Haftanın Peraşası BülteniTanrı, Moşe'ye Menora'daki "daimi kandili" besleyecek saf zeytinyağını Bene-Yisrael'den almasını söyler. Aaron bu alevi her gün, yakacak ve kandil "akşamdan sabaha" yanacaktır.

Lütfen Peraşa Kağıtlarını Dua Sırasında Okumayınız

               Bu Hafta İçin Saatler              

8 Adar

Gelecek Hafta İçin Saatler

Şabat

Başlangıç

Bitiş

5771

Şabat

Başlangıç

Bitiş

Yeruşalayim

4:47

6:00

-----

Yeruşalayim

4:52

6:05

Tel Aviv

5:01

6:01

  12 Şubat

Tel Aviv

5:07

6:07

İstanbul

5:20

6:00

2011

İstanbul

5:28

6:08

T E T S A V E

 Hatırlatmalar:

ü  18 Şubat Cuma: Purim Katan

ü  19 Şubat Şabat: Şuşan Purim Katan

 

 

Bu HP  .....'nin aziz ruhuna ithaf edilmiştir.

 

Peraşa Özeti (Şemot 27:20-30:10)

[www.chabad.org]

 

Tanrı, Moşe'ye Menora'daki "daimi kandili" besleyecek saf zeytinyağını Bene-Yisrael'den almasını söyler. Aaron bu alevi her gün, yakacak ve kandil "akşamdan sabaha" yanacaktır.

Koenler tarafından Mişkan'da hizmet ederken giyilmesi gereken giysiler tarif edilir: Tüm Koenler: 1) Ketonet - ketenden uzun bir entari; 2) Mihnasayim - keten don; 3) Mitsnefet ya da migbaat - keten bir sarık; ve 4) Avnet - bele sarılan uzun bir kuşak giyerdi.

 "Koen Gadol - Baş Koen" buna ek olarak şunları giyerdi: 5) Efod - mavi, erguvani ve kırmızıya boyanmış yün, keten ve altın ipliklerle dokunmuş, önlüğe benzer bir giysi; 6) Hoşen - üzerinde Yisrael'in on iki kabilesinin isimlerinin yazılı olduğu on iki değerli taş bulunan bir göğüslük; 7) Meil - eteğinde altın çanlar ve dekoratif narlar bulunan mavi yünden bir üstlük; 8) Tsits - alında taşınan ve "Tanrı için Kutsal" yazısını taşıyan altın bir levha.

Tetsave peraşası ayrıca Aaron ile dört oğlu Nadav, Aviu, Elazar ve İtamar'ın, yedi günlük Koenlik'e atanma törenlerini ve tütsünün (Ketoret) yakıldığı Altın Mizbeah'ı yapma konusundaki ayrıntılı talimatları da içerir.

DEVAR TORA

[Rabi Yisahar Frand - www.torah.org]

                                                                                                                           

"Beni Kitabından Sil"

Tetsave peraşası Tora'nın son dört kitabı içinde (yani Moşe Rabenu'nun doğumundan sonra) Moşe'nin isminin hiç geçmediği tek peraşadır. Hahamlarımız bunun sebebini, Moşe'nin, Bene-Yisrael adına Altın Buzağı günahının bağışlanması için yalvarırken "Eğer halkı affetmeyeceksen lütfen beni kitabından sil" (Şemot 32:22) şeklindeki ricasının gerçekleşmesi şeklinde açıklarlar. Genel bir prensibe göre, bir tsadikin bedduası, bir şarta bağlı olarak dile getirilmişse bile gerçekleşir. Bu nedenle, Moşe'nin sözleri de şarta bağlı söylenmiş olmasına rağmen ("eğer halkı affetmezsen"), Bene-Yisrael affedilmiş olmasına karşın, gerçekleşmeden kalmamıştır. Bunun bir sonucu olarak Moşe'nin ismi Tanrı'nın Kitabı'ndan, yani Tetsave peraşasından silinmiştir; yani bu peraşada yer almamaktadır.

Rav Ovadya Yosef şunu sorar: Tora'daki bütün peraşalar içinde bu bedduanın gerçekleşmesi neden Tetsave peraşasında olmuştur? Rav Ovadya Yosef cevabı şöyle verir: Moşe'nin sözleri, "lütfen beni kitabından (Misifreha) sil" şeklindeydi. Buradaki Misifreha kelimesi, "MiSefer - Kitaptan" sözcüğü ve [sayısal değeri 20 olan] Haf harfi şeklinde bölünebilir ki bu durumda Moşe'nin sözleri "lütfen ismimi 20. kitaptan sil" şeklinde anlaşılabilir. Tetsave peraşası da Tora'nın 20. peraşasıdır; dolayısıyla Moşe'nin isminin özellikle bu peraşadan silinmesi, isteğiyle tam bir uyum sergilemektedir.

Ancak bu hoş bakış açısı sadece yeni bir soruyu doğurmaktadır. Moşe isminin çıkarılması için neden özellikle 20. peraşayı seçmiştir?

Bir kitapta aşağıdaki açıklamayı gördüm:

Birçok kez, bir insan sahneden çıkarıldığı zaman, diğer insanlara "Bilmelisiniz ki, bu işi ben alabilirdim" şeklinde hatırlatmada bulunma ihtiyacını hisseder.

Rav Hayim Şmuelevitz ile ilgili meşhur bir olay anlatılır. Bir çöp kamyonuyla bağlantılı olarak genelde üç tane görev vardır: sürücü ve çöp arabasının arkasına çöp bidonlarını boşaltan iki adam. Sürücü klimalı bir kamyonda araba kullanma konforuna sahiptir. Çöpü koklamaya veya ellemeye ihtiyacı yoktur. Nispeten temiz bir iştir. Arkadaki adamların ise, kamyondan aşağıya atlamaları, binmeleri, çöpü koklamaları ve ellemeleri gerekmektedir. Rav Hayim Şmuelevitz bir keresinde Yeruşalayim'de yürürken bir çöp kamyonu gördüğünü anlatır. Adamlardan bir tanesi kamyonun arkasında çöple işini bitirdikten sonra Rav Şmuelevitz'i görür. Adam Rav'ın yanına gider ve ona Yidiş lisanında şunları söyler: "Sürücü olabilirdim; ama ben itibar peşinde değilim".

Bu değerli öykü bize çok şey anlatmaktadır. Hayatın her yönünde, bir itibar hiyerarşisi olduğunu göstermektedir. Bunun yanında, pas geçilen insanların, hatta belirli bir itibarlı pozisyondan gönüllü olarak feragat etmiş kişilerin bile, diğer insanlara "bunu ben yapabilirdim" mesajını verme ihtiyacını hissettiklerini ortaya koymaktadır.

Ancak Moşe Rabenu böyle değildir. Hahamlarımız, Moşe Rabenu'ya Koen Gadol olma fırsatı sunulduğunu anlatır. Ancak Moşe bu pozisyonun büyük kardeşine verilmesini daha doğru bulduğu için görevi reddeder. Tetsave peraşasının merkezinde, Koenler'e ait özel ibadet giysilerinin tarifi ve ilk Koenlerin göreve atanma töreninin ayrıntıları yer almaktadır. Bu vesileyle peraşa Koen Gadol'un ihtişamını ve Tanrı ibadetinde anahtar niteliğindeki konumunu da tanımlamaktadır. Moşe Rabenu'nun Tetsave peraşasına ulaştığı zaman, her insan gibi, içinden "Tora burada benden söz edebilirdi, bu Koen Gadol giysileri benim kendi üniformam olabilirdi; ben Koen Gadol olabilirdim," diye geçirdiğini düşünebilirdik. Ancak Moşe dillere destan alçakgönüllülüğüyle bu peraşanın isminin bile anılmasını istemediği peraşa olduğunu söylemiştir. "Bu Aaron'un peraşası; ben burada tamamen geri çekilmek ve bütün peraşada ismimden bile söz edilmemesini istiyorum."

Bu durum "onurdan kaçan" bir insanın klasik bir örneğidir. Bunun yanı sıra, peraşanın başında Menora'nın yakılışından bahsedilirken, bu işlem "alevin yükseltilmesi" şeklinde tanımlanmıştır. Başka bir deyişle, Menora'yı yakan Koen, alev fitile tutunup kendiliğinden yükselene kadar ateşi orada tutmalı ve ateşi ancak bu olduktan sonra geri çekmelidir. Rav Şimşon Refael Hirş de bunu eğitim konusunda bir mesaj olarak açıklar. Bir öğretmen de, öğrencisine Tora ateşini vermeli ve bu öğrenci ateşi kendi içinde yükseltebilecek konuma erişene kadar ona destek olmalıdır - ama bu olduktan sonra da öğretmen geri çekilmeyi bilmelidir. Bu da "onurdan kaçmanın" bir başka örneğidir - ve her ikisi de aynıdır. Bir öğretmen sürekli öğrencisinin başında durup "Seni bu noktaya eriştirenin ben olduğumu unutma" veya "senin bildiğin her şeyi ben öğrettim" gibi sözler söylememesi gerekir. Öğretmen geri planda durmaya hazır olmalı, kendini resimden çıkarmayı ve öğrencinin tamamen tek başına ilerlemesini sağlamayı bilmelidir. Menora ışığının ateşi kendiliğinden doğmalıdır. Öğrencinin Tora ve uygulama ateşi kendiliğinden yanmalıdır. Ve Aaron'un Koenlik payesini aldığı bu peraşada sadece Aaron başrolde olmalıdır. İşte Moşe, tam da bu peraşada geri plana çekilmeyi bu nedenle istemiştir.

AFTARA BAĞLANTISI

[The Jersey Shore Torah Bulletin / www.shemayisrael.co.il]

 

Ata Ben Adam - Yehezkel 43:10-27

Peraşamız Koenlerin özel giysilerini ve onların yedi günlük göreve atanma törenlerini tanımlamaktadır. Aftara ise, Bet-Amikdaş'ta kullanılacak olan Mizbeah'ın (Sunak) inşasını ve yedi günlük hizmete açılma sürecini tasvir eder. Tanrı sekizinci günden sonra Mizbeah'ta günlük düzenli korbanları getirebileceklerini ve onlara iyilik bahşedeceğini söyler.

MİŞNE TORA

[Rambam'ın Sözlü Tora'nın tüm konularını kapsayan devasa kanun kodeksi Mişne Tora'nın çok kısa bir özeti. Hazırlayan: Rabi Dr. Azriel Rosenfeld]

Önemli Not: Bu yazı dizisinin amacı Tora'nın tüm kanuni konuları hakkında okuyucuya bir fikir vermekten ibarettir. Okuyucu, pratik Alaha konusunda burada yazılacak - hem de çok kısa bir özet olan - kanunları bir temel olarak kullanamayacağını bilmelidir. Alaha konusundaki pratik uygulamalar için uzman bir Haham'a danışmak gerekir.

 

On Birinci Kitap: NEZİKİN / ZARARLAR

 

"On birinci kitapta, insanların birbirleriyle olan ilişkileri düzenleyen emirler dâhilinde insana veya mala verilen zararlar konusunu ele alacağım. Ve bu kitaba Zararlar Kitabı adını verdim."

 

64.  Nizke Mamon - Maddi Zararlar

 

Eğer bir hayvan zarara yol açarsa, zararı o hayvanın sahibi ödemelidir (Şemot 21:35-36). Ancak eğer hayvan olağan dışı bir hareketle zarar vermişse o zaman, hayvanın kendi değerini geçmeyecek şekilde, zararın yalnızca yarısını öder. Ancak eğer bu hayvan söz konusu olağan dışı hareketi daha önceleri de birkaç kez tekrar etmişse zararın ödemesi tam olarak yapılır. Buna karşılık, eğer söz konusu zarar, hayvan sahibine ait mülkiyet içerisinde gerçekleşmişse, herhangi bir sorumluluk yoktur (Şemot 22:4). Benzer şekilde, bu olağan dışı hareketten kaynaklanan zarar yalnızca hayvanın gitmesine müsaade edilen bir yerde gerçekleşmişse veya hayvan iyice kısıtlanmış, ama yine de kaçarak bu zarara neden olmuşsa sorumluluk vardır. Eğer zarar meydana geldiği sırada hayvanın bir sahibi yoksa o zaman yine herhangi bir sorumluluk yoktur.

Eğer bir hayvan kasti saldırı sonucunda bir insanı öldürürse o hayvan öldürülmelidir (Şemot 21:28-32). Eğer bu hayvan daha önce de birkaç kez insan öldürmüşse, sahibi, [olay kendi mülkiyeti dâhilinde gerçekleşmediği takdirde] ölen kişinin mirasçılarına tazminat ödemekle yükümlüdür (aynı yer).

Eğer kişi kamusal bölgeye bir engel yerleştirir ve bir hayvan bundan zarar görür veya ölürse, o kişi sorumlu tutulur (Şemot 21:33-34). Ancak sorumluluğu, söz konusu engelin normal şartlarda yol açabileceği zarar derecesiyle sınırlıdır. O kişi aynı zamanda bir insanın bu engelden görebileceği zarardan da sorumludur; ama biri bu durağan engel nedeniyle ölürse, engeli koyan kişinin sorumluluğu yoktur. Benzer şekilde sorumluluğu yalnızca zarar gören hayvanlar içindir; ama zarar gören eşyalar için sorumluluğu yoktur.

Eğer bir insan ateş yakar ve o ateşi kendi arazisinde muhafaza etmek için yeterli önlem almazsa ve ateş yayılıp normalde orada bulunabilecek bazı şeylere zarar verirse o kişi sorumlu tutulur (Şemot 22:5). Eğer o ateş bir insana zarar verirse, ateşi yakan kişi, sanki kendi eliyle zarar vermiş gibi sorumlu olur. Aynı kurallar, (olağandışı bir rüzgâr olmaması şartıyla) rüzgârla yayılan diğer zarar kaynakları için de geçerlidir.

BİR HAYAT DERSİ

[Adam Lieberman / "A Life Lesson" - www.aish.com]

 

Eğer Ona Sahipsen - Kullan

 

Bu haftaki peraşada Tanrı Koen Gadol'un giysilerinin nasıl hazırlanacağıyla ilgili bilgiler vermektedir. Bütün işlem büyük bir titizlik gerektirdiği için Tanrı giysilerin "...bilgelik ruhuyla doldurmuş olduğum kişiler..." tarafından hazırlanması gerektiğini söylemektedir(Şemot 28:3).

Tanrı Koen Gadol'un giysilerini hazırlayacak olanların, bilgelik ruhuyla doldurduğu kişiler olmasını istemişti. Tanrı'nın bilgelik ruhuyla doldurması ne demektir? Bu, herhangi bir yatırımla aynı anlamı taşır - yani bir yatırımın getiri sağlayacak yalnız ümit edilmez; bu fiilen beklenir. Tanrı her birimize özel ve eşsiz bir yetenek verirken, her birimize yatırım yapmıştır. Hiçbir zaman faiz ödememeyi prensip edinmiş bir bankaya bütün paranızı yatırır mıydınız? Elbette hayır.

Genellikle ilgili ve önemseyen bir ailede doğmuş olan her insan "eşsiz olduğunu duymuştur." Çocukken bu gerçeğe sarılır, bir şekilde özel yeteneklerimizden faydalanırız. İster matematik, ister müzik, sanat, edebiyat veya yemek yapmaya karşı tutkumuz olsun, birer genç olarak bize kolay gelen şeylerin veya bize zevk veren şeylerin farkına varırız. Esasında bizim için o kadar kolay olan şeyin neden başkaları için bu kadar zor olduğunu merak ederiz. Buna size Yaratan tarafından verilen, Tanrı vergisi yetenek adı verilir.

Ama insan yaşlandıkça ortaya çıkan en üzücü şeylerden biri, yeteneğini kullanmayı kesmesidir. Onun yerine o yeteneği bastırır ve kendisini, yatırımı yapılan bu yeteneğin o kadar da önemli bir şey olmadığına ikna eder. Ne büyük bir hata!

Tanrı'nın bize bahşettiği eşsiz yeteneği kullanmak ve Tanrı'ya getirisini vermek bir seçenek değil, yükümlülüktür. Size hiçbir getiri getirmeyen bir yatırımdan paranızı nasıl çekerseniz, Tanrı'nın o kullanmadığınız yeteneği sizden alma tehlikesini de aynı şekilde taşırsınız. Bu durum binlerce şekilde meydana gelebilir, ama sonunda doğuştan gelen yeteneğinizi yavaşça veya aniden kaybedersiniz. O halde, size verileni kullanın.

Hepimiz yüksek düzeyler için yaratıldık. Ve bu büyüklüğe ulaşmanın bir yolu da, daha güzel bir dünya yaratmak üzere size doğuştan verilmiş olan yeteneği kullanmaktır. Tanrı yaptığı yatırımdan bir getiri bekler. Ve size verileni kullandığınız zaman, hemen yatırımdan getiri ödemeye başlamış olursunuz. Ve o zaman, daha ne kadar çok şeyin bize emanet edileceğini seyredin.

YAHUDİ EVİNİN TEMELLERİ

[Dini Uygulama Rehberi - Rabi Nisim Behar]

 

Anava - Tevazu

 (Devam)

1. Elinde bir eşyası olan kişi, bu eşya tam ve sağlamken sevinçlidir. Fakat o eşya kırılınca artık o kişiyi pek ilgilendirmez. Tanrı'nın da böyle bir eşyası vardır: İnsanoğlunun kalbi. Gururlu bir insanı Tanrı görmek bile istemez; buna karşın O, kırık ve mütevazı kalplilerin daima yanındadır.

2. Tanrı, hayvanlarda Pasul (geçersiz) yaptığını insanda Kaşer yapmıştır. Herhangi bir çürüğü ya da kırığı olan bir hayvan Terefa'dır. Fakat kalbi kırık ve mütevazı olan kişi Tanrı tarafından çok sevilir.

3. Dünya sadece ve sadece tartışma sırasında sessiz kalan kişilerin hakkı için devamlılığını sürdürmektedir.

4. Alçakgönüllü bir kişiyi, Tanrı en sıkışık anlarda kurtarır.

5. Alçakgönüllülük mertebesine erişmeye hak kazanmış bir kişi, Tanrı Korkusu'na da sahipse, servet, onur ve uzun yaşama da sahip olacaktır.

6. Kendisini küçülten ve Gaava'dan uzak duran kişi, ebedi yaşama hak kazananlar arasına girecektir.

7. Dünyada tevazuun artmakta olduğunu görürsen, Maşiah'ın yaklaşmakta olduğundan emin olabilirsin.

Haftanın Sözü

["Shabbat Shalom Weekly" - Rabi Kalman Packouz]

 

Sürekli olarak, çözülemez sorunlar kılığına zekice sokulmuş bir büyük fırsatlar dizisiyle karşı karşıya bulunmaktayız.

 

-- John W. Gardner

 

Haftanın Peraşası'nı, t  e  b  e  r  r  u  d  a     b  u  l  u  n  a  r  a  k, ölmüşlerinin ruhuna veya hasta bir yakınının şifasına ithaf etmek isteyenlerin,

 ilgililer (050 - 38 41 30) ile temasa geçmeleri rica olunur.

Peraşa kağıtları Tora ile ilgili yazılar içerdiğinden çöpe atılmamalıdır.

Lütfen Geniza'ya getiriniz.