Talmud Tora Çoçuk Peraşası

Çölün ortasında kuzuların melemeleri duyuluyordu.

Dina ve Dani seslerin geldiği yönde yürüdüler; ta ki bir koyun sürüsüne rastlayana kadar.

 

Kuzuların hemen yanı başında bir grup kadın oturmuş örgü örüyorlardı. Dina merakla, "Ne yapıyorsunuz? Ne örüyorsunuz?" diye sordu.

Kadınlardan bir tanesi, "Merhaba kızım, benim adım Miryam. Tanıştığımıza memnun oldum" dedi ve Dina'nın elini sıkarken ona şöyle anlattı: "Mişkan için perde örüyoruz."

Dina, "Peki zor değil mi?" diye sordu.

"Mısır'daki kölelikten sonra bu ne ki?" diye cevap verdi kadınlardan biri. Sonra bir diğeri şöyle açıladı: "Moşe Rabenu Mişkan'ın inşası için bağışta bulunma çağrısını yaptığı andan itibaren bu perdeleri örmeye başladık. Neredeyse de bitmek üzere. Bu perdeler, bizim Tanrı'nın evi Mişkan'a küçük bir hediyemiz..."

Dina ve Dani, kadınların ördüğü perdeleri incelerken çok etkilendiler.

Dina, "Peki perdeleri nasıl böyle kuzuları gütmeden, yünleri henüz kuzuların üzerindeyken örebiliyorsunuz?" diye sordu.

Kadınlardan biri, "Bu gerçekten de karmaşık bir durum. Ancak bu şekilde yün daha kullanışlı oluyor. Diğer bir deyişle, diktiğimiz perdeler daha iyi ve daha kaliteli oluyorlar" dedi ve şöyle devam etti: "Herkes elinden geldiğince ve sahip oldukları yetenekler doğrultusunda Mişkan'a bağışta bulunabilmek için çaba gösteriyor. Bu bağlamda, Tanrı'ya en iyisini sunmak da bizim bir görevimiz olmalı! Öyle değil mi?"

Şabat Masasına Hikaye

Eliyau Anavi

Bir gün öğrencilerinden biri Baal Şem Tov'un karşısına çıkarak ona, "Eliyau Anavi'yi görmeye hak kazanmak istiyorum. Bunun için, bana söyleyeceğiniz her şeyi yapmaya hazırım; oruç, dua ve her ne gerekiyorsa..." dedi. Baal Şem Tov öğrencisine gülümsedi ve ona, "Pekala, biliyorsun Pesah bayramı yaklaşıyor. Şimdi eşyalarını toplayıp bir an evvel Polonya'daki şu köye git. Orada altı küçük çocuğuyla dul bir kadın yaşıyor ve Pesah Seder'ini onlarla birlikte geçir" dedi.

Baal Şem Tov'un öğrencisi hiç zaman kaybetmeden büyük bir sevinçle hazırlanmaya başladı. Seder akşamı yiyecekleri yemekleri tedarik ettikten sonra onları arabaya yükledi ve yola çıktı.

Öğrenci, köye ancak bayram arifesinde ulaştı. Hemen köyde yaşayan dul kadının kapısını çaldı ve ona Seder akşamını onlarla beraber geçirmek için geldiğini ve beraberinde herkese yetecek kadar yemek getirdiğini söyledi. Dul kadın ve çocukları çok mutlu oldular ve bayramı hep birlikte keyifle geçirdiler. Fakat Baal Şem Tov'un öğrencisi henüz Eliyau Anavi'yi görememişti.

Bunun üzerine Baal Şem Tov'un öğrencisi ilk fırsatta Rav'ının karşısına geçerek ona, "Rabi, Eliyau Anavi'yi göremedim" diye sordu. Baal Şem Tov ona, "Öyleyse Pesah'ın ikinci Yom Tov'ları için de oraya git ve bayramı onlarla geçir" dedi.

Öğrenci, Rav'ının ona söylediği üzere tekrar hazırlıklarını yapıp köye gitti. Öğrenci, kadının evine vardığında tam kapıya vuracakken evdeki

çocuklardan bir tanesinin annesine, "Anne birazdan bayram ve yiyecek hiçbir şeyimiz yok. Ne yapacağız?" diye sorduğunu duydu. Annesi oğluna, "Tatlım Seder akşamı için Tanrı bize Eliyau Anavi'yi nasıl yolladığını gördün; eminim ki bu bayramda da onu bize yollayacaktır" diye cevap verdi.

Baal Şem Tov'un öğrencisi o anda kendine önemli bir ders çıkardı; her birimizin Eliyau Anavi olabileceğini anladı. 

Kapının önünde bir kaç dakika bekledikten sonra öğrenci, kapıyı çaldı. ‘Eliyau Anavi'nin bu bayramı da onlarla birlikte geçireceğini gören ev ahalisi çok mutlu oldu ve hep birlikte neşe ve coşku dolu bir bayram geçirdiler.

Bu bağlamda, gelin bizler de birbirimize göstereceğimiz dayanışma, mitsva ve iyi davranışlar sayesinde içimizdeki Eliyau Anavi'yi ortaya çıkaralım.

Pozitif Mitsvalar

Bet Amikdaş'taki Menoranın Yakılması

Şemot 27:21 "Aaron ve oğulları, onu (Menora'yı), Tanrı'nın Huzurunda akşamdan sabaha kadar yanacak şekilde düzenlemelidir."

Bet Amikdaş'ın ana koridorunda, altından yapımış mükemmel bir Menora (yedi kollu şamdam) dururdu.

Menora'nın kandillerini düzenlemek, Tora'nın emirlerinden biridir ve bu görev Koen'lere verilmiştir.

Koen'ler kandilleri düzenlerken, onların sabaha kadar yanmasını garanti altına alacak miktarda yağ koymalıydılar.

Menora'nın ışıkları, Bet Amikdaş'ın dışından bile görülebilecek parlaklıkta yanardı.

Resimli Peraşa

  • Moşe, tüm Bene Yisrael toplumunu bir araya getirdi ve onlara şöyle dedi: "... Şabat günü içinde ateş yakmayın." (Vayakel 35:1-3)
  • Erkekler kadınlara eşlik ettiler - tüm cömert kalpliler.Kadınlar bilezik, yüzük veya başka vücut süsleri - her türlü altın malzemeyi getirirken,... erkekler de onlarla birlikteydi. Beraberlerinde gök mavisi, erguvani veya kırmızı yünler... getirdi. (Vayakel 35:22-23)
  • Moşe Bene Yisrael'e, "Tanrı bir isim atadı....Betsalel.Onu Tanrısal bir ruhla - akıl, anlayış, bilgi ve her türlü işte ustalıkla donattı. (Vayakel 35:30- 31)
  • Mişkan'ı Moşe'ye getirdiler... Tanrı'nın Moşe'ye emretmiş olduğu gibi - harfiyen; Bene Yisrael , tüm işi bu şekilde yerine getirmişlerdi. Moşe tüm çalışmayı gördü. Moşe onları mübarek kıldı. (Pekude 39:33-39)
  • Birinci ayın ilk gününde Mişkan kuruldu.(Pekude 40:17)

pdfPeraşayı indirmek için tıklayın