Yazdır

Talmud Tora Çoçuk Peraşası

“İnsanların elindeki bu asalar da ne?” diye sordu Dani.

Dina asalardan birini işaret ederek, “Bak burada Elitsur Ben Şedeur yazıyor” dedi ve sonra bir diğerini göstererek, “Burada da Avidan Ben Gidoni yazıyor. Acaba adı geçen bu insanlar da kim?” diye düşündü.

 

Dina ve Dani, insanların arkasından Mişkan’a girdiler. Orada, Moşe tüm asaları toplayıp bir kenara koydu.

Ertesi gün Dani ve Dina yeni güne uyandıklarında, gördükleri karşısında çok şaşırmışlardı. Asalardan biri çiçek açtı, filizlendi ve badem verdi.

“Şuna bak asanın üzerinde Aaron Ben Amram yazıyor” dedi Dani. İki kardeş olup biteni şimdi anlamaya başlamıştı. “Her asa bir kabileye ait; üzerinde çiçekler açan asa ise Levi kabilesinin”.

Dina açıkladı: “Bene Yisrael’in içinde bazı kişiler Moşe ve Aaron’un tüm kutsal görevleri kendi ve Levi kabilesinden kişilere verdiklerini iddia etmişlerdi. Üzerinde çiçekler açan bu asa ise, halkı yönetmek üzere Moşe ve Aaron’u Tanrı’nın atadığını herkese kanıtlamış oldu.”

Dani, “Tanrı her nesilde mutlaka Am Yisrael’e liderlik edecek bir Tsadik gönderir!” dedi.

Şabat Masasına Hikaye

Kutsal Görev

Rabi Miloubavich’i bekleyenlerden biri de Rav Vinberg’di. Rav Vinberg kutsal bir görev için gideceği Güney Afrika’ya yapacağı yolculuk öncesinde Rabi Miloubavich’in duasını almak için oradaydı.

Rabi, “Yolculuğunuz sırasında bir iki gün mola verecek misiniz?” diye sordu. Rav Vinberg, “Bir iki saatlik bir mola vereceğiz ama bundan daha uzun değil” diye cevap verdi.

Rabi tekrar sordu, “Yolculuğunuz sırasında bir iki günlük bir mola planlıyor musunuz?”

Rav Vinberg Rabi’ye daha önce verdiği cevabın aynısını verdi. Ve Rabi ona başarı ve iyi yolculuklar diledi.

Kısa bir süre sonra Rabi Vinberg yola koyuldu ve kendisini uçakta buldu. Programa göre, Senegal Cumhuriyeti’nin başkenti Dakar şehrinde bir iki saatlik bir mola verdikten sonra uçak tekrar havalandı ve yoluna devam etti.

Fakat birdenbire pilot bir anonsta bulunarak, uçağın motorunda bir sorun oluştuğunu ve Dakar’a acil iniş yapacaklarını duyurdu. Ayrıca, uçağın tamiri iki gün süreceğinden, iki gün süreyle Dakar’daki bir otelde misafir edileceklerini söyledi. 

Rav Vinberg, Rabi’nin ona sorduğu soruyu hatırladı ve hemen aklından “Rabi bana yolculuğum sırasında bir iki günlük mola vereceğimi ima etmiş olmalı” diye geçirdi ve kendi kendine, “Öyleyse, bu fırsatı başka Yahudiler ile bir araya gelmek ve onları Yahudilik konusunda uyandırmak üzere değerlendirmeliyim” diye düşündü.

Rav Vinberg, eşyalarını otele bıraktıktan sonra, şehirdeki Yahudileri aramaya çıktı. Ne otel çalışanları ve ne de yoldan geçen çoğu insan şehirde Yahudi olup olmadığını dahi bilmiyorlardı ta ki, biri onu Yahudi bir dükkan sahibine yönlendirene kadar.

Dükkan sahibi, Rav Vinberg’i güler yüzle karşıladı ve onu şehirdeki Yahudi aileler hakkında bilgilendirdi. Ona, kendisinin bir Tefilin’i bile olmadığını anlattı.

O anda Rav Vinberg adamı Tefilin takmaya da davet etti. Sonra şehirdeki Yahudilerle bir buluşma ayarladı, onlara moral verirken Yahudilik anlamında onları güçlendirdi. Özellikle de bir genç ile saatlerce sohbet etti. Genç, Yahudi bir kızla nasıl tanışabileceğini sordu. Rav Vinberg ona, Yahudi bir kızla tanışabilmek ve Yahudi bir aile kurabilmek için Fransa’ya gitmesini önerdi.

Üç gün sonra Rav Vinberg Dakar’dan ayrıldı. Rabi Miloubavich’e yazdığı mektupta Dakar’da karşılaştığı Yahudi’lerin durumunu anlattı. Çok geçmeden Rabi, Dakar’daki Yahudiler’e çeşitli kutsal eşyalarla dolu bir paket gönderdi. Pesah bayramı yaklaşırken, Dakar’daki Yahudiler, Matsa kutuları ve Agada kitapları alınca çok şaşırdılar. Bu vesile ile tüm cemmat Pesah’ı bir arada kutladılar.

Kısa bir süre sonra, Rav Vinberg Dakar’da tanıştığı gençten düğün davetiyesi alınca çok mutlu olmuştu. Genç, Yahudi bir kızla evleniyordu. Rav Vinberg, uçağının neden Dakar’da bozulduğunu ve birkaç günü orada geçirmek zorunda kaldığını şimdi daha iyi anlıyordu.

Pozitif Mitsvalar

Pidyon Aben

Bamidbar 18:15 “Ancak insanın behorunu mutlaka kurtarmalısın”

Pidyon Aben, Tora’nın ‘yapmalısın’ şeklinde emrettiği pozitif bir mitsvadır.

Pidyon Aben, ilk doğan erkek çocuğun otuz bir günlükken babası tarafından Koen’e verilecek beş gümüş para (bizim geleneğimizde altı gümüş kaşık) karşılığında kurtarılması törenidir. Her baba behor oğlunu bu seremoniyle kurtarma yükümlülüğüne sahiptir. Eğer herhangi bir sebepten dolayı baba bu yükümlülüğü yerine getirmemişse, çocuk büyüdüğünde kendi kendini kurtarmalıdır.

Resimli Peraşa

pdfPeraşayı indirmek için tıklayın