Talmud Tora Çoçuk Peraşası

Merhaba arkadaşlar,

Hiç ‘Ahnasat Sefer Tora’ yani yeni bir Sefer Tora’nın sinagoga getirilmesinden etkilenmeyen birine rastladınız mı?

Sanırım cevabınızı duyar gibiyim: Hayır! Yeni bir Sefer Tora’nın heyecanını mutlaka ki herkes içinde hisseder. Bu bağlamda insanların Tora’nın etrafında şarkılar söylemesi ve danslar etmesi de çok doğaldır.

En son Ahnasat Sefer Tora törenine katıldığımda, sinagogun Rav'ı büyük bir heyecanla Sefer Tora'nın çevresinde dans ediyordu. Sınıf öğretmenim Bay Levi de kalabalığın arasındaydı ve neşeli bir surat ifadesiyle alkış tutuyordu.

Babama, "Sinagogdaki tüm bu yetişkin insanların, çocuklar gibi heyecanlanıyor olmaları komik değil mi?" diye sordum.

Babam, "Hayır değil. Aksine, insanlar büyüdükçe daha çok sevinirler ve Sefer Tora'nın neşesini hissedip mutluluk içinde dans ederler; şöyle ki bu neşenin Tanrı Sevgisi'nden kaynaklandığını bilirler" diye cevap verdi.

Annem, benim bu cevaptan tatmin olmadığımı anlayınca şöyle dedi: "Bu haftaki Aftara'da Aron Aberit'in - Anlaşma Sandığı'nın David'in şehrine getirildiğini okuruz. David Ameleh'in, Aron Aberit'i nasıl karşıladığını hayal etmeye ne dersin?"

Hayal etmekte zorlanınca babam Aftara'dan şu alıntıyı yaptı: "David tüm gücüyle Tanrı'nın önünde dans ediyordu."

"Şimdi anlıyorum. Bu heyecanın sebebi şarkılar veya çevrede patlatılan flaşlar değil. Bu gerçekten insanın içinden gelen bir heyecan duygusu - Tanrı sevinci! Umarım ben de böyle bir heyecanı yaşamaya hak kazanabilirim."

Şabat Masasına Hikaye

Falafel Dükkanı

İnsanlar merak içinde birbirlerine, "Rabi Yisrael Alter her gün falafel dükkanında ne yapıyor?" diye soruyorlardı.

Rabi Yisrael Alter sağlığı için her gün yürüyüşe çıkardı. Söylentilere göre de, yolda küçük bir falafel dükkanına girer, belirli bir zamanını orada geçirirdi.

Bazılarına göre, dükkanın sahibi Yitshak, gizli bir tsadikti ve her gün Rabi Yisrael ile birlikte Tora öğreniyorlardı. Bazılarınınsa daha farklı düşünceleri vardı ama kimse gerçeğin ne olduğunu bilmiyordu.

Günlerden bir gün, Rabi yine yürüyüşe çıkmıştı. Öğrencilerinden biri ona eşlik ediyordu. Şehrin dar sokakları arasında yürürlerken, Rabi Yisrael küçük bir falafel dükkanının önünde durdu.

Rabi Yisrael dükkana doğru yönelirken öğrencisine onu dışarıda beklemesini söyledi ve Rabi dükkanın mutfağına girdi.

Öğrenci, "Rabi Yisrael gerçekten dükkan sahibi ile Tora öğreniyor olabilir mi?" diye düşündü. Ama öğrencisi Rabi'yi dükkanın dışında beklerken, Rabi'nin içeride ne yaptığını görememişti.

Rabi Yisreal on beş dakika sonra dükkandan dışarı çıktı ve sanki hiç bir şey olmamış gibi yürümeye devam etti.

Merak içindeki öğrencisi kendini tutamayarak Rabi'ye şöyle sordu: "Rabi, rica etsem bana küçük bir falafel dükkanının mutfağında sizin gibi bir kişinin ne işi olabileceğini söyler misiniz?"

Rabi Yisrael, "İnsanların yaptıklarımı sorgulamalarına pek alışık değilim ama madem sordun, anlatayım. Bu dükkana her gün onlarca Yahudi yemek yemek için geliyor. Biliyorsun ki falafel nohuttan yapılır ve nohut bazen kurtlanabiliyor. İşte bu nedenle, nohudun iyice kontrol edilmesi gerekiyor."

"Anlayacağın bu gördüğün dükkanda, nohudun kontrolünü öğle vakti yapıyorlar ve işte bu yüzden ben de bu saatte dükkanda olmaya çalışıyorum. Şöyle ki, ben yanlarında olunca kontrolü daha dikkatli yapıyorlar ve dolayısıyla herkesin gönül rahatlığı ile kaşer yemek yiyebilmesi için çalışıyorum."

Rabi'nin öğrencisi, artık olup biteni çok iyi anlamıştı. Öğrenci sadece Rabi Yisrael ile dükkan sahibinin sırrını değil; Kaşerut'un önemini ve Am Yisrael sevgisini de çok iyi kavramıştı.

Pozitif Mitsvalar

Amalek

Devarim 25:19 "Amalek'in zikrini göklerin altından sil! "

Bene Yisrael, Mısır'dan çıktığında, tüm dünya ulusları bu büyük mucize karşısında korkuyla durdular.

Tüm uluslar Tanrı'nın büyüklüğünü ve kendi seçtiği halk için yaptığı harikaları gördü ve Bene Yisrael karşısında güçsüz durumda kaldıklarını anladılar.

Sadece Amelekler, Tanrı'ya karşı durup O'na meydan okudular.

Amelekler savaş ilan edip, Bene Yisrael'e saldırdılar. Kuşkusuz Amelekler, kendi ulusu için savaşan Tanrı'nın karşısında yenilgiye uğradılar.

Buna rağmen, bu savaş Bene Yisrael'in geleceği üzerinde olumsuz etkiler yarattı. Daha sonra, diğer uluslar da bu yeni ulusun gücünü sorgulamaya başladı. Bu sebeple, Amelekler ne kadar mağlup olsalar da, aslında Bene Yisrael'e zarar vermişlerdi.

Ravlar bu olayı, kaynar su dolu olan bir küvete benzetir. Şöyle ki, önce bir kişi gelir ve kaynar suyun içine dalar. Kişi her ne kadar yansa da, bu hareketi ile suyu bir parça da olsa soğutmayı başarır ve başkalarının da suya girmesine öncü olur.

Amelek, Tanrı'nın gücünden şüphe duyan ilk ulus olduğu için, onu yok etmek Tora'nın bize bir emridir.

Resimli Peraşa

Kaşerut / Ka;erut

  • Tora'da hangi hayvanların yenilebileceği, hayvanların nasıl kesilmesi gerektiği ve kesimden sonra nelerin yapılması gerektiği ile ilgili kesin ve çok önemli kurallar vardır.
  • Buna göre, yenilebilir büyükbaş hayvanlar geviş getirmeli ve çift toynaklı olmalıdır. Bu özelliklere sahip olmayan hayvanlar trefa'dır.
  • Balığın kaşer olabilmesi için hem yüzgeçleri, hem de pulları olmalıdır.
  • Kabuklu Deniz Ürünleri, leş yiyen hayvanlar, ve suyun dibinde yaşayanlar kaşer değildir.
  • Karınları üzerinde sürünen sürüngenler, kemirgen ve kertenkeleler Kaşer değildir.
  • Evcil kuşlar yani kümes hayvanları Kaşer'dir.Yırtıcı kuşlar ise Trefa'dır.

pdfPeraşayı indirmek için tıklayın