Yazdır

aile perasasi

Doğru olduğunu bildiğimiz şeyler için, zor olsa da, mücadele etmemiz gereken zamanlar vardır.

Kohen Gadol Aaron'un torunu Pinhas, barış sever bir kişiydi. Ama Yahudi insanların hayatlarına mal olacak bir haya yaptıklarını gördü.

Midyanlılar, bazı Yahudiler'i Tora'ya karşı hareket etmeye ikna etmişlerdi. İnsanlar büyük hatalar yapıyor ama kimse onları durdurmak için bir girişimde bulunmuyordu. Pinhas, bu olaylara seyirci kalamayacağını hissetti. Cesur ve kararlı bir şekilde hareket etti ve doğru olan için mücadeleye girişti. Onun sayesinde, birçok can kurtuldu. Bu haftanın Peraşası'ndan, bazen insanın doğruları için harekete geçmesi gerektiğini öğreniriz.

HİKAYE STORY

Hikayemizde, bir kız doğru olan için mücadele eder.

"CESUR DAVRANIŞ "

O gün, her zamanki gibi başlamıştı. Reni ve arkadaşı Linda, öğleden sonra okuldan eve dönüyorlardı. Ama o anda garip bir şeylerin olduğunu fark ettiler.
Sokağın köşesinde, bağırıp çağıran, yüksek sesle kahkahalar atan bir grup çocuk vardı. Sanki inanılmaz şekilde eğleniyorlardı.
"Orada neler oluyor" diye sordu Reni, arkadaşına ilgili bir şekilde.
"Bilmiyorum" diye cevap verdi Linda. "Ama sanırım uzak dursak iyi olur. Bize göre bir şey olduğunu sanmıyorum" dedi.
Kızlar yaklaştıkça, grubun ortasında çok sıkılmış ve sinirlenmiş olduğu belli olan daha küçük bir çocuğun olduğunu gördüler. Etrafındakiler onunla dalga geçiyor, itip kakıyorlardı.
Reni gördüklerinden şok olmuştu. "Bu çocuk da neyin nesi? Ona ne yapıyorlar?" diye sordu grubun dışında duran başka bir çocuğa.
"Ha, o mu? Fredi... Mahallenin garip çocuğu.." diye güldü diğer çocuk. "Bizimkiler sadece biraz eğleniyor. Büyük bir şey değil..."
O sırada Fredi ağlamaya başladı. Etrafındakiler, onu daha da çok kızdırmaya başlamıştı.
"Bu nasıl devam edebilir?" diye sordu Reni arkadaşına. Sinirlenmeye başlamıştı. "Herkes etrafta duruyor ve kimse bu zavallı çocuğa yapılanlara bir dur demiyor!"
"Ne söylemek istediğini biliyorum. Bu doğru bir şey değil, ama bizim elimizden gelen bir şey yok" diye cevap verdi Linda.
Ama Reni kendini daha fazla tutamıyordu. "Eğer kimse bunu durdurmak için bir şey yapmazsa, ben yapacağım!"
Hiç bir şey söylemeden, çocukların içine daldı.
Birdenbire herkes sessizleşmişti. Bir kızın gelip de tam ortalarında durduğunu görmek onları şok etmişti. Reni biraz korkmaya başlamıştı ama ne yapması gerektiğini biliyordu. Grubun en büyük çocuğu, Nedi'nin gözlerinin içine baktı. Reni, onun kız kardeşiyle arkadaştı ve kendisini biraz olsun dinleyeceğini umuyordu. "Sizin gibi iyi çocuklar nasıl olur da böyle davranabilir?" diye bağırdı. Ne kadar korktuğunu belli etmemek için çok çaba sarf ediyordu. "Bu çocuk kimseye zarar vermedi ve siz ne ona nasıl davranıyorsunuz! Utanç duymalısınız!"
Gergin bir sessizlik vardı. Herkes dönüp Nedi'ye baktı. Ne yapacaklarını bilmiyorlardı. Nedi'nin başı aşağıdaydı. Yüzü kızarmıştı. En sonunca konuştu: "Sanırım haklı." diye ağzında geveledi. "Çocuğu bırakın gitsin".
Ortada zavallı bir şekilde duran Fredi, ayağa kalktı, üstünü silkeledi ve koşmaya başladı. Giderken Reni'ye minnettar bir şekilde bakıp gülümsedi. Reni büyük bir rahatlamayla nefes aldı. Kendini mükemmel hissediyordu. Grup yavaş yavaş dağılırken, Reni de arkadaşıyla oradan uzaklaştı.
"Çok cesursun!" dedi Linda arkadaşını bakarak.
"Cesur değilim." Diye cevap verdi Reni. "Belki sen den daha da çok korktum, ama sadece başka şansım olmadığını hissettim. Doğru olanı yapmak gerektiği zaman, gerçekten öyle olsan da olmasan da cesur olmalısın..."

TARTIŞMA SORULARI

3-5 YAŞ
Soru: Reni, küçük çocuğun diğerleri arasında kızdırıldığını ve hırpalandığını görünce neler hissetti?
Cevap: Çocuk adına kendini kötü hissetti ve sinirlendi. Ona yardım etmek için bir şeyler yapması gerektiğini düşündü.
Soru: Daha sonra kendini nasıl hissetti?
Cevap: Kolay olmasa bile, doğru olanı yaptığı için mutluyu.

6-9 YAŞ
Soru: Sizce Reni, kavga eden çocukların ortasına atlamaya alışık bir insan mıydı? Eğer değilse, bu sefer, bu şekilde davranmaya karar vermesine neden olan etken neydi?
Cevap: Reni'ye daha önceden sorulsa, bir kavganın ortasına atlamanın yapacağı en son şey olduğunu söylerdi. Ama Reni, yanlış bir şeylerin olduğunu ve kimsenin bunu durdurmak için bir şey yapmadığını fark etti. Duygularının önüne geçti ve doğru olanı yaptı. İnsanın değerleri uğruna hareket etmesi onurlu ve yüksek bir davranıştır.
Soru: Sizce çocuklar, Fredi'yi kızdırmaktan hoşlansalar bile eden Reni'nin sözlerini dinlediler?
Cevap: Çocuklar, Reni'nin doğru olan için nasıl cesurca ayakta durduğunu ve o yönde hareket ettiğini görünce şaşırmışlar ve etkilenmişlerdi. İçlerinden, herhalde yaptıklarının yanlış olduğunu biliyorlardı. Reni'nin cesareti onları uyandırmış ve durdurmuştu. Genellikle, doğru olan için hareket ettiğimiz zaman, düşündüğümüzden çok daha fazlasına ulaşırız.
Soru: Zor olsa bile, doğru olan için mücadele ettiğiniz bir zaman hatırlıyor musunuz?

10 YAŞ VE ÜSTÜ
Soru: Talmud bizlere, "liderin olmadığı bir yerde, lider olmaya çalışın" der. Sizce bu cümlenin derin anlamı ne demek istemektedir?
Cevap: Bazen, etrafımızda, yapılması gerekeni yapan bir insan olmaz. Böyle durumlarda, insan, kendinde normalde o cesareti görmese bile, kontrolü eline almadı ve ortaya çıkmalıdır. Bazı durumlar, insanın normal sınırlarını aşmasını gerektirir. Bu muazzam bir gelişim deneyimi olabilir. Bazen, "sınırlarımızın" ötesine geçerek, bu sınırların hayali olduğunu ortaya çıkartabilir ve gelece için güç ve cesaret kazanırız.
Soru: Sizce bir insanın diğerlerinin hatalarını karışması ve yanlış yaptıklarını hissettiği anda, diğerlerine müdahale etmesi kabul edilebilir mi?
Cevap: Eğer bu insan kendisine veya bir başkasına zarar veriyorsa, ya da diğer insanları, bu yıkıcı hareketlerinin peşine takıyorsa, ona müdahale etmek, kesinlikle yapılması gerekendir. Kimse bir boşlukta yaşamaz. Hepimiz toplum içinde yaşarız ve hepimiz birbirimizin iyiliğinden sorumluyuz. Bizi zararlı bir iş yaparken buna sırt çevirmek, tahammül değil, ihmalkarlıktır.
Soru: Zor olsa bile, doğru olan için mücadele ettiğiniz bir zaman hatırlıyor musunuz?