Lütfen Peraşa Kağıtlarını Dua Sırasında Okumayınız

               Bu Hafta İçin Saatler              

13 Veadar

Gelecek Hafta İçin Saatler

Şabat

Başlangıç

Bitiş

5771

Şabat

Başlangıç

Bitiş

Yeruşalayim

5:13

6:26

-----

Yeruşalayim

5:18

6:31

Tel Aviv

5:28

6:28

  19 Mart

Tel Aviv

5:33

6:33

İstanbul

5:59

6:38

2011

İstanbul

6:09

6:49

T S A V

 Hatırlatmalar:

ü  17 Mart Perşembe: Taanit Ester

ü  19 Mart Şabat: Şabat Zahor

ü  20 Mart Pazar: Purim

ü  21 Mart Pazartesi: Purim Şuşan

ü  26 Mart Şabat: Şabat Para

ü  2 Nisan Şabat: Şabat Ahodeş

 

 

Bu HP  .....'nin aziz ruhuna ithaf edilmiştir.

 

Peraşa Özeti (Vayikra 6:1-8:36)

[www.chabad.org]

 

Tanrı; Moşe'ye, Mişkan'daki korban ibadetini gerçekleştiren Koenler olarak, Aaron ve oğullarına görev ve haklarını bildirme talimatını verir.

Mizbeah'taki ateş her zaman yanar durumda tutulmalıdır. Bu ateşte, "Ola -Yükselen" olarak getirilen hayvanlar tümüyle, "Şelamim - Barış", "Hatat - Hata" ve "Aşam - Suç" korbanlarının içyağları, unla yapılan Minha korbanlarından da üç parmak dolusu yakılır.

Hatat ve Aşam korbanlarının etini ve Minha korbanlarından da geri kalan kısmı Koenler yer. Şelamim korbanı, Koen'e verilen belirlenmiş parçalar hariç, korbanı getiren kişi tarafından yenir.  Korbanların kutsal eti, manevi olarak saf kişiler tarafından, belirlenmiş kutsal yerlerinde ve belirlenmiş zamanda yenmelidir.

Aaron ile oğulları yedi gün boyunca Mişkan sınırları içinde kalır; bu süre içinde Moşe onları Koenlik görevine atar.

Purim öncesine rastlayan bu Şabat günü, ikinci bir Sefer-Tora çıkarılarak Zahor (Devarim 25:17-19) peraşası okunur. Burada, Bene-Yisrael'e ilk saldıran millet olan Amalek'in yaptığını hatırlama ve bu milletin hatırasını gökyüzü altından silme emri vardır. Bu peraşayı okumamızın sebebi, Purim bayramının kötü adamı Aman'ın, Amalek soyundan olmasıdır.

DEVAR TORA

[Rabi Yisahar Frand - www.torah.org]

 

Şükran Korbanı

 

Peraşada çeşitli korbanların ayrıntılarını öğreniyoruz. Bunlardan biri [Şelamim-korbanının bir türü olan] Toda-korbanıdır (şükran korbanı). "Ve [kişinin] Tanrı Adına getirebileceği Şelamim-kesiminin kanunu şudur: Eğer onu şükran [belirtme] amacıyla getiriyorsa, bu Toda-kesimiyle birlikte yağla yoğrulmuş matsa somunları, üzerine yağ sürülmüş matsa gevrekleri ve yağla yoğrulup kaynatılmış en iyi undan somunlar getirir... Toda [tarzındaki] Şelamim-kesiminin eti, korbanın yapıldığı gün yenmelidir. [Kişi,] Ondan sabaha kadar [hiçbir şeyi] arta bırakmamalıdır" (Vayikra 7:11-15).

Toda-korbanı, Bet-Amikdaş zamanında, ağır hastalıktan veya tehlikeli bir durumdan kurtulmuş, deniz veya çöl geçmiş ya da büyük sıkıntılar atlatmış bir kişi tarafından getirilirdi. Toda-korbanı 40 hamur işinden oluşuyordu; bunlara "lahme toda" (şükran ekmekleri) adı verilir. Toda-korban, Şelamim-korbanının bir alt türüdür. Ancak, normal Şelamim-korbanı prosedüründen önemli bir şekilde farklılık gösterir. Standart bir şelamim-korbanının eti iki günlük bir süre içinde yenebilir (yani korbanın gerçekleştirildiği gün, onu takip eden gece ve ertesi gün güneş batana kadar). Toda-korbanı ise bu kuralda bir istisna gösterir. Bu korban sunulduğu gün ve onu takip eden gece içinde tamamen tüketilmeli, sabaha hiç et bırakılmamalıdır. Hahamlarımız ise, dalgınlığa mahal bırakmamak için bu sınırı gece yarısına kadar geri çekmişlerdir. Başka bir deyişle Toda-korbanının etini yeme süresi oldukça kısa olabilir. Bu farklılığın sebebi nedir?

Netsiv (Rabi Naftali Tsvi Yeuda Berlin) bu soruya güzel bir cevap verir. Kişi kısa zamanda tüketilmesi gereken büyük bir miktar yiyecekle karşılaştığı zaman, durumla başa çıkabilmenin tek bir yolu vardır, o da bir parti vermektir! Bütün yiyeceği bitirmek üzere ona yardım etmeleri için kardeşini, kayınbiraderini, komşusunu ve komşusunun komşusunu çağırmak zorundadır.

Şükran duygularının ilan edilmesi gerekir. Toda-korbanı söz konusu olduğunda ne kadar çok kişi olursa Tanrı'ya yönelik şükran duyguları da o kadar geniş bir şekilde ilan edilmiş olacaktır. Yahudilikte her şeyin üzerinde olan "Tanrın ile birlikte tevazu içinde yürümek" (Miha 6:8), yani "mitsvaları gösteriş yapmaksızın yerine getirmek" gerekmesine rağmen, konu Tanrı'ya şükranlarını bildirmek olunca, kişi korban etini paylaşmak için mümkün olduğu kadar çok insan davet etmelidir.

Bu nedenle Tora, Toda-korbanının kurallarına, korban etinin başkalarıyla paylaşılması gerektiği kavramını dâhil etmiştir. Netsiv bu kavramı kullanarak Allel duasındaki birkaç pasuktan oluşan bir kısım hakkında güzel bir açıklama getirir: "Senin Adına bir Toda kesimi gerçekleştireceğim ve Tanrı'nın İsmi'yle sesleneceğim. Tanrı'ya yönelik vaatlerimi ödeyeceğim O'nun tüm Halkı'nın karşısında, Tanrı'nın Evi'nin avlularında, Yeruşalayim'in ortasında" (Teilim 116:17-19). Ödeyeceğim vaat, yani gerçekleştireceğim Toda-korbanı herkesin önünde yapılacaktır! Bu korban özel olarak Tanrı'nın Evi'nin Avlusunda sunulacak, ama aynı zamanda Tanrı'ya yönelik minnet duygularımı herkesin bilmesi için Yeruşalayim'in ortasında yenecektir.

Netsiv başka bir yerde, normal 2 günlük sürede değil de, tıpkı Toda-korbanı gibi sadece bir gün içinde yenmesi gereken başka bir Şelamim-korbanı türünden söz eder. Bu, Pesah-korbanıdır. Bu korbanda da en önemli özellik, korban etinin çok kişi tarafından paylaşılmasıdır. Pesah-korbanı aynı zamanda bir tür Toda-korbanı sayılır; zira bu korbanla da Tanrı'ya bizi Mısır'dan çıkarttığı için açıkça teşekkür ederiz. Yine aynı şekilde, korbanın eti o gece içinde bitirilmeli ve sabaha et bırakılmamalıdır. Her şey o gece içinde bitmelidir. Bu nedenledir ki, kuzu üzerinde birden çok aile birden ortak olup korbanı birlikte gerçekleştirir ve etini de birlikte kalabalık gruplar halinde yerlerdi.

Hiduşe A-Rim de Netsiv ile aynı soruyu sorar: Toda-korbanı neden sadece bir gün yenir? Hiduşe A-Rim Netsiv'den farklı, ama aynı şekilde güzel bir cevap verir.

Açıklamasına göre, Toda-korbanı, Tanrı tarafından bir kişiye yapılan mucizenin sonucunda getirildiği için sadece bir gün içinde tüketilmelidir. Her gün bir mucizedir ve her günün kendine özel mucizeleri vardır. Dünkü mucize dünündür. Bugün farklı bir gündür ve kendi mucizelerini beraberinde getirir. Amida duasında söylediğimiz gibi, "Ve HER GÜN bizimle birlikte olan mucizelerin için... [şükranlarımızı sunuyoruz]". Bugünün mucizesini simgeleyen Toda-korbanı bugün bitirilmelidir, çünkü yarın da başka mucizeler olacaktır.

AFTARA BAĞLANTISI

[The Jersey Shore Torah Bulletin / www.shemayisrael.co.il]

 

[Olotehem - Yirmeyau 7:21-8:3 / 9:22-23]

Normal olarak Tsav peraşasının aftarası Yirmeyau kitabındandır ve korbanları ele alır. Geçen haftaki Aftarada verilen mesaj gibi, Tanrı için, O'nun emirlerini yerine getirmek, bizim getireceğimiz korbanlardan çok daha değerlidir. Bu hafta Şabat Zahor olduğu için, normal aftaranın yerine bugüne özel aftara okunur (Vayomer Şemuel - Şemuel I 15:1-34); ama bu aftarada da aynı mesajı bulmak mümkündür. [Bu konuya sıradaki Devar Tora'da değinilmektedir.]

Bu Şabat mafitr kısmında, Amalek'in yaptıklarını hatırda tutmayı öngören bir emri okuduğumuz için, aftara olarak da Şemuel kitabında benzeri bir konuyu ele alan bir kısım okumaktayız. Aftara Kral Şaul'un Amalek'e karşı giriştiği savaştan söz eder. Kral Şaul galip gelmişti, ama Amalek kralı Agag'a merhamet etmiş, Tanrı'nın emri doğrultusunda onu öldürmek yerine hapsetmişti. Ertesi gün peygamber Şemuel, Tanrı'nın, Amalek'i yok etmekle ilgili emrini yerine getirmediği için Kral Şaul'u sertçe azarlamıştır.

Gemara bize Agag'ın o geceden yararlanarak bir çocuk sahibi olduğunu anlatır. Bu çocuk daha sonra Purim olayları sırasında Yahudiler'i büyük sıkıntılara sokan Aman'ın atasıydı. Aman'la mücadele etme görevi de, bu olay nedeniyle sorumlu tutulan Şaul'un soyundan gelen Mordehay'a düşmüştür. Amalek konusunu Purim olaylarına bağlamak için, Zahor peraşası ve ona dair Aftara her zaman Purim'den önceki Şabat günü okunur.

DEVAR TORA

[Rabi Yisahar Frand - www.torah.org]

Amaca Aykırılık

 

Ramban bu haftanın peraşasında "korbanların gizemi" hakkında yazar. Kişinin günah işlerken bunu düşünce, konuşma veya eylemle yaptığını ve korban getirme eyleminin de bunlara denk unsurları içerdiğini anlatır. Kişi eylemle işlediği günahın karşılığı olarak, eylemi en çok temsil eden organlar olan ellerini hayvanın başına dayar (Semiha). Sözleriyle işlemiş olduğu günahlara paralel olarak, Semiha işlemi sırasında sözlü olarak günahını itiraf eder ve günahkâr düşüncelerine paralel olarak onun ateşte yanmasını seyreder. [Düşünce insanın aklına "yükselir" ve hayvanın yanarak dumanlarla bir bakıma göklere "yükselmesi" de buna paraleldir.]

Korban getirmek en üst düzeyde bir boyun eğme eylemidir. Kişi bunu yaparak bir itirafta bulunmuş olur: "Doğru, hata yaptım. Evrenin Efendisi'ne karşı çıktım. Senin sözüne itaat etmedim. Bu mizbeahta kurban edilmeye gerçekte müstahak olan kişi benim." Adağını getiren kişinin zihninde bu düşünceler mevcut olmalıdır; Tanrı'ya karşı bedeni ve ruhuyla günah işlediğini düşünmelidir.

Bu hafta Aftara'da Şaul'un Amalek'i tüm varlıklarıyla birlikte imha etmesi yönünde verilen emir yer alır. Peygamber Şemuel Kral Şaul'a Amalek'i yok etmeyi emreder: "Sahip olduğu her şeyi yok et, ona acıma, erkek veya kadın demeden, çocuk veya süt emen bebek demeden, öküz veya koyun demeden, deve veya eşek demeden hepsini öldür". Ancak biraz ileride şu bilgi yer almaktadır: "Şaul ve halk Agag'a, en iyi koyunlara ve sığırlara, en besili boğalara ve koyunlara, iyi olan her şeye acıdı..."

Şemuel Şaul'a yaklaşıp duyduğu sığır seslerinin ne olduğunu sorduğu zaman, Şaul hayvanların "Tanrın Aşem için" korban olarak bağışlandığını söyleyerek özür diler. Diğer bir deyişle, Kral Şaul şunu söylemeye çalışmaktadır: "Bunu sadece Senin için, Evren'in Efendisi için yapıyorum. Adının kutsanması için bu hayvanları korban olarak getirmek daha büyük bir kutsama nasıl olabilirdi?" Ama Şemuel ona şu katı sözlerle cevap verir (pasuk 22): "Tanrı'nın Ola-korbanları ve Şelamim-korbanları için Arzusu, Tanrı'ya itaat [konusundaki Arzusu] kadar mıdır ki? [Bil ki; O] Kaliteli korbandan [çok,] itaat; koçların içyağından [çok, söz] dinleme [talep eder]!"

Tanrı bizim O'nun Sözünü dinlememizi, itaat etmemizi ister. Şaul'un mazeretinde büyük bir hiciv vardı. Korban getirmemizin tek amacı itaatimizi göstermektir. Şaul'un peygambere "Hayvanları korban getirmek için ayırdım," sözleri ne kadar da sığ ve anlamsızdır. O her şeyi tersine çevirmiştir! Tanrı'nın sözlerini dinlememek ve korban getirme isteğiyle övünmek yerine, Onun sözlerine itaat etmek daha iyidir. Kişi "Tanrı'nın emrettiklerinden daha iyi bir fikrim var" dürtüsü yerine, hizmet etme duygusu ile davranmalıdır.

 

MİŞNE TORA

[Rambam'ın Sözlü Tora'nın tüm konularını kapsayan devasa kanun kodeksi Mişne Tora'nın çok kısa bir özeti. Hazırlayan: Rabi Dr. Azriel Rosenfeld]

Önemli Not: Bu yazı dizisinin amacı Tora'nın tüm kanuni konuları hakkında okuyucuya bir fikir vermekten ibarettir. Okuyucu, pratik Alaha konusunda burada yazılacak - hem de çok kısa bir özet olan - kanunları bir temel olarak kullanamayacağını bilmelidir. Alaha konusundaki pratik uygulamalar için uzman bir Haham'a danışmak gerekir.

 

On Birinci Kitap: NEZİKİN / ZARARLAR (Devam)

68. Rotseah Uşmirat Anefeş - Katil; ve Canı Koruma Yükümlülüğü

 

Taammüden cinayet işlemek yasaktır (Şemot 20:13, Devarim 5:17). Bir katil idamı hak eder (Şemot 21:20, Vayikra 24:17, 21). Bu cezayı bir tazminata çevirmek yasaktır (Bamidbar 35:31-33). Bir katili yargılamadan önce infaz etmek yasaktır (Bamidbar 35:12). Ancak bir başkasını öldürme peşinde olan kişi, her şekilde, hatta son çare olarak öldürme suretiyle bile olsa durdurulmalıdır. Bundan kaçınmak da yasaktır (Devarim 25:12). Tecavüze yeltenen bir kişi için de benzer bir kanun geçerlidir; zira ırza tecavüz, Tora'ya göre cinayetle eşdeğer tutulmuştur (Devarim 22:26). Kişinin olanağı varken bir hayat kurtarmaktan kaçınması yasaktır (Vayikra 19:16). Günümüzde idam istemli davalara bakmaya yetkili bir mahkeme yoktur, dolayısıyla idam cezası yürürlükte değildir.

BİR HAYAT DERSİ

[Adam Lieberman / "A Life Lesson" - www.aish.com]

 

Eğer Onu Ellersen, Satın Almış Sayılırsın

 

Bu haftaki peraşa korbanlarla ilgili ilave kanunlar içerir. Tanrı şöyle demiştir:

"[Bir korbana ait olup] Herhangi bir tame [şeye] değen et, yenemez; ateşte yakılmalıdır" (Vayikra 7:19).

Manevi açıdan saf olan bir et, tame bir şeye sadece "değince" neden aniden tame olsun?

Bu kavram değerli ve önemli bir ders öğretir: hepimiz etrafımızdan derin bir şekilde etkileniriz. Bizler çevremizin bir ürünü haline geliriz.

Yapmak istemediğimiz bir davranışın çevresinde olmak hiçbir zaman iyi bir fikir değildir. Benzemek istemediğiniz insanların etrafında olduğunuz zaman, yapmak isteseniz de istemeseniz de, onların tavırları sonunda size de bulaşır. "Ben hiçbir zaman onlar gibi olmayacağım" diye bir iddiada bulunamazsınız. İyi veya kötü, çevreniz sizi etkileyecektir. Hahamlarımız bunu ezelden beri söylemişlerdir.

Yanlış çevrelerde bulunmak veya çevrede yanlış şeyler bulundurmak, yapılanlarda aktif bir şekilde rol alınmasa bile sorunludur. Kişi içki içmesini kontrol etmekte sorun yaşıyorsa, evinde alkol bulundurması açıkça pek akıllıca değildir. Sadece alkole bakmak veya kolaylıkla ulaşabilineceğini bilmek normal zamanlarda güçlü ve kararlı olan bir insanı bile dürtebilir. Birçok durumda, yapmak istemediğiniz bir davranıştan tamamen uzaklaşmanız gerekebilir.

İster beğenelim, ister beğenmeyelim, beraber olduğumuz kişilerden etkileniriz. Ve bize yeteri kadar zaman verilirse, sonunda etrafımızdaki insanlara git gide daha çok benzeriz. O halde, çevrenizi dikkatlice seçin. Zira "kendimiz gibi olmaya" ne kadar kararlıysak da, hepimiz birer insanız ve istesek de istemesek de, her gün, ne olursa olsun, değişiriz.

YAHUDİ EVİNİN TEMELLERİ

[Dini Uygulama Rehberi - Rabi Nisim Behar]

 

Bikur Holim - Hasta Ziyareti

1. Her Yahudi için hastaları ziyaret etmek bir emirdir. Yakınları ve arkadaşları hastanın yanına hemen gelmelidirler; fakat nispeten uzak olanlar üç gün geçmeden hastanın yanına gelmezler.

2. Eğer hastanın durumu ağırsa, nispeten uzak olanlar bile hastayı ziyaret ederler. Büyük bir kişi küçük bir hastayı bile, hatta günde birkaç kez bile ziyaret edebilir.

3. Önceki maddede belirtilen, hastanın günde birden çok kez ziyaret edilebilmesi, sadece hasta bundan memnun oluyorsa doğrudur. Fakat hasta rahatsız oluyorsa, odaya girmemek gerekir.

4. Hastaları ziyaret etme mitsvasının doğru şekli, ziyaret sırasında, Tanrı'ya hastanın bir an önce iyileşmesi için dua etmektir. Bir hasta ziyaret edilir, ama onun için dua edilmezse, bu mitsva yerine getirilmemiş sayılır. Bu sebeple, hastayı ziyarete, sabahın erken saatlerinde gidilmemelidir. Zira genelde sabah saatlerinde hasta kendini biraz daha iyi hisseder ve görünür; onu iyi gören de dua etmeyi aklına getirmez. Benzer şekilde, günün son üç saatinde de hasta ziyaret edilmemelidir. Çünkü o saatlerde hasta doğal olarak kendini daha ağır hisseder. Onu ziyarete gelen de demoralize olur, iyileşeceğine dair ümidini kaybeder ve onun için dua etmez.

 

361

 

5. Bir hastanın iyileşmesi için Tanrı'dan merhamet dilendiğinde, eğer hastanın önünde bulunuluyorsa istenen her dilde dua edilebilir. Fakat hastanın yanında bulunmayan kişi, sadece İbranice dua etmelidir. Dua şöyle olmalıdır: "[ŞeAkadoş Baruh U, Yişlah Le.........  Refua Şelema Ben Şear Kol Hole Amo Yisrael] - Tanrı, Yisrael'in tüm hastalarıyla birlikte .........ya da tam bir şifa versin". Bu, hafta arası edilen dua şeklidir. Şabat günü şöyle denir: "Şabat İ Milizok, Urfua Kerova Lavo Veşivtu Beşalom - Şabat günü feryat edilmez; fakat [yine de] şifanın gelişi yakındır. Şabat'ı selametle kutlayın".

Haftanın Sözü

["Shabbat Shalom Weekly" - Rabi Kalman Packouz]

 

Hayat ancak geriye dönük anlaşılabilir, ama onu ileriye dönük yaşamak gerekir.

-- Soren Kierkegaard

 

Haftanın Peraşası'nı, t  e  b  e  r  r  u  d  a     b  u  l  u  n  a  r  a  k, ölmüşlerinin ruhuna veya hasta bir yakınının şifasına ithaf etmek isteyenlerin,

 ilgililer (050 - 38 41 30) ile temasa geçmeleri rica olunur.

Peraşa kağıtları Tora ile ilgili yazılar içerdiğinden çöpe atılmamalıdır.

Lütfen Geniza'ya getiriniz.