Lütfen Peraşa Kağıtlarını Dua Sırasında Okumayınız

               Bu Hafta İçin Saatler              

8 Nisan

Gelecek Hafta İçin Saatler

Şabat

Başlangıç

Bitiş

5772

Şabat

Başlangıç

Bitiş

Yeruşalayim

6:22

7:35

-----

Yeruşalayim

6:27

7:40

Tel Aviv

6:37

7:37

  31 Mart

Tel Aviv

6:42

7:42

İstanbul

7:14

7:54

2012

İstanbul

7:22

8:02

T S A V

 Hatırlatmalar

ü  Şabat Agadol

ü  5 Nisan Perşembe Akşamı: Hamets Kontrolü ve Kal Hamira

ü  6 Nisan Cuma: Erev Pesah - Biur Hamets

ü  7 Nisan Şabat: Pesah I (Yom Tov)

ü  Pesah'ın ilk gününün çıkışında Omer sayımına başlanacaktır.

ü  8 Nisan Pazar: Pesah II (Diaspora'da Yom Tov)

ü  13 Nisan Cuma: Pesah VII (Yom Tov)

ü  14 Nisan Şabat: Pesah VIII (Diaspora'da Yom Tov)

 

Bu HP .....'nin aziz ruhuna ithaf edilmiştir.

 

Peraşa Özeti (Vayikra 6:1-8:36)

[www.chabad.org]

 

Tanrı; Moşe'ye, Mişkan'daki korban ibadetini gerçekleştiren Koenler olarak, Aaron ve oğullarına görev ve haklarını bildirme talimatını verir.

Mizbeah'taki ateş her zaman yanar durumda tutulmalıdır. Bu ateşte, "Ola -Yükselen" olarak getirilen hayvanlar tümüyle, "Şelamim - Barış", "Hatat - Hata" ve "Aşam - Suç" korbanlarının içyağları, unla yapılan Minha korbanlarından da üç parmak dolusu yakılır.

Hatat ve Aşam korbanlarının etini ve Minha korbanlarından da geri kalan kısmı Koenler yer. Şelamim korbanı, Koen'e verilen belirlenmiş parçalar hariç, korbanı getiren kişi tarafından yenir. Korbanların kutsal eti, manevi olarak saf kişiler tarafından, belirlenmiş kutsal yerlerinde ve belirlenmiş zamanda yenmelidir.

Aaron ile oğulları yedi gün boyunca Mişkan sınırları içinde kalır; bu süre içinde Moşe onları Koenlik görevine atar.

Purim öncesine rastlayan bu Şabat günü, ikinci bir Sefer-Tora çıkarılarak Zahor (Devarim 25:17-19) peraşası okunur. Burada, Bene-Yisrael'e ilk saldıran millet olan Amalek'in yaptığını hatırlama ve bu milletin hatırasını gökyüzü altından silme emri vardır. Bu peraşayı okumamızın sebebi, Purim bayramının kötü adamı Aman'ın, Amalek soyundan olmasıdır.

PESAH YAKLAŞIRKEN

[chabad.org - Haftanın Peraşası, Tsav 5762]

 

Şabat Agadol: Pesah'tan önceki Şabat gününe "Şabat Agadol - Büyük Şabat" adı verilir. Tanrı Bene-Yisrael'e, birer kuzu ya da keçi alıp, Mısır Çıkışı'ndan önceki Şabat gününden itibaren kapılarının önüne bağlamalarını emretmişti. Bu hayvan Mısır Çıkışı'nın gerçekleşeceği gece kesilecekti. Belalar sebebiyle Mısırlılar o denli büyük korku içindeydiler ki, kendi "tanrıları" olan kuzulara bu şekilde davranılmasına ses çıkarmaya cesaret edememişlerdi. İşte bu "büyük" mucize sebebiyle, bu gün Şabat Agadol ismini alır.

 

Büyük: Şabat Agadol'a bu ismi vermemiz için başka sebepler de vardır. Bu Şabat günü okuduğumuz Aftara'nın son pasuğu "İşte Ben [Tanrı] büyük ve korku verici günün gelişinden önce size Eliyau Anavi'yi göndereceğim" (Malahi 3:23) sözleriyle sona ermektedir. Bunun dışında geleneksel olarak bu Şabat gününde, cemaatin Rabisi - halkın büyüğü - halka Pesah'la ilgili bilgi verici bir konuşma yapar (Penine Tora).

 

Hamets Kontrolü: "Hamets" ve "Matsa" sözcüklerinin her ikisinde de Mem ve Tsadik harfleri vardır. İkisi arasındaki fark, Matsa'da ayrıca bir E harfi, Hamets'te de bir Het harfi olmasıdır. Bilindiği gibi Het ve E harfleri şekil olarak çok benzerdirler. E harfinin Het'ten tek farkı, küçük bir nokta kadarlık bir eksiktir. Matsa insanın iyi dürtüsünü [Yetser Atov], Hamets ise kötü dürtüyü [Yetser Ara] simgeler. İki zıt dürtü arasındaki fark da, bu iki kelime arasındaki tek nokta kadar incedir. Bu sebeple kişinin "Bedikat Hamets - Hamets Kontrolü" yapmasının anlamı, sadece Pesah öncesinde evi aramakla sınırlı değildir. Kişi, hareketlerinin iyi dürtüsünden mi yoksa kötü dürtüsünden mi kaynaklandığını sürekli kontrol altında tutmalıdır. Bu da Hamets kontrolüdür (Lubaviç'li Admor).

 

Dört: Pesah'ta "dört" sayısının özel bir yeri vardır: Bu bayramın dört ismi vardır: Hag Apesah, Hag Amatsot [Matsalar Bayramı], Hag Aaviv [Bahar Bayramı] ve Zeman Herutenu [Özgürlüğümüzü Kazandığımız Vakit]. Seder gecesinde dört bardak şarap içeriz. Bu, Tanrı'nın kurtuluşla ilgili olarak kullandığı dört sözcüğe denktir: 1. "Veotseti - Ve (Bene-Yisrael'i Mısır'dan) Çıkaracağım" ; 2. "Veitsalti - Ve (fiziksel olarak) Kurtaracağım" ; 3. "Vegaalti - Ve (manevi olarak) Kurtaracağım" ; 4. "Velakahti - Ve (Bene-Yisrael'i Kendime Millet Olarak) Alacağım". Ayrıca Seder'de dört oğuldan bahsedilir ve ünlü dört soru sorulur (Penine Tora).

                               

Geçen Yılın ‘Kötü'sü: Ropşits'li Rabi Naftali'ye sorarlar: "Her yıl neden yeni Agada kitapları basılıyor? Nasılsa her yıl aynı şeyleri okumuyor muyuz?" Rabi Naftali cevap verir: "Hayır; geçen yıldan bu yana fark var: Geçen yılın ‘Kötü Oğul'u, bu yıl tam bir Tsadik oldu..."

 

Hayatının Tüm Günlerinde: Agada'da "Kol Yeme Hayeha, Leavi Limot Amaşiah - Hayatının tüm günlerinde, Maşiah günlerini getirmek için" (Mişna - Berahot 1:5) sözlerini okuruz. Hayatımız boyunca, sürgünün tek başına bir amaç olmadığını aklımızda tutmamız gerekir. Sürgünün asıl amacı, kurtuluşa hazırlık olmasıdır. Bu açıdan tüm işlerimizin ve düşüncelerimizin, Maşiah'ın gelişini hızlandıracak şekilde mitsvalarla donanmış olmasına dikkat etmemiz büyük önem taşır (Likute Diburim).

DEVAR TORA

 [Rav Moşe Benveniste]

TEŞUVA ERDEMİ

 

Rabi Eliezer ben Yaakov omer. Aose mitsva ahat kone lo peraklit ehad. Veaover avera ahat kone lo kategor ehad. Teşuva umaasim tovim keteris bifne apuranut. (Pirke Avot 4/11) Rabi Eliezer ben Yaakov şöyle der: Herhangi bir mitsva (sevap) yapan biri kendini savunacak bir avukat temin eder. Herhangi bir avera (günah) işleyen biri kendini suçlayacak bir savcı yaratır. Kötü davranışlardan pişmanlık (teşuva) ve iyi davranışlar gelebilecek felaket ve suçlamalara set niteliğindedir.

Rabi Eliezer ben Yaakov öğretisinde şöyle der: Kişi davranışlarında çok dikkatli olmalıdır. Yapmış olduğu her sevap veya iyi davranış İlahi yargı önünde bir iyilik meleği, onu savunacak bir avukat yaratır. Bu melek onu her zaman savunur. Hâlbuki kötü davranış ve günahlar İlahi yargı önünde kişiyi suçlayacak savcılar gibidir.

Bilgelerimiz Talmud Masehet Sota 3/B'de şöyle öğretirler: Kol aose mitsva ahat baolam aze mekademato veolehet lefanav leolam aba. Umahriz alav: Vealah lefaneha tsidkeha. (Yeşayau : 58/8) Kim yaşamında herhangi bir mitsva yaparsa yaşamının sonunda Tanrı huzuruna çıktığında o mitsvanın yapılması sonucunda yaratılan iyilik meleği onu karşılar ve İlahi yargı önünde onu savunur.

Rabi Eliezer'in öğretisini anlamaya devam edelim. Günah işleyen, doğru yoldan sapan kişiler asla ümitsizliğe düşmemelidir. İnsan nefes aldığı sürece teşuva yani pişmanlık kapıları onun için her zaman açıktır. Bilgelerimiz yanlışlarından dönen ve teşuva yapan kişilerin doğru yaşamının doğuştan hal ve hareketleri doğru olan kişilerden daha yüksek değerde olduğunu ifade ederler. Masehet Berahot 34/B'de bu tezimizi kanıtlayan bir ifade vardır:

Bimkom şebaale teşuva omdin tsadikim gemurim enam omdin. Pişmanlık duyup da teşuva yapanların önünde yaşamları boyunca doğru yolda yürüyenler dahi tutunamazlar.

Uzun bir zaman Yetser Ara yani kötü dürtülerin esiri olan kişinin doğru yolu bulması hiç de kolay değildir. Ancak bunu başaran kişi bilgelerin gözünde bir kahraman gibidir. Gelin şu kısa öyküye bir bakalım:

Rabi Yitshak Halevi yolda yürüyen ve her türlü günahı işleyen bir kişi ile karşılaşır. Ona şöyle der: "Şunu bil ki ben seni çok kıskanıyorum." Adam şaşkın bir ifadeyle bilgenin yüzüne bakar:

"Sen benim neyimi kıskanabilirsin ki? Benim yaşamımda işlemediğim günah kalmadı." Rabi ona şöyle der: "Oğlum bir gün hatalı olduğuna karar verip de doğru yolu seçersen tüm günahların sevaba dönüşecek. Kimse bu kadar sevabı bir arada yaşamamıştır. Eğer istersen benden daha üstün olabilirsin."

Rabilerimiz teşuva kapılarının her zaman açık olduğunu öğretirler. Kipur gününün Minha duasında okuduğumuz Yona kitabı bu konuyu en iyi işleyen dinsel metinlerden biridir. Bu kitapta Tanrı yok etmek üzere olduğu Ninova şehrine durumu peygamber Yona aracılığı ile bildirmek ister. Yona öncelikle bu görevi kabul etmeye yanaşmaz. Çünkü pişmanlık duyup da doğru yolu seçmeleri halinde Ninova'dakilerin affedileceklerini iyi bilir. Bu onun "yalancı peygamber" konumuna düşmesine ve cezalandırılmasına yol açabilecektir. Ancak sonunda Yona görevini yerine getirir ve sonuç peygamberin bildiği gibi olur. Şehir teşuva yapar ve Tanrı tarafından affedilir.

Teşuva'nın gücünün büyüklüğünden söz ederken yaşamı boyunca Tanrı buyruklarını yerine getirerek hayatını yaşayan Tsadiklerin değerini de küçümsemek doğru değildir. Bilgelerin Masehet Suka 53/A'da yer alan bu konudaki sözlerine kulak verelim:

Elu vaelu omerim: Aşre mi şelo hata. Umi şehata yaşuv veyimhol lo. Herkes kabul eder ki, suç işlemeyen kişi mutludur. Hata yapan ise teşuva yapıp affedilecektir.

Talmud'daki bu görüşü savunan bilgelerin gözünde yaşam boyunca suç işlemeyen kişiler yüksek bir seviyededirler. Ancak günah işleyen kişiler için teşuva kapıları her zaman açıktır.

Kral David Teilim kitabında ilk mizmora şöyle başlar:

Aşre aiş aşer lo alah baatsat reşaim uvderah hataim lo amad uvmoşav letsim lo yaşav. Ne mutludur o adam ki kötülerin öğüdü ile yürümez, günahkârların yolunda durmaz, alaycıların yanında oturmaz. Onun isteği Tanrı'nın öğretileridir.

İçinde bulunduğumuz Nisan ayında Geula'nın günlerine bir an önce erişmek dileği ile.

Rav Moşe Benveniste

 

MAASE

Su ve Gözyaşı

 

"[Minha]dan kalanı Aaron ve oğulları yerler... Kutsal bölgede yenecektir... Onu yakılan-korbanlarımdan [ayırıp, Koenler'in] payları olarak belirledim... En üst düzeyde kutsaldır" (Vayikra 6:9-10).

 

Günümüzde kişinin sofrası Bet-Amikdaş'taki Mizbeah'ın yerini alır (Talmud - Hagiga 27b).

 

Rabi Yisrael Şem Tov öğretilerini halka açıklamadan ve hasidik hareketi kurmadan önce, Ukrayna'da küçük bir kasabada şohet olarak görev yapardı. O görevini bıraktıktan sonra, kasaba büyükbaş hayvanları ve kümes hayvanlarını kesmek üzere başka bir şohet atadı.

Bir gün bir köylü Yahudi olmayan işçilerinden bir tanesini bir tavukla şohete gönderdi. Ama elçi hala cıyaklayan canlı kuşuyla geri döndü. "Bulduğunuz bu yeni adam iyi değil" dedi.

Neden?" diye sordu köylü.

"Yok, yok" dedi adam, "Ben ona kesecek tavuk vermem. Orada elinde bir sürahi ile duruyor ve bıçağını bilemek için kuyudan normal su kullanıyor! Yisrolik olsa, bıçağını gözyaşlarıyla bilerdi..."

ŞABAT ALAHALARINA GİRİŞ

[Rabi Daniel Schloss - www.pidyon.org]

Şabat alahalarıyla ilgili bu yazı dizisi Mişna'da (Şabat 7:2) listelenen 39 melahaya dair temel prensipleri, Rabinik yasaklamalarla birlikte ele alacaktır. Bu dizi Şabat kanunlarını orijinal kaynaklarından öğrenmenin yerini tutma amaçlı değildir. Amaç, Şabat'ın ayrıntılı kanunlarını anlamakta, hatırlamakta ve uygulamakta yardımcı olacak bir rehber sunmaktır. Şabat çok önemli bir konu olduğundan, burada yazılanlardan uygulamasal sonuçlara varılmamalı, çıkabilecek sorularda bir Rav'a başvurulmalıdır.

Melaha 5: TOHEN - Öğütmek (Devam)

 

Bir eylem aşağıdaki şartları karşılıyorsa, Tohen eylemi olarak kabul edilmez ve Şabat günü yapılabilir:

1. Eğer ezilen nesne daha önce ezilmişse. Örneğin, kişi ekmek veya çikolatayı ufalayabilir [çünkü bunlar, daha önce öğütülmüş olan un ve kakao tozundan yapılmıştır].

2. Eğer doğranan yiyecekler normalde olduğundan biraz daha büyük olan parçalar halinde ve yemekten hemen önce kesiliyorsa.

3. Öğütme işi sırasında normale göre iki değişiklik (Şinuy) yapıldıysa:

    a. Aletin standart kullanımında bir değişiklik yapıldıysa. Örneğin, ezme işlemi için bir bıçağın veya çatalın sapını kullanmak.

    b. Kesme yüzeyinin seçiminde bir değişiklik yapıldıysa. Örneğin, kesme tahtası yerine bir kâse kullanıldıysa.

Not: püre yapmanın öğütmek anlamına gelip gelmediği konusunda faklı düşünceler vardır. Bu nedenle, bu işlem bir şinuy, yani normale göre değişik bir hareketle yapılmalıdır.

PERAŞADAN DERSLER

[Rabi Şelomo Ressler - www.weeklydvar.com]

Tsav peraşası çok ender değinilen bir pasuk içerir. Bu pasuk, Koen'in, Ola-korbanının küllerini topladığı zaman giydiği giysileri çıkarıp "başka bir giysi" (6:4) giymesi gerektiğini belirtir. Sadece kül toplamak için neden giysi değişimi gerekli olsun?

Raşi kişinin yemek yaparken giydiği giysi ile bir şarap kadehini sunarken giydiği giysinin aynı olmasının uygun olmadığını açıklar. Rav Moşe Feinstein Tora'nın uygun ahlak ve görgü kurallarına ne kadar önem verdiğine ve buna yönelik kurallar içerdiğine dikkati çeker. Ahlaklı olmak ve uygun bir şekilde hareket etmek sadece iyi bir fikirden ibaret değildir - bu, alahanın ta kendisidir!

ALİHOT OLAM

[Sefer Yalkut Yosef - Rabi Yitshak Yosef]

 

Ebeveynin Huzurunda Ayağa Kalkmak

1. Baba, oğlunun kendisi için ayağa kalkmasından feragat ettiyse bile, eğer bulundukları ortamda bunu bilmeyen insanlar varsa, oğul yine de babası için tüm bedeniyle ayağa kalkmalıdır.

2. Eğer baba geldiğinde oğluna "otur" dediyse ve oğul, yine de ayakta durması halinde babasının üzüleceğini biliyorsa, babasının önünde ayağa kalkmaktan kaçınması daha doğru olacaktır. Zira insanın isteğini getirmek, onu onurlandırmak demektir.

3. Bir evladı, ebeveyninden, onların önünde ayağa kalkmasından tümüyle feragat etmelerini istemesi uygun değildir. Bunun sebebi, başkalarının onu görüp kendi ebeveynlerini gerektiği şekilde onurlandırmamalarının önüne geçmektir. Ama belli durumlarda eğer onların önünde ayağa kalkmazsa kendisini affetmelerini isteyebilir. Her durumda Tanrı korkusuna sahip olan her anne-baba, evlatlarının kendileri için ayağa kalkmasından feragat etmelidir, zira aksi takdirde, mükemmel bir tsadik bile bu konuda hataya düşmekten her zaman kaçamaz. Bu gibi durumlarda feragat, Tanrı katında da geçerlidir ve ebeveyni bu konuda feragat eden bir evlat onlar için ayağa kalkmazsa Tanrı katında sorumlu tutulmaz.

4. Ebeveynden bu konuda tümüyle feragat etmelerini istemek uygun olmasa da, bazı zamanlarda, odaya her girdiklerinde ebeveyninin önünde ayağa kalkmama konusunda kendisini affetmelerini istemek yerinde olacaktır. Örneğin evlat bekârsa ve anne-babasıyla birlikte yaşıyorsa ve günde yüz kere bile olsa ayağa kalkma kuralını uygulamak ona zor geliyorsa. Yine, evli olup kısa bir süre için anne-babasıyla yaşayan veya babasıyla birlikte çalışan bir evlat için de durum aynıdır. Benzer şekilde, eğer oğul sinagogda ders veriyorsa ve babası gabay olduğu için dersin ortasında sürekli girip çıkıyorsa; ya da evde mutlu bir kutlama varsa ve anne ya da baba misafirlere ikramda bulunmak için sürekli olarak girip çıkıyorsa, veya bir evlat ebeveynini ziyarete gittiyse veya ebeveyni kendisini ziyarete geldiyse - tüm bu ve benzeri durumlarda, her seferinde ayağa kalkmak zorunda kalmamak için onlardan izin istemesi yerinde olacaktır.

                                                                                             

Haftanın Sözü

[www.weeklydvar.com]

 

Sanki ikinci kez yaşıyormuşsun ve ilk yaşamında yanlış davranmışsın gibi yaşa.

 -- Viktor Frankl

 

Haftanın Peraşası'nı, t e b e r r u d a b u l u n a r a k, ölmüşlerinin ruhuna veya hasta bir yakınının şifasına ithaf etmek isteyenlerin,

 ilgililer (050 - 38 41 30) ile temasa geçmeleri rica olunur.

Peraşa kağıtları Tora ile ilgili yazılar içerdiğinden çöpe atılmamalıdır.

Lütfen Geniza'ya getiriniz.