Yazdır

purim kutlama

Purim, doğrunun kötüye karşı zaferini anar. Purim ile ilgili anlatı Megilat Ester kitabı olarak bilinir. Megilat Ester’de Mordehay Purim’in nasıl kutlanacağını belirtir: 

Purim Bayramı 4 mitsvayla kutlanır:

  1. Megila’nın okunması
  2. Ziyafet ve kutlama
  3. Mişloah Manot ( Öğün gönderileri )
  4. Matanot Laevyonim ( Fakirlere armağanlar )

Megila’nın Okunması

Megila Okumak mitsvası Megila’yı Kaşer bir Megila’dan şahsen okumak veya okuyan birinden dinlemek olarak yerine getirilir.

Matanot Laevyonim

Bu mitsva Purim bayramında neşelenme hakkının yalnızca maddi durumu elverenlere ait olmadığını vurgular. Amaç akranlar arasındaki sevgiyi ve birlikteliği kuvvetlendirmektir.

Mişloah Manot

Bu mitsvanın iki nedeni vardır; birincisi herkesin Purim günü yiyeceği olması, ikincisi de Yahudiler arasındaki sevginin ve birliğin artmasıdır. 

Bu iki nedene göre şöyle bir sonuç çıkarabiliriz: 14 Adar'da Purim'i kutlayan birisi 14 Adar günü, 15 Adar'da kutlayacak birisine Mişloah Manot vermemelidir. Sebebi ise başta açıkladığımız iki sebebe dayanır. Mişloah Manot'un amacı Yahudiler'in arasındaki sevgiyi arttırmak ise, bir gün önce verilebilir. Ancak Mişloah Manot'un amacı Purim günü herkesin yiyeceği olması ise yükümlülüğünü bir önceki gün veremez. Bu nedenle Mişloah Manot mitsvasını en iyi şekilde yerine getirmek isteyen kişi kendi gününde Purim kutlayan bir kişiye vermelidir. 

Purim Seudası

Megila’da okuduğumuz üzere Yahudiler’in düşmanlarına karşı kazandıkları zaferin ardından, Mordehay Yahudiler’e 14 ve 15 Adar tarihlerini ziyafet, sevinç, herkesin birbirine öğünler gönderme ve yoksullara armağanlar verme talimatlarını vermişti. Bu doğrultuda Purim günü, ziyafet yapılır ve buna Seudat Purim denir.

Purim seudasına gündüz vakti başlamak gerekir ve sofrada çeşitli yiyecekler ve şarap bulunarak neşe içinde yemek yenir.   

Purim’de insanların maske takması ve kılık değiştirmesi geleneği vardır. Purim, Tanrı’nın Yüzü’nü gizleyerek gerçekleştirdiği bir mucizedir ve Megila’da Tanrı’nın İsmi hiç geçmemektedir. Bu bayramda yüzü maskeyle gizleme ve kılık değiştirme gelenekleri de buna işaret eder.

Purim günü çeşitli kıyafetler giymek isteyen kişilerin dikkat etmeleri gereken noktalardan biri karşı cinsin kıyafetlerini giymemektir. Erkeklerin etek veya kadın şapkası gibi kıyafetler giymemeleri gerekir.