rav alaluf

"Et Şabetotay tişmoru umikdaşi tirau ani Ad… - Şabatlar’ımı gözetin ve kutsal mekanıma saygı duyun ben Tanrı’yım.” (Vayikra 26/2)

Tora’da birbirine yakın bir şekilde iki mitsva yazılmışsa bu iki mitsvanın birbiriyle ilintili olduğunu bizlere gösterir. Şabat mitsvası ile Tanrı’nın kutsal yerine gösterilmesi gereken saygı aynı pasuk içindedir çünkü ne yazık ki Tanrı’nın evine belki de en büyük saygısızlık Şabat günlerinde dualar sırasında birbirimizle yaptığımız anlamsız ve gereksiz konuşmalar sırasında ortaya konmaktadır. Şabat ve bayram günlerinde, bir düğün veya brit mila töreninde, her zaman dolu olmasını dilediğimiz sinagoglarımızı doldurduğumuz günlerde dualar sırasında gerçekleştirdiğimiz şahsi konuşmalarımız bu kutsal yere gösterilmesi gereken büyük saygıdan uzaklaşmamızı sağlamaktadır. Sadece bu konuşmalarımız değil bu kutsal yerde gösterdiğimiz düzensizlikler de dikkat çekicidir.  Hepimiz çok yakından biliriz ki bu kutsal yere göstermemiz gereken saygı gösterilmez iken hepimiz bir yönetici, devlet erkanı ve bunun gibi yerlerde saygıda kusur etmeyi aklımızdan bile geçirmeyiz. Tanrı’nın evinde O’na saygı göstermek bir insan olarak ulaşabileceğimiz en üst ruhani seviyelerden biridir. Birlikte sinagoga geldiğimiz çocuklarımız saygısızlıklarımızdan olumsuz etkilenmektedir. Ne yazık ki birçok anne baba da çocuklarının yaptıkları istemli veya istem dışı saygısızlıklara seyirci kalmakta hatta göz yummaktadır. Bu da yetişen yeni neslin daha saygısız ve umursamaz olmasını beraberinde getirmektedir.  Çocuklarımızın sinagoglara gelmesi çok önemlidir. Burada yapacakları ufak tefek haşarılıklara daha önce de söylediğimiz gibi hoş görü ile yaklaşmak gerekmektedir. Uyarmak gerekiyorsa onları incitmeden bunu yapmak hepimizin görevidir. Ancak anne ve babalara düşen en önemli görev bu kutsal mekanda onları kendilerine yakın tutmalarıdır.

Rabi Dr. Twerski bazı cemaatlerin bu saygısızlıktan dolayı büyük sıkıntı yaşadıklarını ve cemaatten bazı kişilerin oradan ayrılarak kendilerine ayrı bir minyan oluşturduklarını söylemektedir. Bu farklı minyan anlayışı bazen gerekli gibi görünse de  bütünlük ve birliğimizi bozacağından acı vericidir.  

Tosafot Yom Tov kitabının yazarı olan Rabi Yom Tov Heiler başımıza gelen birçok olumsuzlukların nedeni olarak sinagoglarda ve kutsal yerlerde yaptığımız saygısızlıkları gösterir. Bunların başında da yapılan şahsi konuşmaları işaret eder. bununla beraber Tefila öncesinde halk için bir dua okuyarak Tanrı’dan yardım diler. Bu duanın dilimizdeki anlamı gerçekten dikkat çekicidir.

“Atalarımız Avraam, Yitshak, Yaakov, Mşe, Aaron, Yosef, David ve Şlomo’yu kutsayan Tanrı Tefila ve Tora okunması sırasında dilini kontrol edemeyenleri de kutsayarak onları bu zamanlarda konuşmaktan korusun. Tora ve peygamberler kitabındaki bereketler  onların üzerinde olsun. Çocukları sağlık ile büyüsünler. Bu dünyada bolluk içinde yaşasın gelecek dünyada da payına kavuşsun amen.”

Twerski bu kadar güzel bir duayı elimizin tersiyle itmenin hiç de akılcı olmadığını bizlere öğretir. Bilmeliyiz ki hepimiz sinagogta  yapmamız gereken davranışların bilincinde olmak zorundayız. Konuşma alışkanlığımızı dualarımıza daha da konsantre olmak sureti ile daha olumlu bir yönde değiştirmek, Tanrı’nın evinde O’na göstermemiz gereken saygıyı göstererek hep toplum içinde hem de toplumlar arasında Tanrı’nın ismini yüceltmek ve bu olumlu davranışlarımızı çocuklarımıza da öğreterek onları her zaman izlemek   bizleri maneviyat yolunda daha da yukarılara taşıyacaktır.