Yazdır

aile perasasi

Herkes hata yapar. İşlerimizi doğru yapmaya çalışsak da, bazen yanlış yapmamız kaçınılmazdır.

Bu haftanın Peraşası'nda, şimdiye kadar yaşamış en mükemmel insanlardan bir olan Moşe'nin bile hata yapabileceğini görürüz. Tanrı, Moşe'ye, mucizevi bir şekilde su verecek bir kayaya konuşmasını söylediği zaman o, konuşmak yerine, kayaya asasıyla vurmuştur. Tanrı, bizim mükemmel olmamızı beklemez. Bunu biz de beklememeliyiz. Ama, yapmamız gereken, her zaman elimizden gelenin en iyisini ortaya koymak ve yaptığımız hatalardan ders çıkartmaktır.

HİKAYE

Hikayemizde, bir kız mükemmel olmamanın sorun olmadığını öğrenir.

"BÜYÜK YARIŞMA"

Bütün arkadaşları Betsi'ye "ayaklı sözlük" derlerdi. Betsi, sanki bütün kelimelerin anlamını, yazılışlarını, okunuşlarını biliyordu.
Bu nedenle, Betsi, şehrin dil şampiyonu olup da ülke çapında düzenlenen şampiyonaya finalist olarak katıldığı zaman kimse çok şaşırmamıştı.
Büyük gün gelip çattığında, Betsi, anne babası ve en yakın dört arkadaşı hep beraber üç saat uzaklıktaki yarışma yerine doğru sevinçle yola çıkmıştı. Herkes yol boyunca Betsi'ye sorular soruyor, bilgileri tekrar etmesin yardımcı oluyorlardı.
"Betsi, nasıl yazıldıklarını bildiğin bu kelimelerin bir çoğunu ben okuyamıyorum bile!" diye güldü arkadaşlarından biri Alis.
En sonunda, yarışmanın düzenlendiği Wilson Oditoryumuna vardılar. Burası, yüksek tavanlı, kadife kaplı koltukların bulunduğu çok muazzam bir binaydı. Alis ve diğer kızlar ön sıralarda bir yer buldular, Betsi'ye başarılar dilediler. Hepsi, Betsi ve diğer 19 yarışmacı sahnede yerlerini alırken heyecandan titriyorlardı.
Yarışma ilerledikçe kelimeler de gitgide zorlaşıyordu. En sonunda geriye, elene elene sadece iki yarışmacı kalmıştı: Betsi ve siyah saçlı kalın gözlüklü, son derece ciddi görünümlü bir kız...
Jüri üyeleri arka arkaya iki finaliste zor sorular soruyordu. Ama hiç birinin pes etmeye niyeti yoktu. Alis, heyecandan bayılacağını hissediyordu. Sıra Betsi'nindi. Jüri, Betsi'ye çok kolay gibi görünen bir kelime sordu.
Soru o kadar basitti ki, Alis, "Bunun cevabını ben bile biliyorum" dedi içinden....
Betsi'nin sanki kafası karışmıştı ve o anda, birde bire cevabı yanlış verdi!
"Üzgünüm" dedi jüri üyesi, diğer yarışmacı kazanmanın sevinci içinde zıplarken...
Betsi yüzünü ellerinin arasında sakladı ve sahneden koşar adımlarla çıktı. Alis, arkadaşını kızlar tuvaletinde ağlarken buldu. "Batırdığımı inanmıyorum" dedi acı içinde. "Böyle bir kelimeyi uyurken bile tersten yazabilirdim!..."
Alis, arkadaşını rahatlatmayı denedi. "Bek Betsi. Kendini berbat hissettiğini biliyorum. Ama herkes hata yapar..."
Ama Betsi başını iki yana salladı:" Ben yapmam!" diye burnunu çekti. "Daha iyisini yapmalıydım!"
Alis, arkadaşının elini tuttu. "Betsi, çok üzgünsün, biliyorum. Ama kimse mükemmel değildir. Sen de değilsin. Tanrı bizi dünyaya mükemmel olmamız için getirmedi. Bizler elimizden gelenin en iyisini yapmalıyız ve yaptığımız hatalardan ders çıkartmalıyız."
Betsi, onaylar şekilde başını salladı. "Biliyorum, biliyorum..."
Birdenbire Alis'in aklına bir fikir geldi. Hemen sırt çantasını açtı ve içinden bir sözlük çıkardı. Sözlüğün kabı ters basılmıştı. "Baksana Betsi" dedi gülümseyerek, "Bazen sözlüklerin kendileri bile yanlış olur..." İki arkadaş güldüler, birbirlerine sarıldılar ve eve dönmeye hazırlandılar.

TARTIŞMA SORULARI
3-5 YAŞ

Soru: Betsi, kelimeyi yanlış yazdığı zaman neler hissetti?
Cevap: Yanlış yaptığı için kötü olduğunu hissetti.
Soru: Arkadaşı Alis'le konuştuğunda neler hissetti?
Cevap: Kendini daha iyi hissetti ve hiç kimsenin mükemmel olmadığını, herkesin bazen hata yapabileceğini fark etti.

6-9 YAŞ

Soru: Bir insan hata yapınca ne öğrenebilir?
Cevap: İlk olarak neyin yanlış olduğunu inceleyebilir ve bir dahaki sefere bu yanlışı yapmamayı deneyebilir. Başkaları hata yaparsa, onları affetmeyi öğrenir. Ayrıca, mükemmel olmadığı halde değerli ve iyi bir insan olduğunu fark edebilir.

Soru: Bir insanın mükemmel olmak istemesi gerçekçi midir?

Cevap: Bir insanın elinden gelenin en iyisini ortaya koymaya çalışması büyük bir motivasyon kaynağı olsa da, aslında her an %100 doğru davranan bir insan yoktur. Her zaman daha iyisi için çalışmalıyız ama mükemmellik, insan için gerçekçi olmayan bir tutumdur.

Soru: Yaptığınız bir hatadan çıkardığınız bir dersi hatırlıyor musunuz?

10 YAŞ VE YUKARISI
Soru: İnsanın kendi hatalarından mı yoksa başkalarının hatalarından mı ders çıkarması daha iyidir?
Cevap: Yapılan bir yanlıştan ders çıkarmanın olumlu yanı, bize gerçek görünmesi ve gelecekte bunu tekrar etmememizdir. Başkalarının hatalarını doğru bir şekilde analiz eden ve doğru sonuçlar çıkartabilen ve bu dersleri kendine mal edebilen bir insan, hem bu avantajları elde eder hem de yanlış yapmanın verdiği acıdan kaçınmış olur.
Soru: Bir insan kişisel bir hata yapıp, değerlerine zıt düşecek şekilde davranırsa, doğru yola yeniden nasıl geri dönebilir?
Cevap: Alimlerimiz, böyle bir durumda, "teşuva" yı, değerlerimize geri dönme işlemini öğretirler. Bu üç aşamalı bir işlemdir. (a) yaptığımız hatayı görmek ve itiraf etmek, (b) gerçekten pişmanlık duymak, (c) Bu hatayı gelecekte tekrarlamamaya karar vermek. Bu işlem, bizleri ruhani olarak ilerilere götürecek çok önemli bir işlemdir.
Soru: Yaptığınız bir hatadan çıkardığınız bir dersi hatırlıyor musunuz?