Talmud Tora Çoçuk PeraşasıDani ve Dina, pencereden içeri bakıyor; Koen’in evin duvarlarını nasıl kontrol ettiğini izliyorlardı.

Koen, duvarların üzerindeki lekeleri inceledikten sonra kararını açıkladı: “Bu tsaraat (cüzam)! Evin duvarı tamamen yıkılmalı.”

Dani, “Bu Laşon Ara, kötü konuşma yüzünden” dedi ve ekledi: “Konuştuklarımıza dikkat etmenin ne kadar önemli olduğunu görüyorsun.”

Dina, “Belki de Laşon Ara yüzünden değildir; çünkü bu lekelere sebep olabilecek başka nedenler de var. Bekleyip göreceğiz” dedi.

Evin büyük oğlu Yeuda, duvarları yıkmak için kullandığı çekici yere bırakırken, “Hey, burada bir şey buldum” dedi ve bulduğu sandığı kendine doğru çekti.

Babası sandığı açtı ve herkes sandıktan çıkan altın paraları görünce çok şaşırdı.

Baba düşünceli bir ses tonuyla, “Peki, bu sandık nasıl buraya geldi?” diye sordu.

Yeuda, “Ben biliyorum!” diye cevap verdi. “Erets Yisrael'e geldiğimizde burada olan Kenanlılar, bizlerin onların değerli eşyalarını alacağımızı düşündüler. Bu yüzden, değerli eşyalarını yaşadıkları binaların duvarlarına sakladılar. Tanrı ise, bugün cüzam sayesinde bizim bu hazineyi bulmamızı sağladı.”

Baba, “Her şekilde cüzam, kendimizi geliştirmek için bir uyarı olmalıdır” dedi ve devam etti: “İçimizde saklı olan gerçek hazineyi bulmak, doğru davranışlarda bulunmamız ve tekrar doğru yola dönebilmemiz için bize gösterilen bir işarettir.”

Şabat Masasına Hikaye

Yaşam İksiri

Seyyar satıcının bağırışları uzaktan duyuluyordu: “Mucize ilaç! Her derde deva!” Şehrin meydanına yaklaştıkça satıcının sesi daha da güçlü duyuluyordu. “Kim hayat iksirinden satın almak ister?”

Birçok kişi, merak içinde bu sihirli ilacın ne olduğunu öğrenmek için seyyar satıcının çevresine doluştu. Herkes bu mucize ilacı görmek ve ilacın tadına bakmak istiyordu.

Seyyar satıcı büyük bir sakinlikle müşterilerine hizmet etti ve onlara ürünü gösterirken, nasıl kullanılacağını anlattı.

Rabi Yanay da şehir merkezinde seyyar satıcının etrafında toplanan kalabalığı görünce, satıcının yaşam iksiri olarak sattığı ilacı merak etti. Evinin penceresinden seslenerek seyyar satıcıdan evine gelmesini rica etti.

Satıcı, Rabi Yanay’a, “Efendim, sizin bu ilaca ihtiyacınız yok!” diye cevap verdi ve yoluna devam etti. Fakat Rabi Yanay vazgeçmedi, satıcıyı ısrarla evine davet etti. Sonuç olarak da, satıcı Rabi Yanay’ın ısrarlarını kıramadı ve Rabi Yanay’ın evine gelmeyi kabul etti.

Rabi Yanay seyyar satıcıyı beklerken kendi kendine, “Bu ilaç neymiş bakalım? Acaba hap olarak mı yoksa damla olarak mı satılıyor?” diye düşünürken kapı çalındı ve seyyar satıcı Rav’ın evine geldi.

Fakat Rabi Yanay’ın boş ellerle geldiğini gören Rav adama, “Hani çantan? Yoksa ilacı getirmedin mi?” diye sordu.

Bunun üzerine, seyyar satıcı elini ceketinin cebine soktu ve cebinden bir Teilim kitabı çıkardı. Teilim’in otuz dokuzuncu bölümüne gelene kadar kitabın sayfalarını çevirdi. Sonra oradaki bir cümleyi işaret ederek okudu:

“Mi Aiş Ehafets Hayim, Oev Yamim Lirot Tov… Kim uzun bir hayat yaşamak istiyorsa, diline hakim olsun ve konuşmadan evvel ağzından çıkaracaklarını iyice düşünsün.”

Rabi Yanay şaşkınlık içinde seyyar satıcıya, “Demek mucize yaşam iksirin buymuş! Mişle kitabında da benzer bir cümleye yer verilmiştir. ‘Ağzını ve dilini koruyan, ruhunu da beladan korur’. Hep Şelomo Ameleh’in bu cümleyi neye dayanarak söylediğini düşünmüşümdür; fakat cevabını hiç bulamadım. Ama artık cevabı biliyorum. Hatta ağzından çıkacak kelimelere dikkat etmenin ödülünün de uzun bir yaşam olduğunu şimdi senden öğrendim. Hazak Ubaruh. Teşekkür ederim.”

Pozitif Mitsvalar

Devarim 17:11 “Sana öğretecekleri öğretiye ve sana söyleyecekleri yargıya göre davranmalısın.”

Hepimiz sağlıklı olmak isteriz. Düzgün beslenmek ve formumuzu korumak isteriz. Bizi hastalıktan koruyacak tavsiyelere kulak veririz.

Doktorlara güvenebileceğimizi biliriz. Çünkü doktorlar uzun yıllarını insan vücudunu araştırarak, inceleyerek ve denetimleyerek geçirmişlerdir. Bu sebeple onların tavsiyelerine uyar, hayatlarını bizlerin sağlığına adamış olan doktorlara minnet duyarız.

Her Yahudi Tora’yı ve Mitsvaları yerine getirmek ister.

Bu bağlamda bizler, Ravlara ve Tora uzmanlarına hayatlarını bizlere Tora öğretmeye adadıkları için minnet duyarız.

Şöyle ki onların profesyonel bilgisi, bize Tora’yı ve mitsvaları daha iyi anlamamıza yardımcı olur.

Bu bağlamda Tora, bizlere onların izinden gitmemizi, Tora ve mitsvalar konusundaki yönlendirmeleri doğrultusunda yaşamamızı emreder.

Resimli Peraşa

  • Oğul ya da kız doğumundan sonraki arınma günleri dolduğunda, anne Buluşma Çadırı’nın girişi civarına - oradaki görevli bir Koen’e - Ola kurbanı olarak bir kuzu getirir. (Tazria 12:6)
  • Koen, vücudun derisindeki lekeyi inceler. Eğer lekenin üzerindeki kıllar beyaza dönmüş ve lekenin görüntüsü vücudun derisine göre daha derin gibiyse, bu tsaraat (cüzam) lekesidir. (Tazria 13:3)
  • Üzerinde leke olan tsaraat hastası için genel kanun şöyledir: giysileri yırtık olmalı, saçları kesilmemelidir... Leke üzerinde olduğu sürece tame olarak kalacaktır. Bu yüzden yalnız kalmalıdır ve yeri kampın dışıdır. (Tazria 13:45-46)
  • Metsoranın arınma gününde... Koen kampın dışına çıkar. Koen inceleme yapar ve hastadaki tsaraat lekesinin iyileştiğini tespit edince, Koen talimat verir ve arınmakta olan kişi için iki canlı kuş, bir sedir dalı, kırmızı yün ve zufa otu alınır. (Metsora 14:2-4).

pdfPeraşayı indirmek için tıklayın