalom Weekly" - Rabi Kalman Packouz]

Bir fırsat kaçırmış olup bu konuda hiçbir şey yapmayan kişi, başka bir fırsatı kaçırmış olacaktır.

 

Haftanın Peraşası'nı, t  e  b  e  r  r  u  d  a     b  u  l  u  n  a  r  a  k, ölmüşlerinin ruhuna veya hasta bir yakınının şifasına ithaf etmek isteyenlerin,

 ilgililer (050 - 38 41 30) ile temasa geçmeleri rica olunur.

Peraşa kağıtları Tora ile ilgili yazılar içerdiğinden çöpe atılmamalıdır.

Lütfen Geniza'ya getiriniz.