rav alaluf

Kişi ağzından çıkardığı sözlere dikkat etmelidir. Moşe altın buzağı günahı sırasında Tanrı'ya "beni yazdığın kitaplarında sil" demiş ve bu güçlü savunma İsraeloğullarının affedilmesinde etkili olmuştu.

Ancak bilinmelidir ki Tanrı Moşe'nin isminin silinme olayını da kısmen gerçekleştirmiştir. Yaşam sözcüğünün nümerik değeri olan 18 peraşada Moşe'nin ismi geçmez. Bunlar Bereşit kitabının tamamı, Tetsave, Ekev, Ree, Şofetim, Ki Teste ve Nitsavim.

Aavat Hayim adlı kaynak bu haftaki peraşanın ilk iki sözcüğünün teşuva konusunda bir öğretiyi paylaştığını iddia eder. "vav", "alef", "tav" ve "he" harfleri ile yazılı olan "veata" sözcüğü "veyaase adam tikun ateşuva - kişi teşuva için tikun yapmalıdır" cümlesinin kelimelerinin ilk harfine göndermedir. "Tav", "tsadi", "vav" ve "he" harfleri ile yazılan Tetsave sözcüğü taanit - tsedaka - viduy - esped = oruç - tsedaka - itiraf - "anma" sözlerine göndermedir. Kişi bunları yaptığı zaman "şemen zayit zah - saf zeytinyağı" kadar saf ve temiz bir konuma yükselmektedir. İkinci benzetmelerde anlaşılması daha zor olan sözcük ise "esped" yani anmadır. Esped bir ölünün arkasından yapılan bir yad etme durumudur. O halde kişi yaşarken nasıl esped yapabilir. Aavat Hayim bunun cevabını şöyle verir. Kişi bu dünyadaki yaşamını gerektiği gibi yaşayacak olursa ölümünden sonra yapılacak esped konuşması da o yönde olumlu olacaktır. Böylece kelime tamamlanmış olacaktır.

Tetsave peraşası "şovavim" peraşalarından sonra gelen iki tane "tav" harfi ile başlayan peraşadan ikincisidir. Bu peraşalar hem Mişkan'daki objeleri hem de Kohen Gadol kıyafetlerini anlatırlar. Her obje ve kıyafetin her bölümü Bene Yisrael için son derece önemlidir. Bunlar Bene Yisrael'e ziv - ışık huzmesi ve zohar - parlaklık ihtişam veren peraşalardır.

Bet Amikdaş'ta görev alan Kohenler dört giysi giyerler ve bunlar ketenden imal edilmiştir. Bunlar: Ketonet - gömlek, mihnasayim - pantolon, avnet - kuşak ve migbaat - başlık. Kohen Gadol bunların migbaat dışında hepsini giyer.  Kohen Gadol bunun yerine Vayikra Raba'ya göre  mitsnefet dediğimiz bir başka başlık takar. Kohen Gadol bunlara ilaveten dört altın giysi giyer. Bunlar: Meil - entari, efod - üst entari, hoşen - göğüs tableti ve tsits - alna takılan altın bant.

Kohen Gadol'un giydiği her kıyafet Bene Yisrael'in bir günahını affettirmeye yarar:

Kohen Gadol'un giydiği entari olan "meil" laşon ara ile ilgili günahları affettirmeyi amaç edinir. Özellikle eteğinde yer alan ziller ve sessiz püsküller ne zaman konuşmamız ve ne zaman susmamız gerektiğini anlatırlar.

Ketonet yani gömlek açıkça işlenmemiş ve gizli kanlı cinayetlerin affı için gereklidir. Yosef'in ketonetinin durumu bu işlev ile paraleldir. Aynı zamanda Ketonet şaatnez giyimi ile ilgili günahları affettirir.

Mihnasayim zina ile ilgili günahların affı için gereklidir. 

Migbaat veya mitsnefet kibir ile ilgili günahların tamiri için gereklidir. Tanrı bununla ilgili şöyle demektedir: "Gelin Kohen'in giydiği başlık başını fazla yukarıda tutanların günahlarını tamir etsin."