Yazdır

aile perasasi

Fark etsek de etmesek de, çevremiz, yani etrafımızdaki insanlar, bizim kim olduğumuzu önemli bir şekilde etkilerler.

Bu haftanın Peraşası'nda, Korah adında bir adam, Yahudiler Çölde iken Moşe'ye karşı isyan çıkarmaya kalkışır. Yanlış olduğu halde, etrafındaki bir çok insanı etkilemeyi başarır. Etkilediklerinde bir çoğu, asi Korah'ın yanındaki kampta yaşayan Reuven kabilesindendir. Buradan, önemli değerlerini kazanabileceğimiz insanlara yakın yaşamanın ve bizi olumsuz etkileyebilecek insanlardan uzak durmanın önemini görürüz.

HİKAYE

Hikayemizde, iki arkadaş, çevrelerinden nasıl etkilendiklerini fark ederler.

"KANO YAPARKEN"

İzel ve Cem, kampın yemek salonundan dışarı çıkıyorlardı. Öğle yemeği oldukça güzledi. şimdi ise çocuklar, öğleden sonraki aktivitelere katılabilmek için dinlenme saatinde uyumayı iple çekiyorlardı. Birisinin kendilerine ıslık çaldığını fark ettiklerinde fazla uzaklaşmamışlardı. Arkalarında baktıklarında, Semi'nin kendilerine doğru yaklaştığını gördüler.
"Merhaba çocuklar, nasılsınız ? " diye sordu Semi, ağzındaki sakızı yere tükürerek. "Ben ve bir kaç arkadaşım şimdi göldeki kanolardan bir kaçını alacağız. Bunun için izin bile aldık. Siz de gelmek ister misiniz?"
İki arkadaş birbirlerine baktılar. "Bence bu olaydan uzak duralım" diye fısıldadı Cem. "Eğer işin içinde Semi ve arkadaşları varsa, kesin bir sorun çıkar.."
Ama İzel aynı fikirde değildi. "Sorun ne ki? Onlarla birlikte kanoya binmemiz, onlar gibi davranacağımız anlamına gelmez ki...."
Cem omuzlarını silkti. "Sen istiyorsan git. Ama ben yatmaya gideceğim." dedi, yoluna devam ederken.
"Bana güven" dedi İzel, göle doğru ilerleyen Semi'nin peşinde takılırken.
Çocuklar kanoları alıp, parlak, masmavi gölün üzerinde ilerlemeye başladılar. İzel çok eğleniyordu. "Bu harika!" d,ye düşündü. Birdenbire, büyük bir su sesi ve hemen ardından kahkahalar duydu. Arkasını döndüğünde Semi'nin kanosundan atlayıp göle girdiğini gördü. "Vay!" diye düşündü İzel, "Bunu yapmaya iznimiz yok. Rehberimiz bunun çok tehlikeli olduğunu söylemişti."
Kısa bir süre sonra herkes kanolarından suya atlamaya başlamıştı. Geriye sadece İzel kalmıştı. Çocuk kendini dışlarda kalmış hissetti. İlk önce kendini tutabildi, ama herkesin o kadar çok eğlendiğini görünce, o da kanosundan suya atladı. Tam o anda rehber öğretmen bir bota binip, suya giren herkese bağırmaya başladı. Kanodan atlamaları bir yana, çocuklar, kanoya binmek için bile izin almamışlardı!
Rehber öğretmen çocukları teker teker toplarken, İzel'in de orada olduğunu fark etti. "Bu benim için büyük bir sürpriz. Senin böyle bir şey yapacağını asla tahmin etmezdim". dedi kaşlarını çatarak.
İzel, utanç içinde kafasını öne eğdi. İzel, dahil, bütün çocuklar bir hafta boyunca, o sıcak havada denize girme şanslarını kaybetmişlerdi.
O gün, İzel'in arkadaşı Cem yüzmeden dönerken, İzel ona bütün hikayeyi anlattı. "Sen haklıydın" dedi, "O çocuklarla beraber olmam, benim de başımı yaktı. Şimdiden itibaren doğru insanlarla beraber olacağım ve başımı suyun üstünde tutacağım...."

TARTIŞMA SORULARI
3-5 YAŞ

Soru: Semi, kano gezisine kendisini de davet ettiği zaman İzel ne hissetti?
Cevap: Heyecanlandı ve diğer çocuklar hatalı davransa da kendisinin böyle bir şey yapmayacağını düşündü.
Soru: Rehber öğretmen onu sudan dışarı çıkarttığında kendini nasıl hissetti?
Cevap: Yaptığından dolayı pişmanlık duyuyordu. Hatalı davranan insanların yanında bulununca, kendisinin de yanlış yapabileceğini görmüştü.

6-9 YAŞ
Soru: Sizce İzel, tek başına veya başka arkadaşlarıyla beraber olsaydı yine kanodan atlar mıydı? Cevabınız hayırsa, bu sefer neden böyle davrandı?
Cevap: İzel, farklı bir durumda kanodan atlamazdı. Bunun yanlış olduğunu biliyordu. Bu sefer, İzel, Semi'nin ve arkadaşlarının değerlerinin tesiri altında kalmış ve onlar gibi hareket etmişti. Çevremizdeki insanların değerleri bizleri gerçekten güçlü bir şekilde etkiler.
Soru: Bir insan çevresinde gördüğü olumsuz davranışlardan etkilenmemek için ne yapmalıdır?
Cevap: Onların etkisi altında kalabileceğini fark etmek bunun ilk adımıdır. Bu, onun güçlü olmasını ve etkilenmemesini sağlayacaktır. Yine de, doğru davranmayan insanlardan uzak kalmak ve iyi hareket edenlerin yanında olmak da çok önemlidir.

10 YAŞ VE ÜSTÜ
Soru: Bir insan çevresinden olumsuz etkilendiği için hatalı davranırsa, hareketlerinden sorumlu sayılır mı?
Cevap: İnsanoğlunun en önemli özelliklerinden biri, seçme şansı olmasıdır. Bu da herhangi bir durumda, Tanrı'nın bizlere, uygun bir şekilde davranma ya da davranmama şansını verdiği anlamına gelir. Zor bir ortamda bulunan bir kişinin, bu tip etkilerden kurtulması için daha çok çaba sarf etmesi gerekse de, bunu başarabilir ve başarmalıdır da. Sonuç olarak, hareketlerinden sorumludur.
Soru: Olumsuz bir ortamda bulunan bir kişinin etrafını değiştirme şansı ve etrafını olumlu yönde etkileme gücü var mıdır?
Cevap: Bir insanını toplumu değiştirmesi için atması gereken en önemli adımlardan biri kendisini değiştirmektir. Bir insan etrafında etkilendiği gibi, kendisi de etrafını etkiler. Her insan, ruhani bir enerji üretim merkezidir ve her doğru davranış, dünyanın daha iyi bir yer haline gelmesini sağlayacaktır.