Yazdır

aile perasasi

Emin olmadıkça, bir şeyi yapacağımızı kesinlikle söylememeliyiz. Bu haftanın peraşasında, Mişkan zamanında, insanlar söz verip de yapmayınca, kefaret için özel bir kobran getirdikleri anlatılır.

Tanrı sözlerimizi ve kelimelerimizi ciddiye alır ve bizim de ciddiye almamızı ister.

HİKAYE
Hikayemizde bir çocuk, sözünü tutarak başının derde girmesine engel olur.

UMUT VAADEDEN GELECEK

Çocuklar saatlerine baktı. Her geçen dakika daha da sabırsızlanıyorlardı. Hepsi beraber, Pazar günü bisiklet turu için okun önünde saat 9'da buluşmak için sözleşmişti. Saat neredeyse 10 olmuştu ama arkadaşları Moti hala gelmemişti.
"Beklemeli miyiz? Bu sefer zamanında geleceğine söz vermişti." dedi Ceki.
"Bilmiyorum" diye içini çekti Semi. "Bence gitmeliyiz. Şimdiye kadar gelmemişse, demek ki gelmeyecek..."
Hepsi başını salladı ve yola çıktılar.
Gezilerini bitirdikten sonra geri dönerken Moti'nin pizzacıda oturduğunu ve sakin sakin birkaç çocukla beraber yemek yediğini gördüler. Çocuklar bisikletlerini kenara çektiler.
"Hey Moti" dedi Semi. "Ne oldu? Bugün bizimle bisiklet gezisine katılacağını söylemiştin.."
Çocuk başını kaldırdı. "Şey, evet ama unuttum. Ayrıca ben size söz vermemiştim ki.."
"Vermiştin!" diye araya girdi Ceki. "Seni bir saat bekledik. Bu pek de güzel değildi."
"O zaman kararımı değiştirmişim demek ki.."dedi.
"Kararını değiştirdin ve bize bunu söylemedin mi? İnsanın sözünü tutması gerektiğini bilmiyor musun? Bu çok önemlidir" dedi Semi.
Ama Moti sadece omuzlarını silkti ve arkasını dönüp arkadaşlarıyla sohbetine devam etti.
Moti iyi bir çocuktu ama sözünü tutmama gibi bir huyu vardı. Yapacağını söylediği şeylerden birden vazgeçebiliyordu. Bazen iyi bir nedeni olurdu ama bazen hiçbir nedeni bile olmazdı. Nasıl hissederse öyle davranırdı.
O gün daha sonra Moti yoruldu ve biraz dinlenmek için can atıyordu. En sevdiği CD'sini takıp yatağına uzanmak üzereyken, o gün saat 5'te bir çocuğa yüzme dersi vermeye söz verdiği aklına geldi. Saatine baktı. 5'e 5 vardı. Yetişebilmek için hemen çıkması gerekiyordu.
Off! Diye düşündü Moti. Gerçekten de gitmek istemiyordu, en azından biraz dinlenene kadar. Neden uğraşsındı? Çocuk havuzun kenarında biraz bekleyebilirdi. Ne de olsa açılana kadar beklemek zorundaydı. Ve eğer gidemezse, çocuk eve dönerdi.
Tam arkasına yaslanacakken, arkadaşının sözlerini hatırladı: "insan sözünü tutmalıdır. Bu çok önemlidir..." genelde bu tip düşüncelerin geldikleri gibi gitmelerini beklerdi ama şimdi nedense yapmayı planladığı şeyin yanlış olduğunu düşünüyordu.
Moti sonunda ayağa kalkıp havuzun yolunu tuttu. Acele etseydi, neredeyse söz verdiği saatte orada olabilecekti.
Bu çok garip diye düşündü Moti biraz açık kapıdan girerken. Ders vermeyi planladığı çocuğun derin suyun içinde panik halde debelendiğini gördü. Moti suya atlayıp çocuğu tam zamanında kurtardı.

Hey, bunun ne kadar tehlikeli olduğunu bilmiyor musun?" diye azarladı çocuğu
"Şey... buraya 5'te geldim, sen daha gelmemiştin. Birkaç dakika bekledim sonra içeride olup olmadığına bakmak için kapıyı itim, kapı da açıldı."
Moti, sözünü tutmayıp da gelmeseydi olabilecek korkunç olayları düşündü. O gün olanlar Moti'ye sözünü tutmanın ne kadar önemli olduğunu öğretti. Bundan böyle bir şey söylediğinde mutlaka yapmaya uğraşacaktı.

TARTIŞMA SORULARI
3-5 YAŞ

Soru: Moti, ilk başta sözüne sadık kalmamak konusunda ne hissetti?

Cevap: Çok önemli olmadığını ve istediği zaman geri gidebileceğini düşündü.

Soru: En sonunda ne hissetti?
Cevap: İnsanların sözünü tutacağına dair kendisine güvendiğini ve bunu yapmadığında kötü şeylerin olabileceğini gördüğünde, sözünü tutmak konusunda daha dikkatli olması gerektiğini anladı.

6-9 YAŞ
Soru: Moti o gün nasıl bir hayat dersi öğrendi?

Cevap: Başkalarına rağmen sözünde durmak konusunda çok titiz davranmadı. Ama diğerlerinin hayati konularda bile verdikleri sözleri tuttuklarını gördüğünde, sözün küçük bir şey olmadığını fark etti.

Soru: parmaklarımızla gizli bir işaret yapsak, sözümüzü geçersiz kılabilir miyiz?

Cevap: kesinlikle hayır. Söz tutmak çok önemli bir değerdir ve küçük bir işaret yaparak silinmez. Sözümüzü tutup tutamayacağımızdan emin değilsek, bunu karşımızdakine söylemeliyiz. Örneğin, "Bunu yapabileceğimden emin değilim, ama deneyeceğim" diyebiliriz.

10 YAŞ VE ÜSTÜ
Soru: insanın sözünü tutması neden önemlidir?

Cevap: insanın sözleri ve konuşması genel olarak özünü ve derin manevi yönlerini gösterir. Verdiğimiz sözleri hafife alırsak, kendimizi ve hayatımızı hafife almış oluruz ve manevi gelişimin zevkine erişme fırsatını kaçırırız.

Soru: Söylediğimiz her şeyi yapmalı mıyız?

Cevap: tabii ki de kötü veya zararlı bir şey yapacağımızı söylesek bile, bunu yapmamalıyız. Ancak, bir şey söyleyeceğimiz zaman iyice düşünmeli ve gerçekten yapacağımız şeyleri ağzımızdan çıkartmalıyız. Ama yine de söz vermediğimizden emin olmalıyız.