Talmud Tora Çoçuk PeraşasıŞalom Haverim,

Merhaba Arkadaşlar,

Bir keresinde öğretmenimiz Tefila'nın ne kadar önemli olduğunu hatırlattı.

Bu yüzden, Tefila'da konsantre olunması ve her kelimenin tek tek söylenmesi ve başka şeylerle uğraşılmaması gerektiğini söylemişti.

Öğrencilerden bir tanesi, "Bizim dualarımız eksik mi yani?" diye çıkıştı.

Aynı öğrenci başka bir seferinde, arkadaşımız düşüp yaralandığında da "Takılmayın, birazdan geçer; hiçbir şeyi kalmaz..." demişti. Öğretmenimiz bunu duyunca, ellerini masaya vurarak, "Duyarsızlık, soğuk su gibidir. Kutsallıktan uzak olmak tehlikelidir ve insanın düşmesine neden olur" dedi.

Çocuklardan bir tanesi, "Öyleyse ne yapmalıyız?" diye sordu.

Öğretmenin cevabı hazırdı: "Suyu, yani içinizdeki soğukluğu; yaşamı, heyecanı ve sıcaklığı ifade eden kana dönüştürün."

Gülümseyerek, "Bu bana kan belasını hatırlattı" dedim. Ama öğretmenim ciddiyetle başını salladı ve şöyle dedi: "Kan belasında sular kana dönüşmüştü ve bu Mısır çıkışı öncesinde Mısırlılara verilen ilk belaydı. Buradan, umursamazlık ve duyarsızlık konusunda çok dikkatli olmamız gerektiğini öğreniriz. Bu bağlamda, başkalarına karşı her zaman duyarlı olmak, mutlu ve heyecanlı olmak önemlidir. Çünkü ancak bu sayede esaretten çıkabilir; kurtuluşa kavuşabiliriz."

Bu sırada içimden, içtenlikle Teilim okumak geldi. Ayrıca, anne babama da nasıl yardımcı olabileceğimi düşünüyordum.

Şabat Şalom, Dani

Şabat Masasına Hikaye

Bir Kitap, İki Cevap

Rav Pinhas Tayits, Amerika'da yaşayan tanınmış Rav'lardan biriydi. Rav Pinhas, Komünizm döneminde Rusya'da Yahudilikle ilgili her türlü faaliyetin yasak olduğu bir dönemde, Rusya'ya yolculuk etmek üzereydi. Bu dönem, Rusya'da yaşayan Yahudiler için hem maddi hem de manevi anlamda çok zor olmasına rağmen, Rav Pinhas, devlet yöneticilerine olan yakınlığı ve onlar nezdinde kazandığı güven sayesinde Rusya'ya giriş izni alabilmişti.

Rav Pinhas'ın her Rusya yolculuğu öncesinde olduğu gibi, yardımcısı ona Rusya'daki Yahudiler'e ulaştırması için, içinde Yahudilikle ilgili kutsal araç gereçlerin ve mesajların olduğu bir paket hazırlardı. Rav Pinhas da tehlikeli olmasına karşın, Rusya'ya beraberinde getirdiği ve içinde tallet, tefilin ve kitapların olduğu bu paketi Yahudilerin faydalanması için sinagogda ‘unuturdu'.

Fakat bu seferki yolculuğunda yardımcısı, Rav Pinhas'a hazırladığı paketin yanı sıra Rav Miloubavitch'in özel ricası üzerine bir de Tanya kitabı (Rav Schneur Zalman Miladi'nin kaleme aldığı Hasidizm'in temel kitabı) vermişti.

Rav Pinhas, Salı günü Moskova'ya vardı. Rav Pinhas yolda yürürken iki adam yolunu keserek, ondan hemen yanında duran arabaya girmesini istediler. Rav Pinhas, korkmuştu. Fakat kısa bir süre sonra arabanın içindekilerin Yahudi olduklarını anladı. Arabanın içindekiler, kendilerini Rav'a taktim ettikten sonra, onu arabaya bu şekilde sokmak zorunda kaldıkları için ondan özür dilediler. Ama takip edilmediklerinden emin olmak zorundaydılar.

Arabanın içindeki Yahudiler, Rav Pinhas'tan, Rav Miloubavitch'e ikilemde kaldıkları bir soruyu iletmesini rica ettiler. Yahudilerden bir tanesi, baş gösteren Yahudi karşıtı olaylar nedeniyle, Moskova'dan ayrılıp ayrılmamak konusunda çelişki yaşıyordu. Buna göre, hayatlarını tehlikeye atarak Moskova'da kalıp Yahudilikle ilgili faaliyetlerine devam mı etmeli yoksa biran evvel Moskova'dan ayrılmalı mıydılar?

Diğer Yahudi ise, Erets Yisrael'e gitmek için Rusya'dan ayrılma talebi verip vermeme konusunda ikilem içindeydi. Şöyle ki, bunu yaparsa üst düzey mühendis olarak çalıştığı işini de kaybedebilirdi.

Rav Pinhas, bu iki Yahudi'ye sorularını Rav Miloubavictch'e ileteceğine dair söz verdi ve onlara Rav Miloubavitch'in ona verdiği kitabı gösterdi. İki Yahudi heyecanla kitabı açtılar ve kitabın sayfalarını karıştırdılar. Sonra birden, Yahudilerden bir tanesi, kitabın içinde bir sayfanın iki kez basılmış olduğunu fark etti. Sayfada şöyle yazıyordu: "Eğer sıkıntı içindeyse ve daha fazla bekleyemeyecekse..."

Yahudi, "İşte Rav'ın cevabı!" diye okumaya devam etti. "Rav açık bir şekilde, hiç beklemeden buradan hemen kaçmam gerektiğini söylüyor!"

Sonra kitabı arkadaşı aldı ve kitabın sayfalarını karıştırırken, kitabın içindeki sayfalardan bir tanesinin farklı bir şekilde katlanmış olduğunu fark etti. Sayfadaki yazılar şu sözlerle başlıyordu: "Erets Yisrael'e gitmek..." İşte Yahudi'nin aradığı sorunun cevabı oradaydı.

İki Yahudi, Rav Pinhas'tan kitabın kendilerinde kalması için ricada bulundular. Fakat Rav Pinhas kitabı Rav Miloubavitch'e geri iade etmekle yükümlü olduğunu söyledi.

Rav Pinhas için bu hayat boyu unutamayacağı bir tecrübe oldu ve yaşadığı bu tecrübeyi, "O günden sonra her Tanya okuduğumda Rusya'da yerine getirdiğim bu kutsal görev aklıma gelir" diye anlattı.

Pozitif Mitsvalar

Tsitsit

Bamidbar 15:38 "... nesilleri boyunca kendileri için giysilerinin köşelerine tsitsit yapsınlar."

Beyaz bir kıyafet, beyaz şapka, beyaz ayakkabılar giyen ve boynunda bir steteskop taşıyan bir kadınla karşılaştığımızda o kişinin hemşire olduğunu biliriz.

Mavi kıyafetler içinde ve gümüş rozeti olan, belinde silah taşıyan birini gördüğümüzde ise o kişinin hemen polis olduğunu anlarız.

Benzer şekilde, Tsitsit de Yahudi'lerin üniformasıdır. Erkeklerin köşeli kıyafetlerinin dört köşesine düğümlenerek astıkları püsküller bize, nereye dönersek dönelim Tanrı'nın her yerde olduğunu hatırlatır.

Resimli Peraşa

  • Aaron asasını Paro'nun ve hizmetkarlarının önüne fırlattı ve asa yılana dönüştü... Mısırlı medyumlar da büyülerini kullanarak aynısını yaptılar... Aaron'un asası, onların asasını yuttu. (Şemot 7:10-12)
  • Moşe ve Aaron, Tanrı'nın emrettiğini yaptılar. Aaron, Paro'nun ve danışmanlarının gözleri önünde asayı kaldırdı ve Nil'deki suya vurdu. Nil'in tüm suları kana dönüştü. (Şemot 7:20)
  • Aaron elini Mısır sularının üzerine uzattı ve kurbağa sürüsü çıkıp Mısır toprağını örttü. (Şemot 8:2)
  • Aaron asasıyla elini uzattı ve toprağın tozuna sertçe vurdu... Toprağın tozu bitlere dönüştü. (Şemot 8:13)
  • Mısır'da toprak vahşi hayvanlar sebebiyle tahrip oldu. (Şemot 8:20)
  • Hayvanlar salgın hastalıktan dolayı öldüler. (Şemot 9:3)
  • İnsanlarla hayvanlarda, çıbanlara dönüşen yaralar baş gösterdi. (Şemot 9:10)
  • Moşe asasını göklere uzattı ve Tanrı gök gürültüleri ve dolu başlattı. (Şemot 9:23)

pdfPeraşayı indirmek için tıklayın