Haftanın Peraşası BülteniNitsavim perasaşında Yahudi inancının bazı en temel esasları yer alır:


arşiv...

 

Bu Hafta İçin Saatler 

  28 ELUL

Gelecek Hafta İçin Saatler

Şabat

Başlangıç

Bitiş

5776

Şabat

Başlangıç

Bitiş

Yeruşalayim

17:49

   18:59

-----

Yeruşalayim

17:40

   18:51

Tel Aviv

18:06

    19:01

  1 EKİM

Tel Aviv

     17:57  

   18:52

İstanbul

18:31

    19:11

2016

İstanbul

18:20

    19:00

İzmir

18:35

19:23

 

İzmir

18:24

19:12

   NİTSAVİM-נצבים

                                        3-4 Ekim 2016 RoŞ AŞANA          5EKİM 2016 TSOM GEDALYA ORUÇU                                                                                                                                                                                             

                                                                                             

                                                                                    PeraşaÖzetİ
                                                                                      [www.chabad.org]

Nitsavim perasaşında Yahudi inancının bazı en temel esasları yer alır:

Yisrael'in birliği: "Sizler - hepiniz - Tanrı'nın önünde hazır duruyorsunuz: Kabile başkanlarınız, yaşlılarınız, memurlarınız - Yisrael'in tüm erkekleri; çocuklarınız, eşleriniz, kampınızdaki Ger (Yahudi olmuş kişi); oduncundan su çekenine kadar" (Devarim 29:9).

Gelecekteki kurtuluş: Moşe, Yisrael'in Tanrı'nın emirlerini terk etmesi durumunda tecrübe edeceği sürgün ve perişanlık hakkında uyarıda bulunur, ama ardından en sonunda, "Tanrınıza geri döneceksiniz ... Eğer kovulmuşların gökyüzünün ucundaysa [bile], Tanrı seni oradan toplayacak ... ve Atalarınızın miras aldığı Ülke'ye getirecek" (Devarim 30:4).

Tora uygulaması: "Bugün sana emrettiğim emir, senin için ne ulaşılmazdır ne de uzaktır. Gökyüzünde değildir ... Denizin öbür kıyısında değildir ... Aksine sana çok yakındır; onu yerine getirmen için, ağzında ve kalbindedir" (Devarim 30:11).

Seçim özgürlüğü: "Önüne hayat ve iyiliği, ölüm ve kötülüğü koydum; böylece sana bugün Tanrı'yı sevmeni, O'nun yolundan yürümeni ve emirlerine uymanı emrediyorum... Yaşam ve ölümü koydum önüne - berahayı ve laneti. Yaşamı seçmelisin!" (Devarim 30:19).        

 

                                                                                                                          Mİ-DRAŞ YİTSHAK

                                                       Rav İsak Alaluf

                                                OLUMLU ETKİLENMEK

Roş Aşana bayramına yaklaşırken yaşanmış bir yılı geride bırakmanın uyandırdığı duyguları yaşarız. Yaşanmış güzel şeyler olduğu gibi elbette her insan için geçerli olan sıkıntıları, hayal kırıklıkları, üzüntüler artık geride kalmaktadır. Yeni seneye girmenin uyandırdığı heyecan ve umut benliğimizi sarmaktadır. İşte böyle duyguları yaşarken hayatımızın merkezinde ne olduğunu her zaman akılda tutmak gerekir. Zoar Akadoş “Yisrael, orayta ve AKadoş Baruh U had u – Yisrael, Tora ve Tanrı bir bütündür” derken yaşamın merkezinde neyin olduğunu hatırlatmaktadır. Tanrı’nın ebedi kitabı yaratılıştan nesillerce önce var olan bu kitap Yahudi toplumu için olmazsa olmazların başında gelir. Rabi Akiva Gemara’da Tora olmadan yaşamı balıkların su olmadan yaşamalarına benzetir. Bu yüzden yeni bir senenin eşiğinde Tora ile daha fazla iç içe olmak için iyi bir fırsat hepimizi beklemektedir.

Sadece 40 pasuktan oluşan Tora’nın en kısa peraşalarından biri olan Nitsavim’de Moşe halka ölüm gününde hitap etmektedir. Bu çok özel günde halkın avoda zara yani putperestlik yanlışına kapılacaklarından endişe duyan Moşe  halka bu yola girmemeleri için uyarıda bulunmaktadır.

Bir konuşmacı hitap edeceği zaman konuşmasını hazırlamak zorundadır. Bu konuşma hem konuya, hem de dinleyenlere uygun bir konuşma olmalıdır. Alakasız konularda ilgisiz kişilere konuşmak o çabayı boşuna çıkarır. Öncelikle Moşe’nin kimlere konuştuğuna yakından bakalım:

Konuşulan nesil Dor Dea dediğimiz bilgi neslidir. Tarihin kaydettiği en bilge nesil olarak bilinmektedir. RaMBaM bu nesil için içlerinde en fazla peygamberlik ruhu barındıran nesil ifadesini kullanmıştır. Bu nesildeki kadınların peygamberlik gücü peygamber Yehezkel’in gücünden daha fazladır. Bu nesil çoğunlukla Tanrı’nın sesini duyan kişilerden oluşur. Her gün Tanrı’nın sofrasından “man” ile beslenmektedirler. Man vücut tarafından tamamen absorbe edilen artık bırakmayan bir gıdadır. Tanrısaldır. Üzerlerinde kırk yıl boyunca onlara göre boyut değiştiren elbiseler vardır. Ayakkabıları asla bozulmamıştır. Kırk yıl boyunca kendilerini kuşatan Tanrısal bulutlat tarafından korunmaktadırlar. Öyle ki peygamber statüsünde olan Bilam bile onların ancak bir kısmını görebilmektedir. Bu nesil Kızıldeniz mucizesini görenlerin olduğu bir nesildir. Buradaki elli mucizeye tanıklık etmişlerdir. Mısır’daki mucizeleri görmüşlerdir. Kırk yıl boyunca Moşe, Aaron ve Miryam gibi peygamberlerden Tora öğrenmişlerdir. Bu nesle Moşe Rabenu “putperestlik yapmayın” uyarısında bulunmaktadır. Bu biraz gariptir.

Raşi bunu şöyle açıklar. Bene Yisrael putperestlik yapıldığını görmüştür. Onların yanında bulunmuştur. Bu olumsuzluk belki de onları etkilemiştir. Kırk yıl boyunca Tora ile iç içe yaşasalar dahi Gemara “gençlikte öğrenilenler unutulmaz” derken olumsuz durumların ne kadar Tora ile iç içe olurlarsa olsunlar insanları etkilediğini öğretmektedir.

RaMBaN benzer bir görüş getirmektedir. Bene Yisrael kırk yıl boyunca Tora öğrenmişlerdir. Ancak kırk yıl önce Mısır diyarını ve orada olanları görmüşlerdir. Bir kez görülen şey artık bedene nüfuz etmiştir. Her zaman anımsanabilir ve ortaya çıkabilir. Buradaki sorun Bene Yisrael’in avoda zara meraklısı olması değildir. Bir kez bile olsa bunu görmüş olmasıdır. Bundan mutlaka etkilenmiştir.

Şelomo Ameleh Mişle adlı eserinin on yedinci bölümünde kişinin yeni doğum yapmış bir anne ayı ile karşılaşmasının günahkar bir insanla karşılaşmasından daha iyi olduğunu öğretmektedir. Bilgeler en kızgın hayvanın ayı olduğunu öğretirler. Hele doğum yapmış ve çocukları alınmış bir anne ayıdan daha kızgın olması mümkün değildir. Ancak günahkar bir insanla karşılaşmanın bundan bile daha kötü olduğu iddia edilmektedir. Çünkü kızgın bir ayının vereceği fiziksel zarardır. Ancak günahkar insanın davranışları insanın ruhuna zarar verir.

Günümüzde karşılaştığımız birçok etkileyici ajan içerisinde televizyonun özel bir yeri vardır. Televizyon seyreden bir çocuğun veya büyüğün bundan etkilenmemesi mümkün değildir. Elbette çocuklar daha fazla etkilenirken büyükler birçok şeye direnç gösterebilirler. Bir zamanlar “ileride ne olacaksın” sorusuna “pilot” yanıtını verenlerin günümüzde “polat” yanıtını vermeleri bu dizilerden ne kadar etkilendiklerinin bir delilidir. İşin kötü tarafı büyükler bundan etkilendikleri zaman orada görünen fantezileri uygulamak peşinde koşmaktadırlar. Bu toplum açısından ciddi bir sorundur.  Yetkililer tarafından belirtilen “şu yaşa uygundur” ibareleri toplumun genelinin entelektüel seviyesi dikkate alındığında gerçekleri yansıtmaktan uzaktır.

Sota eşinin kendini aldattığını düşünen bir erkeğin Bet Amikdaş döneminde baş vurduğu bir yöntemdir. Eğer kadın eşini aldattıysa Sota seremonisinde içtiği su onda bomba etkisi yaratır. Aynı şekilde dünyanın neresinde olursa olsun aldattığı kişi de aynı akıbete uğrar. Gemara bu seremoninin herhangi bir erkek tarafından izlenebileceği bir odanın varlığından söz eder. Bir erkek bu seremoniyi izlemek için Bet Amikdaş’taki bir odada bulunabilir.

Burada Gemara bir soru sorar. Bu seremoniyi izleyen bir erkek zina konusuna yakın mı yoksa uzak mıdır? Akla gelen ilk yanıt bu olayı izleyen birinin asla zina konusuna yakın olamayacağıdır ama Gemara aynı fikirde değildir. Bu seremoniyi izleyen erkek otuz gün süre ile şarap içemez. Çünkü şarap zina denilen günahın başlamasına neden olabilen ajanlardan biridir. Erkek orada zina yapan bir kadını görmüş ise bundan mutlaka olumsuz etkilenecek ve bu düşünceler beyninde bulunacaktır. Bu yüzden buna neden olan etkilerden biri olan şaraptan uzak kalmalıdır.

Tora’da herksin bildiği bir öykü vardır. Yitshak Rivka ile evlenir. İki çocukları olur. Bunlardan Esav putperest kızlarla evlenir ve bu kızlar eve putperestlik için kullanılar tütsüler getirirler. Midraş Yitshak’ın körlüğünün sebeplerinden birini buna bağlar. Yitshak bu ritüelden daha az etkilenmiştir. Çünkü Avraam’ın evinde büyümüştür ve böyle şeyler görmemiştir. Görmediği için de zararı daha az olmuştur.  Bu tütsüler eve gelince Tora” vateimoratruahleYitshakulRivka-  Yitshak ve Rivka için sıkıntı olur ifadesini kullanır. Rivka daha sonra “katsti behayay  mipene  bene Het – Het kızları yüzünden hayatımdan bezdim” der. Rivka daha fazla etkilenir. Çünkü altmış yıl önce kendi evinde bunun ne demek olduğunu bilmektedir ve bundan etkilenmiştir.

Eğer Rivka gibi biri altmış yıl önce gördüğü olaydan etkilenebiliyorsa bizler gibi normal bir insanın olumsuz şeyler karşısında daha fazla etkilenmesi normaldir.  

Burada doğru soruyu sormak gerekir. Bu kadar olumsuz etkiden korunmanın yolu nedir? Bunun cevabı aslında şu an yaptığımız şeyde saklıdır.

Olumsuz edimler nasıl insanı olumsuz etkiliyorsa olumlu edimler de doğru şekilde etkiler. Tora öğrenimi bunun hemen başında gelir. En başta da söylediğimiz gibi Tora olmadan bir Yahudi toplumu düşünülemez.

Çocuğumuzun müzik zevkini iyileştirmek için uzmanlar hamilelik dönemlerinde bile klasik müzik dinlememizi ve bebeğe dinletmemizi önerirler. Bunu birçok anne baba uygular. Rabiler de çocukların iyi yetişmesi için aynı dönemlerde Divre Tora dinlenmesini önerirler. Nedense bu tavsiye çok fazla popüler görülmez. Ancak bilinmelidir ki Yahudi toplumunu kurtaracak olan bu bilgiler ve Tora’nın sözleridir.

Önümüzdeki hafta Roş Aşana bayramı ile birlikte YamimNoraim sürecine giriyoruz. Tanrı’nın bu sene ve her sene bizleri bütün sevdiklerimizle yaşam kitabına yazması ve onaması temennisiyle…

Tizku leşanim rabot neimot vetovot.

 

 

                                                                                       DİVRE TORA

                                                                                        Rav SelimEskanazi

“Atem nitsavim ayom kulehem...”

“Bugün sizler Tanrı’nın önünde hazır duruyorsunuz”. Pasuktaki “ayom” yani bugün kelimesi Roş aŞana'dan bahsetmektedir.

“Lo başamayim i”; teşuva mitsvası göklerde değil,

“Velo meever layam i” denizler ötesinde de değil,

“Ki karov eleha adavar meod”, aksine teşuva sana çok yakındır,

“Befiha uvilvaha laasoto”, teşuva şansı ağzında ve kalbindedir.

Tora bizlere şöyle öğretmektedir:

“Lo yakum ed ehad, al pi şenayim o şeloşa edim yakum davar”

1 şahit birçok konuda konuyla ilgili karar çıkarmak için yeterli değildir, ancak 2 veya 3 şahit varsa eğer o zaman yargıdan çıkan karar uygulanabilir. Pasuktaki “ed” yani şahit kelimesi aynı anda mücevher anlamına da gelir. “Baale musar” bizlere teşuvanın 3 tane mücevheri olduğunu öğretmişlerdir.

“Kol” yani Ses ki bahsedilen ses Tefila ve Tora sesleridir, teşuvanın ilk mücevheridir.“ Tsom” yani oruç, teşuva için 2. önemli mücevherdir. 3.Mücevher “Mamon” yani Para yani tsedaka'dır.

Bir kişi yeni seneye başlarken daha fazla Tora öğrenme konusunda kararlar almalıdır. Daha fazla sinagogta  minyanla beraber dua etme ayrıcalığını üzerine almalıdır. Tora öğrenen insanların sayısının artması sevindirici bir gelişmedir.

Roş aŞana çıkışında bir oruç vardır. Tsom Gedalya orucu. Hahamim, bizlere bu orucun özellikle 10 teşuva gününde olduğunu öğretirler. Bunun amacı  Yom Kipur'un içinde bulunduğu haftada toplam 2 tane oruç tutmaktadır. İnsan oruç tuttuğu zaman kanı azalır, eti küçülür, bu şekilde  Yüce Tanrı'ya kendinden azalan kan miktarını korban olarak sunmaktadır. Fakat bir oruç daha var. Bu orucun adı Raavad orucu, insan çok sevdiği bir yemeğin sonunda kendi nefsine hakim olup, yemeğin sonunda bir parça o yemekten bırakırsa aynı oruç tutmuş gibidir.

Tora diyor ki tek bir mücevher yeterli değil, en azından 2 tane olması gerekir. Mesela fakir biri eğer geçinecek parası yoksa tsedaka veremez, ama kol yani Tora sesi ve tefila sesi, tsom oruçtan muaf değildir.

“Lo yakum ed ehad”, tek bir şahit, mücevher; teşuva için yeterli değildir, “al pi şenayim” 2 şahit  “o şeloşa” veya 3 şahit, 3 mücevher sayesinde teşuva kapıları açılabilir.

TaNTA, 4 kelimenin baş harfleridir. “Tagim” “Nekudot” “Taamim” “Otiyot”

“Tagim” Tora'daki harflerin üzerindeki taçlardır. Rabi Akiva Tora'nın her harfinde bulunan taç için ayrı ayrı deraşalar yapmıştır. “Nekudot”  Tora'daki harflerin altına veya üstüne gelen sesli harflerdir. “Taamim” Tora'nın okunma melodileri, Tora'nın do re mi 'sidir. “Otiyot” Haflerdir (alef,bet,...). 4 ana başlık sayesinde Tora farklı anlamlarla okunabiliyor.

Mozart'ın müziği notalardan oluşuyor, güzel bir dinleti olabilir ama anlamı yok, “do re mi fa sol”  bizlere birşey öğretmiyor, fakat Tora’da ‘taam’ların bile anlamları var.

Bir parça sesli harflerden bahsedelim.

Kabala'nın kaynağı Zoar'a göre en yüksek seviyeli sesli harf hangisidir?

Zoar diyor ki kabala dünyaları içinde "keter" en yüksek dünya, mitsvalarımızın dualarımızın bazıları “Kise aKavod”a yani Tanrı'nın koltuğuna çıkıyor tabiki buna layık olmak lazım, bazıları “Malahim” yani melekler seviyesine çıkıyor, bazıları düşük seviyeli meleklerin seviyesine çıkıyor.

Zoar aKadoş diyor ki kamats harfine geldiğiniz zaman heyecanlanabilirsiniz çünkü o keter'dir, “Kamats”,  “Kol” yani ses “Mamon” yani para “Tsom” yani oruç, teşuvanın 3 ayağının baş harflerini oluşturmaktadır.

“Adam” kelimesi ibranice nasıl yazılır? Alef altındaki sesli harf Kamats, Dalet altındaki harf Kamats.

Adam çok değerlidir bu sebeple 2 tane Kamats içermektedir.

Kamats Kamats, gençken “kamats” yaşlıyken “kamats”.Gençken teşuva yapmış olsan bile, yaşlandıkça teşuva yapmaya devam et, merdivenin yönü devamlı yukarıya baksın, kamats kamats.

 

Veatem adevekim BAd. El. Hayim Kullehem Ayom

 

 

                                                                     GENÇ NESİLDEN ÖGRENİYORUZ

                                                                                               Beri Bahar

                                                                                  TANRI’NIN HUZURUNDA

“Bugün siz- hepiniz- Tanrı’nızın Huzurunda hazır duruyosunuz; Kabile başkanlarınız , ileri gelenleriniz ve polisleriniz - her Yisrael erkeği;” Devarim 29:9

Nitsavim Peraşası daima Roş Aşana’dan önceki Şabat gününde okunur. Bu açıdan, bu ciddi yargı günü öncesinde yukarıdaki pasukta da yazdığı gibi “Hepiniz Tanrı’mızın Huzurunda hazır duruyorsunuz”  sözleriyle farklı bir anlam kazanır. Ancak yine de “Yamim Noraim- Heybetli günler” adı verilen döneme hazırlık Roş Aşana ile değil, ondan çok önce başlar. Yukarıdaki pasuktan sonraki pasuktan bu tarihi öğrenebiliriz. “... Odun kesenlerinden …” buradaki “odun kesme” terimi, Tu Beav gününe işaret eder, zira bu günün mutlu bir zaman olarak kutlanmasının sebeplerinden biri, Bet-Amikdaş’ta kullanılacak olan odunların kesiminin tamamlanmasıdır. Böylece Yamim Noraim havası buna bağlı olarak bir Yahudi’nin, Yargı Günü’ne hazırlık olarak ciddi özeleştiriyi yapması gereken dönem Tu Beav’la başlar. Diğer yandanda pasuğun devamındaki (“...Su çekenlerine kadar.”) su çekme terimi Sukot Bayramı’nın son günü olan Oşana Raba’yı işaret eder. Zira Sukot Bayramı’ndaki Hol-Amoed günleri boyunca Mizbeah’taki özel Nisuh Amayim (suyla yapılan  neseh) işlemi için su çekilirdi ve Oşana Raba bunun yapıldığı en son gündür. Böylece “Tanrı’mızın Huzurunda hazır durduğumuz” dönemin başlangıç ve sonuç tarihleri bu pasukta ima edilmiştir.   

 

                                                                                   PİRKE AVOT

                                                          Rav İsak Alaluf

                                                                       NEŞAMA’NIN DUYACAĞI SES – 2

 

Horev dağından çıkan “bat kol” insanları teşuva konusunda teşvik edici davranır. Bu sesin kaynağını tanımak ve teşuva konusunda uyanmak çok önemlidir. Yaşamımızdaki değerleri revalüe etmek için Tanrı’nın çağırısından daha iyi bir uyarıcı bulmak mümkün değildir. Bizler maddi yaşamın stresi içinde sürekli olarak manevi değerlerimizi devalüe etmek konusunda çok yetenekliyiz. Onlar değer yitirdikçe yaşamımızdaki anlam da azalmaktadır. Bu anlam azalması da doğal olarak neşamanın duyduğu Tanrısal kökenli ses ile bizleri uyarma yoluna gitmektedir.

 

Teşuva’nın çağırısına kulak vermek ve uymak için yaşamımızda köklü değişiklikler yapmak gerekir. Bu köklü değişikliklerden bazıları bizlerin rahatına ve konforlu görünen yaşamına müdahale edebilir. Sahip olduğumuz bazı keyiflerden feragat etmemiz de gerekebilir. Bunun sonucunda da statükomuzu devam ettirebilmek için Tanrısal sese sağır bir kulakla da yaklaşabiliriz. 

 

Dr. Twerski alkoliklerle olan çalışmasında bunun örneklerini fazlaca görmektedir. Alkolün yıkıcı etkisini çok iyi bilen ve bu konuda kendilerini sürekli uyaran hastalar vardır. Hatta bu konuda yardım almayı bile kabul edenler görülmektedir. Ancak alkolle karşılaştıklarında bütün bu çabalar boşa gitmektedir. Sanmaktadırlar ki alkolün vermiş olduğu rahatlık onlar için  bütün olumsuzluklara rağmen feda edilemeyecek kadar önemlidir. Ancak zaman içinde alkol onları esir almaktadır. Öyle bir zaman gelmektedir ki serbest seçim hakları alkol tarafından gasp edilmekte ve kendileri ancak alkolün kendilerine izin verdiği kadar yaşamlarına devam etmektedirler.

 

Bu bilimsel örnekten sonra cemaat olarak yakından bildiğimiz bir durumu mercek altına alalım. Rabiler  sürekli olarak guruplarda, sinagoglarda dersler ve konuşmalar yapmaktadırlar. Bu konuşmalarda Şabat, Kaşerut gibi temel konular konuşmaların temelini de oluşturmaktadır. Bizleri dinleyen dindaşlarımız özellikle sohbet bölümlerinde klasik bir soru ile karşımıza çıkmaktadırlar: Bu söylediğiniz değerleri çocuklarımıza nasıl verebileceğiz. Ben dahil birçok konuşmacının onlara verdiği cevap hemen hemen aynıdır. Evinizde uygulanan mitsvalar çocuklarımız tarafından rahatlıkla öğrenilir ve uygulanır. Yani eğer evimizde kaşer ürünleri kullanıyorsak bilelim ki çocuklarımız Kaşer kavramı ile tanışacaklardır. Şabat konusunda evlerimizde gereken uygulamalar varsa çocuklarımız Şabat’ı öğrenecektir. Şimdi dindaşlarımızın bir çoğunun verdikleri yanıta bakalım: “Rabi bunları yapmak hiç de kolay değil.” Elbette ki kolay değil. Ama eğer içinizden bizleri Horev dağından çağıran sese yönelmek istiyorsak alışkanlıklarımızı değiştirmeli hatta bazı zevklerimizden feragat etmeliyiz. Yanıt daha da yumuşamaya başlar. “Buna hazır olduğumuzda başlayacağız” PirkeAvot bir başka yerinde “vaktim olduğu zaman öğreneceğim deme çünkü hiç de vaktin olmayabilir” ifadesini kullanır. Benzer bir şekilde eğer “hazır” olmayı bekleyecek olursak o hazır zaman hiçbir zaman gelmeyebilir.

 

                                                                  MİMAAYAN

                                                                                                    Rav İsak Alaluf

                                                                                               ADALET – YARGIÇLAR VE AĞAÇLAR

 

“Şofetim veşoterim titen leha – yargıç ve polisleri atayacaksın.”

“Lo titaleh aaşera kol ets etsel mizbah Ad... E.loeha  -  Tanrı’nın mizbeah’ının yanında idol olacak bir ağaç dikmeyeceksin.”

 

Tora’da yukarıdaki iki cümle birbirine çok yakındır. Genel bir kaidedir ki birbiriyle ilgili olan cümleler ilgisiz bile görünse Tora’da yakın yerlerde bulunur. T,yargıçların atanması ile putperest amaçlarla kullanilabilecek bir ağacın dikilmesinin yasağı birbiriyle nasıl ilgili olabilir? Talmud Sanhedrin 7/A’da bu konuda şöyle der: “Uygunsuz bir kişinin yargıç olarak atanması Tanrı’nın mizbeah’ının yanında putperest amaçlarla kullanılacak bir ağaç dikmek kadar derin bir günahtır.”

 

Melo Haomer adlı kaynak bu iki öğenin nasıl birbiriyle karşılaştırılabileceğini şöyle anlatır.  Putperestliğin diğer kavramları rahatlıkla tanınabilir. Bunlar ikonlar, heykeller gibi formlardır. Ancak bu amaçla kullanılan bir ağaç diğer ağaçlardan farklı görünmez. O sadece masum bir ağaç görünümündedir ve asla putperest amaçlarla kullanıldığını göstermez. Fakat bu masum görünüş aslında aldatıcıdır. Bu ağaç gerçekte avoda zara için kullanılmaktadır ve bir idoldür.

 

Aynı örneği uygunsuz olup da atanan bir yargıç için verebiliriz. Yargılama içten gelmesi gereken derin hisler ve derin bir bilgi gerektiren bir kavramdır. Kişi son derece uygun görünebilir ancak içsel değerleri hiç de bu kavrama uygun düşmez. İşte bu yüzden sanki masum bir ağaç gibi görünür. Halbuki o ağaç gibi içten hiç de uygun olmayan bir durumu vardır.

 

Rabi Dr. Twerski’ye göre toplumlarda atama  durumu işte bu kriretler göz ardı edilmeden yapılmalıdır. Politik, maddi veya manevi kazanç güden, onur peşinde koşan kişilerin bu göreve uygun olmadığı Tora tarafından dolaylı bir şekilde öğretilmekte ve toplum uyarılmaktadır.

  

                                                                                HAFTANIN SÖZÜ

                                                        Yeni yıl bereketiyle başlasın (Ahot Ketana Şarkısından )