Talmud Tora Çoçuk PeraşasıŞalom,

Merhaba Arkadaşlar,

Efrayim'i bisiklete binerken gördüm ve ona "Hey, nereye gidiyorsun böyle?" diye seslendim.

Efrayim bisikletin pedallarını çevirmeye devam ederken, "Ne fark eder ki?" diye cevap verdi. "Önemli olan bir yerde takılıp kalmadan ilerlemek değil mi?"

Gülerek, "Yani, ‘Leh Leha - Kendin İçin Git', öyle mi?" diye sordum.

Efrayim durdurdu ve ciddi bir tavırla, "Bisiklet sadece bir oyun. Ama hayatta her zaman hareket halinde olmalıyız" diye konuştu.

Ona şöyle sordum: "Baksana, ‘Leh Leha', Tanrı'nın Avraam'a Erets Yisrael'e gitmek üzere verdiği bir emirdi. Peki ama bu emir Erets Yisrael'de yaşayanlar için ne ifade ediyor? Onlar nereye gidecek?"

Efrayim sakin bir ses tonuyla, "Leh Leha ilerlemeyi ifade eder. Kişi kendini Tora yolunda ve iyi davranışlar açısından sürekli olarak geliştirmelidir. Eğer kişi dün iyi bir davranışta bulunmuşsa, bugün bu davranışına bir yenisini daha eklemek için çaba göstermeli ve her gün bu şekilde devam etmelidir" diye anlattı.

Efrayim sözlerinde haklıydı. ‘Leh Leha' kişinin nerede olduğuna bakmaksızın kendini sürekli olarak geliştirmesi anlamına geliyordu.

Öyleyse, hepimize ‘Nesia Tova' yani ‘İyi Yolculuklar'!

Şabat Şalom, Dani

Şabat Masasına Hikaye 

Kabul Gören Beraha (Kutsama)

Rabi Elimeleh başka bir Yahudi'yle birlikte yolda yürürken göklerden bir ses ona, "Rabi Yosi'ye yardım edecek kişinin, Gelecek Dünya'da yeri hazır!" dedi. 

Rabi Elimeleh yanındaki Yahudi'ye, "Sen de duydun mu?"diye sordu. Fakat hiçbir şey duymadığını anlayınca, göklerden inen bu sözlerin sadece kendisine iletilmiş olduğunu anladı. Bunun üzerine Rabi Elimeleh, cemaatten bazı kişilerin ona karşı olumsuz tutumlarını değiştirmek üzere Rabi Yosi'ye yardım etmeye karar verdi.

Rabi Elimeleh, Rabi Yosi'nin yaşadığı kasabaya geldi ve Rabi Yosi'nin dua ettiği sinagoga giderek oradaki cemaate deraşa vermek için izin istedi. Rabi Elimeleh, deraşasında kibar ve nazik bir dille cemaati Rabi Yosi'ye karşı olumsuz tavırları konusunda uyardı.Onları Rabi Yosi'den özür dilemeleri ve onun otoritesini kabul etmeleri konusunda ikna etmeye çalıştı.

Rabi Elimeleh'in sözleri, insanların kalbine işledi ve yaptıkları yanlışın farkına varmalarını sağladı. Bunun üzerine, cemaat üyeleri Rabi Yosi'den özür dilediler ve ona karşı tavırlarını değiştirdiler.

Rabi Elimeleh kendisine verilmiş olan görevi tamamlamanın mutluluğuyla kendi yoluna gitti. Sonra birden göklerden bir ses daha duydu. "Gösterdiğin çabanın karşılığında, göklerden seni ödüllendirmeye karar verildi. Yirmi dört saat içerisinde her kime dua verirsen, duan gerçek olacak!"

Rabi Elimeleh çok mutlu oldu ve heyecanla yolunda devam etti. Saatler ilerledikçe, Rabi Elimeleh'in heyecanı yerini sıkıntıya bırakmıştı. Şöyle ki, karşısına henüz duasını verebileceği hiç kimse çıkmamıştı. Bunun üzerine Rabi Elimeleh Tanrı'ya yakardı: " Tanrım bana bir hediye verdin ama bu hediyeyi kullanamıyorum. Lütfen karşıma birini çıkart ve onu kutsamama izin ver!"

Duasını bitirir bitirmez, Rabi Elimeleh yolda bir kadına rastladı ve ona duasını verdi. Rabi Elimeleh artık çok mutluydu. Rabi Elimeleh'in duasını alan kadın ise zaman içerinde çok zenginleşti.

Seneler sonra, Rabi Elimeleh kardeşi ile birlikte esir alınan bir Yahudi'yi kurtarmak için gereken parayı toplamak için  yolculuk ediyorlardı. Rabi Elimeleh ve kardeşi bu amaçla bir çok Yahudi'nin kapısını çaldılar. Bunlardan bir tanesi de Rabi Elimeleh'in duasını verdiği kadındı.

Kadın, Rabi Elimeleh'i görür görmez, kocasına sevinçle, "İşte, birkaç yıl önce bana duasını veren Eliyau Anavi" diye bağırdı.

Rabi Elimeleh gülümseyerek, "Hayır, hayır ben Eliyau Anavi değilim; sadece duası kabul görmüş basit bir Yahudi'yim. Burada bulunmamın sebebi ise, Yahudi esirlerin serbest kalması için gereken parayı toparlamak" dedi.

Kadın ve kocası, hemen esirler için gereken miktarın tümünü ödemeye gönüllü oldular. Fakat Rabi Elimeleh, "bu mitsvada başkalarının da payı olsun" diyerek zengin çiftin teklifini kabul etmedi. Buna rağmen yine de paranın yarısını ödemelerini kabul etti.

Pozitif Mitsvalar 

Şemot 6:4 "Dinle Yisrael, Aşem Tanrımız'tır ve Aşem Bir'dir"

Birçok ışık kaynağı evimizi aydınlatır. Her ampul bize ışık saçar ve açılıp kapatılabilir. 

Ampul yuvasından çıkarıldığında, yanmaz.

Peki ampule enerjiyi sağlayan nedir?

Duvarların arkasındaki kablolar sigorta kutusuna gider.

Sigorta kutusu tüm şehre elektrik sağlayan elektrik jeneratörüne bağlanır.

Jeneratör, kablolar vasıtasıyla tüm şehre elektrik akımını sağlar ve evinizin her odası jeneratörün sağladığı elektrik akımdan faydalanır.

Şimdi gelin çevremizdeki yaşam ve gelişime bir göz atalım. Güneş pırıldar, bitkiler büyür, insanlar nefes alır, su akar ve rüzgar eser. Her bir öğe kendi başına faaliyet gösterirken, enerjisini tek bir kaynaktan alır.

Bu kaynak Aşem'den başkası değildir.

Bu bağlamda, bu haftaki pozitif mitsvamız bize, Tek ve Bir olan Tanrı'mız Aşem'e inancı emreder.

Resimli Peraşa 

  • Avram, eşi Saray'ı, yeğeni Lot'u, edindikleri tüm serveti ve Haran'da topladıkları kişileri aldı ve Kenaan'a gitmek üzere yola çıktılar. (Leh Leha 12:5)
  • Avram'ın sürü çobanları ile Lot'unkiler arasında sürtüşme baş gösterdi. (Leh Leha 13:7)
  • Avram'ın yeğeni Lot'u esir aldılar ve servetine el koydular... Kurtulanlardan biri geldi ve olanları Avram'a anlattı. (Leh Leha 14:12-13)
  • Tanrı onu dışarı çıkardı ve "Gökyüzüne bak sayabilirsen, yıldızları say"...."İşte soyun da böyle kalabalık olacak" dedi. (Leh Leha 15:5)
  • Agar Avram'a bir oğul doğurdu. Avram, Agar'ın doğurduğu oğluna Yişmael adın verdi. (Leh Leha 16-17)
  • "Artık ‘Avram' diye çağırılmayacaksın. İsmin ‘Avraam' olacak çünkü seni birçok milletin babası yaptım...Eşin Saray, bundan böyle Sara'dır" (Leh Leha 17:5; 17-15)

pdfPeraşayı indirmek için tıklayın